Συλλεκτικό Στέκι
ΣΦΑΛΜΑΤΑ στα νομισματα (ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ). - Εκτυπώσιμη έκδοση

+- Συλλεκτικό Στέκι (https://syllektiko-steki.gr)
+-- Φόρουμ: Ειδικές Κατηγορίες (https://syllektiko-steki.gr/forum-91.html)
+--- Φόρουμ: Συζήτηση για Νομίσματα (https://syllektiko-steki.gr/forum-104.html)
+--- Νήμα: ΣΦΑΛΜΑΤΑ στα νομισματα (ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ). (/thread-411.html)

Σελίδες: 1 2


ΣΦΑΛΜΑΤΑ στα νομισματα (ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ). - haros - 22/12/16 18:01:46

Οποιος μπει στο χομπυ, αργα η γρηγορα θα συναντησει μπροστα του καποια νομισματα με σφαλματα, η αναφορες σε αυτα.
  Το παρον κειμενακι μου δεν εχει σκοπο να σας μυησει στις κατηγοριες των σφαλματων που συναντωνται στα νομισματα, υπαρχουν πολλα αρθρα στο ιντερνετ οπου μπορειτε να ανατρεξετε για να τα μαθετε.
  Ο σκοπος μου ειναι να κατανοησετε μερικες βασικες εννοιες και να απαντηθουν μερικα ερωτηματα και αποριες που συχνα υπαρχουν στους νεους, αλλα συνηθως απαντωνται με μισολογα η ακαταλαβιστικες ορολογιες που εχουν σαν αποτελεσμα να επιτεινουν την συγχυση.

  Τι ειναι σφαλμα στα νομισματα ?

  Οποιοδηποτε νομισμα απεχει σημαντικα απο το προτυπο του (την μορφη που πρεπει να εχει), κατα την εξοδο του απο το νομισματοκοπειο, θεωρειται σφαλμα.


  Ειναι ολα τα σφαλματα το ιδιο σημαντικα?

  Οχι.
  Αλλα ειναι εντελως συνηθισμενα (πχ σπασιμο μητρας, αυτο που αποκαλειται (λανθασμενα) " εξτρα μεταλλο") , αλλα ειναι πιο σπανια, αλλα εξαιρετικα σπανια.
  Επισης εχει μεγαλη σημασια σε ποιο νομισμα συνανταται ενα σφαλμα, το ιδιο σφαλμα που μπορει να ειναι συνηθισμενο σε κοπες πολλων χιλιαδων τεμαχιων σε χαλκονικελινα νομισματα κυκλοφοριας, μπορει να ειναι εξαιρετικα σπανιο σε χρυσα αναμνηστικα νομισματα (που εχουν πολυ ποιοτικοτερο και μεγαλυτερο ελεγχο κατα την παραγωγη τους.).


  Τι ειναι τα φτιαχτα σφαλματα και τι τα " mint sports" ?

  Φτιαχτα ειναι τα σφαλματα που παραγονται απο πειραγμα κανονικων νομισματων απο απατεωνες ιδιωτες ( σχετικους με τον χωρο), εκτος νομισματοκοπειου, με σκοπο να ξεγελασουν τους συλλεκτες και να τα πληρωσουν ως γνησια.


  Mint sports ειναι τα σφαλματα που παραγονται εντος του νομισματοκοπειου με τα γνησια μηχανηματα (αρα ειναι, εξ ορισμου, σφαλματα) απο τους τεχνιτες του νομισματοκοπειου, με αποκλειστικο σκοπο να τα πουλησουν σε συλλεκτες και να κερδοσκοπησουν.
 Αυτα τα ξεχωριζουμε απο τα τυχαια σφαλματα συνηθως απο την απιθανοτητα να συμβουν , πχ τρια τεσσερα σφαλματα μαζι σε ενα κερμα..
 Οι συλλεκτες των σφαλματων το αποδεχονται οτι το αντικειμενο που θα καλοπληρωσουν μπορει να ειναι αποτελεσμα της εργασιας ενος ανθρωπου που εχει σαν στοχο ακριβως αυτο..


  Πως βγαινουν τα σφαλματα στην αγορα?

  Με δυο τροπους, ο πρωτος ειναι να ξεφυγουν απο τον ποιοτικο ελεγχο του νομισματοκοπειου και να βγουν στην κυκλοφορια και ο αλλος ειναι η παρανομη φυγαδευση τους απο τεχνιτες του νομισματοκοπειου, με σκοπο να τα πουλησουν σε συλλεκτες..

  Γιατι και απο ποιους συλλεγονται τα σφαλματα?
 Οι συλλεκτες συνηθως κυνηγουν την σπανιοτητα.
 Ενα νομισμα με σφαλμα ειναι πιο σπανιο να το συναντησουμε απο το ιδιο νομισμα χωρις σφαλμα, γιαυτο τον λογο καποιοι συλλεκτες τα μαζευουν -συλλεγουν.

  Οχι ολοι ομως και οχι με το ιδιο ενδιαφερον.
  Καποιοι συλλεκτες ενδιαφερονται για την αρτιοτητα, αισθητικη και τεχνικη, στα νομισματα που συλλεγουν, οποτε τα παραμορφωμενα τους ειναι απο αδιαφορα εως απωθητικα.

  Καποιοι συλλεκτες αν συναντησουν τυχαια καποιο σφαλμα σε νομισμα που συλλεγουν θα το προσθεσουν μεν στην συλλογη τους, αλλα δεν θα το κυνηγησουν ενεργητικα και δεν θα πληρωσουν πολυ παραπανω για αυτο.

  Καποιοι συλλεκτες κυνηγουν ενεργητικα τα σφαλματα, και ειναι διατεθειμενοι να τα πληρωσουν, εως καποιο ποσο βεβαια, αλλα το συνηθεστερο ειναι πολλοι να τα αναζητουν σε σωρους κερματων μηδαμινης αξιας, με την λογικη οτι θα βγαλουν "κατι" απο το "τιποτα".

  Παντως στην Ελλαδα, και λογω της κρισης,"σφαλματοκυνηγοι" ειναι πολλοι, "πελατες" ομως (με την λογικη οτι θα τα καλοπληρωσουν) λιγοι..
 Στο εξωτερικο ο τομεας των σφαλματων ειναι πιο ανεπτυγμενος στους συλλεκτικους κυκλους, στην χωρα μας ομως ειναι σε νηπιακο σταδιο.

 Οι εταιρειες πιστοποιησης πιστοποιουν τα σφαλματα?
 Ναι, με μια επιπροσθετη αμοιβη, εξεταζουν το νομισμα για σφαλμα, αλλα εαν δεν το ζητησει και δεν το πληρωσει αυτος που το υποβαλλει, δεν αναφερουν στο ταμπελακι την υπαρξη σφαλματος, ακομα και εαν αυτο ειναι οφθαλμοφανες.
 Προσοχη ομως, οι εταιρειες ειναι ιδιαιτερα απαιτητικες ως προς το ποια νομισματα θα χαρακτηριστουν σφαλματα, πχ. συνηθισμενα die brakes η σφαλματα που δεν ειναι ιδιαιτερα δραματικα, δεν χαρακτηριζονται και δεν πιστοποιουνται ως τετοια.
 Η πιστοποιηση σφαλματων λοιπον, ειναι ενα δαπανηρο και , πολλες φορες, απογοητευτικο αθλημα. Cool
 

 Ποσο να πληρωσω ενα σφαλμα??

 Εδω ειναι το μεγαλο αγκαθι και, δυστυχως, δεν μπορει ( η δεν θελει) να σας βοηθησει κανεις.
 Οπως εγραψα πιο πανω, εξαρταται τι σφαλμα ειναι, ποσο εντονο ειναι, ποσο ασυνηθιστο ειναι και , κυριως, σε ποιο νομισμα ειναι.
 Η γνωση ολων αυτων των πληροφοριων προυποθετει μεγαλο ψαξιμο και πολλες φορες οι απαντησεις που θα λαβετε απο αλλους συλλεκτες θα εχουν εντονο μεσα τους το υποκειμενικο στοιχειο.
 Και αυτο γιατι ο τομεας αυτος στην χωρα μας ειναι σε νηπιακο σταδιο.

 Οποτε, η συμβουλη μου ειναι, πληρωστε για ενα σφαλμα μεχρι οσα αισθανεστε ανετα να το κανετε..

 Καλη συνεχεια στις συλλογες σας.
 Δημητρης.


RE: ΣΦΑΛΜΑΤΑ στα νομισματα (ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ). - georok - 22/12/16 19:00:44

Ναι ετσι ειναι πάνω κάτω.
Στην Ελλάδα οι παλιοί ασχολούνται με σφάλματα περισσότεροι.
Οι νέοι με αναγνωρισμένα σφάλματα σε καταλόγους ή δημοπρατικους οίκους μόνο.


RE: ΣΦΑΛΜΑΤΑ στα νομισματα (ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ). - exmim - 22/12/16 22:29:01

Επιτέλους και κάποιος να διαχωρίσει τι είναι τα φτιαχτά "σφάλματα " εκτός νομισματοκοπείου, και τι τα  " mint sports ". Γιατί  κάποιοι επιμένουν να τα βάζουν στο ίδιο τσουβάλι, ενώ δεν πρέπει!.  Πολλή ωραίο θέμα..


RE: ΣΦΑΛΜΑΤΑ στα νομισματα (ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ). - cat - 23/12/16 01:03:07

Παρα πολλη χρησιμη αναρτηση Δημητρη.
Σ ευχαριστω που μοιραζεσαι τις γνωσεις σου.


RE: ΣΦΑΛΜΑΤΑ στα νομισματα (ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ). - epop - 23/12/16 11:20:47

ενα σφαλμα off center που εβαλα προσφατα στη συλλογη μου. Ειναι απο μια περιοδο(μεταπολιτευση) που θελω να κλεισω μια σειρα με off center - broadstruck κερματα. Μου λειπουν το ταληρο του Αριστοτελη και το 10αρικο του Δημοκριτου.


RE: ΣΦΑΛΜΑΤΑ στα νομισματα (ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ). - nikos11 - 23/12/16 17:06:07

Πολύ ωραίο άρθρο, πολύ ωραία ανάλυση Δημήτρη.

Και να συμπληρώσω ότι υπάρχουν περίοδοι που το μικροσφάλμα είναι ο κανόνας Wink . Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι τα νομίσματα της Ιονικής Πολιτείας, που σχεδόν όλα έχουν ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο σπάσιμο μήτρας ή ένα διπλοχτύπημα.

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα φτιαχτά ούτε τα mint sports. Για ένα τυχαίο σφάλμα όμως και ιδιαίτερα αν είναι και σε καλή κατάσταση...  Heart Heart ! Θυμάμαι πριν κανα-δυό χρόνια είχε βγει ένα πανέμορφο σφάλμα στον Καραμήτσο και το τσίμπησε ο Γάτος Rolleyes . Καταπληκτικό! Αν διαβάζει και θέλει ο ιδιοκτήτης του ας το ανεβάσει ή αν έχει κάποιος τη φωτογραφία από τη δημοπρασία.

(23/12/16 11:20:47)epop Έγραψε:  ενα σφαλμα off center που εβαλα προσφατα στη συλλογη μου. Ειναι απο μια περιοδο(μεταπολιτευση) που θελω να κλεισω μια σειρα με off center - broadstruck κερματα. Μου λειπουν το ταληρο του Αριστοτελη και το 10αρικο του Δημοκριτου.
Όμορφο το σφάλμα Ανάργυρε. Δεν μας ανεβάζεις και τα υπόλοιπα της σειράς; Αυτά που σου λείπουν τα θέλεις συγκεκριμμένη χρονολογία ή ότι να είναι για να σε έχουμε υπ' όψιν.


RE: ΣΦΑΛΜΑΤΑ στα νομισματα (ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ). - KVASSOS - 23/12/16 17:32:07

(23/12/16 17:06:07)nikos11 Έγραψε:   Θυμάμαι πριν κανα-δυό χρόνια είχε βγει ένα πανέμορφο σφάλμα στον Καραμήτσο και το τσίμπησε ο Γάτος Rolleyes . Καταπληκτικό! Αν διαβάζει και θέλει ο ιδιοκτήτης του ας το ανεβάσει ή αν έχει κάποιος τη φωτογραφία από τη δημοπρασία.

Δεκαρα 1857 που σου διμιουργει ψευδαισθηση και σε ζαλιζει ?


RE: ΣΦΑΛΜΑΤΑ στα νομισματα (ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ). - nikos11 - 23/12/16 18:12:12

(23/12/16 17:32:07)KVASSOS Έγραψε:  
(23/12/16 17:06:07)nikos11 Έγραψε:   Θυμάμαι πριν κανα-δυό χρόνια είχε βγει ένα πανέμορφο σφάλμα στον Καραμήτσο και το τσίμπησε ο Γάτος Rolleyes . Καταπληκτικό! Αν διαβάζει και θέλει ο ιδιοκτήτης του ας το ανεβάσει ή αν έχει κάποιος τη φωτογραφία από τη δημοπρασία.

Δεκαρα 1857 που σου διμιουργει ψευδαισθηση και σε ζαλιζει ?
Μπράβο ρε Κώστα, για αυτήν λέω...


RE: ΣΦΑΛΜΑΤΑ στα νομισματα (ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ). - sac - 23/12/16 21:38:12

Μια που ξαναπιάσαμε τη θεωρία, να προσθέσουμε μερικές λεπτομέρειες...

1. Μετά την απομάκρυνσιν εκ του πιεστηρίου (της πρέσας) ουδέν σφάλμα αναγνωρίζεται!

Από συλλεκτική άποψη, "σφάλματα" θεωρούνται όσα συμβαίνουν σε ένα κέρμα κατά τη διαδικασία κατασκευής του, από το κόψιμο των δίσκων, μέχρι και την τύπωσή του. Όσα του συμβαίνουν πιο μετά, δεν θεωρούνται "σφάλματα".

Για παράδειγμα, η συσκευή που φτιάχνει μασούρια πολλές φορές γδέρνει τα εξωτερικά νομίσματα. Είναι πολύ συνηθισμένοι κάτι όμορφοι κύκλοι που προκαλούνται από αυτή τη συσκευή. Αυτά θεωρούνται "χαλασμένα" νομίσματα και όχι σφάλματα.

(Κατά τη γνώμη μου όλα τα σφάλματα είναι χαλασμένα νομίσματα, αλλά... αυτό είναι αλλουνού βραχμάνου βέδα...)

2. Οι προδιαγραφές του νομισματοκοπείου έχουν και τις "ανοχές" τους.

Προφανώς είναι "σφάλμα" ό,τι διαφέρει από τις προδιαγραφές του νομισματοκοπείου, αλλά οι προδιαγραφές αυτές έχουν κάποια όρια ανοχής. Δυστυχώς... οι πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά είναι ελάχιστες. Μπορούμε όμως να τις δούμε στην πράξη.

Παράδειγμα: Κάποια νομίσματα bulion μπορεί να τύχει να βγουν βαρύτερα από το κανονικό. Αν η αξία του παραπανίσιου (πολύτιμου) μετάλου είναι μικρότερη από το κόστος κατασκευής του κέρματος (οπότε δεν συμφέρει να ξαναφτιαχτεί), το θεωρούν "εντάξει". (Πιθανώς και σε συνάρτηση με το "κύρος" του ναμισματοκοπείου, όσο πιο κυριλέ θέλει να το παίξει το νομισματοκοπείο, τόσο μικρότερα είναι τα όρια των ανοχών που ορίζει.)

Επειδή τα νομίσματα bulion δεν χρησιμοποιούνται σε αυτόματους πωλητές, συσκευές καταμέτρησης κλπ, υπάρχει αυτή η "πολυτέλεια", να έχουν χαλαρότερες ανοχές. Αντίστοιχα, τα νομίσματα κυκλοφορίας δεν έχουν αυτή την "πολυτέλεια", να αποκλίνουν τόσο πολύ στο βάρος και στις διαστάσεις τους.

Επομένως, για να θεωρηθεί "σφάλμα" ένα νόμισμα από συλλεκτική άποψη, θα πρέπει να θεωρηθεί σφάλμα και από κατασκευαστική άποψη (και άρα "άκυρο" νόμισμα). Αν αποκλίνει από τις θεωρητικές προδιαγραφές τόσο λίγο, ώστε να μην ξεπερνάει τα όρια ανοχής, τότε θα κυκλοφορήσει κανονικά, θα μπει σε μασούρια και θα το βρίσκει κανείς σε μεγάλες ποσότητες (ενδεχομένως να θεωρηθεί και ποικιλία).

Τέτοια περίπτωση είναι και τα μονόδραχμα του 2000, που "έλιωσε" το ανθέμιο, αλλά βγήκαν κανονικά στην κυκλοφορία. (Και σε συνέχεια ξαναχαράχτηκε το ανθέμιο στη μήτρα και τυπώθηκε εξώγλυφο στα νομίσματα.) Αν αυτά τα κέρματα είχαν θεωρηθεί κατασκευαστικό λάθος και είχαν ακυρωθεί, δεν θα μιλούσαμε για ποικιλίες, αλλά για "καταπληκτικά σφάλματα", που θα πουλιόντουσαν πανάκριβα.


RE: ΣΦΑΛΜΑΤΑ στα νομισματα (ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ). - sac - 23/12/16 22:00:16

(22/12/16 18:01:46)haros Έγραψε:   Πως βγαινουν τα σφαλματα στην αγορα?

  Με δυο τροπους, ο πρωτος ειναι να ξεφυγουν απο τον ποιοτικο ελεγχο του νομισματοκοπειου και να βγουν στην κυκλοφορια και ο αλλος ειναι η παρανομη φυγαδευση τους απο τεχνιτες του νομισματοκοπειου, με σκοπο να τα πουλησουν σε συλλεκτες..
....

Οι συλλεκτες των σφαλματων το αποδεχονται οτι το αντικειμενο που θα καλοπληρωσουν μπορει να ειναι αποτελεσμα της εργασιας ενος ανθρωπου που εχει σαν στοχο ακριβως αυτο...


Σχετικά με τα παραπάνω, αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω τα εξής:

Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι τα νομισματοκοπεία στην εποχή μας παράγουν ένα σωρό πράγματα που δεν έχουν συλλεκτική αξία και τα φτιάχνουν απλώς "για να μας τα τρώνε". Κάποιοι τα θεωρούν και "τιριτόμπες".
Είναι μια άποψη...

Όταν όμως αυτοί οι ίδιοι που σνομπάρουν τα συλλεκτικά κέρματα κλπ εκθειάζουν τα "σφάλματα" και συγχρόνως θεωρούν ότι... δεν είναι σωστό να μας τα τρώει η ΤτΕ, αλλά είναι σωστό να μας τα τρώνε οι υπάλληλοι της ΤτΕ... 'ντάξ'...

Και βέβαια "οι συλλεκτες των σφαλματων το αποδεχονται οτι το αντικειμενο που θα καλοπληρωσουν μπορει να ειναι αποτελεσμα της εργασιας ενος ανθρωπου που εχει σαν στοχο ακριβως αυτο...", συγχρόνως όμως συμμετέχουν σε μια παρανομία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα "σημαντικά σφάλματα" έχουν μεγάλη εμπορική αξία, επειδή είναι προϊόν παράνομης δραστηριότητας...