Μασονικες Pennies ειχαν εκδοθει απο Στοες αρκετων κρατων, το συγκεκριμενο αποκτημα μου ειναι απο τα δυσκολα κοματια.
Απο την αγαπημενη (νομισματικα) Κουβα.
Δεν εχω προλαβει ακομα να την συντηρησω, αξιoσημειωτο ειναι οτι κραταει ακομα καποιο λουστρο, καθως και τα ενδιαφεροντα die brake της.
(Οι φωτο ειναι του πωλητη απο την δημοπρασια που την ειχα αποκτησει)
Δημήτρη, δεν εχω ξαναδεί κατι παρόμοιο. Πες μας λίγα λόγια τι ακριβώς ειναι και τι χρήση είχε. Ποτε περίπου εκδόθηκε; θεωρείται νόμισμα η τοκεν;
Δημήτρη δεν ξέρω γιατί αλλά με εντυπωσιάζει η απλότητα της. Θα με ενδιέφερε και μένα να μάθαινα την ιστορία τους και την χρήση τους.
Θοδωρής
Νομισματικα ανηκουν στα τοκενς, ονομαζονται και "mark pennies", ειναι αντικειμενα μεγαλης συμβολικης σημασιας για τους Μασονους, λαμβανουν ενα κατα την μυηση τους σε καποιους βαθμους και αδερφοτητες και το κρατουν καθ ολη την διαρκεια της ζωης τους.
Ο συμβολισμος τους ειναι διττος, αφενος penny ειναι η "αμοιβη" μιας μερας καλης εργασιας (εκπληρωσης "σκοπου"), συμφωνα με καποιες παλιες γραφες, αφετερου συμβολιζει την αλληλοβοηθεια τους.
Οποιοςγνωριζει αγγλικα, εχει ενδιαφερουσες αναφορες για αυτες εδω
http://tokencatalog.com/reference%20page...Wright.pdf
Πολύ ξεχωριστή ιστορία , σε ταξιδεύει κ σε ωθεί στην αναζήτηση ............καλορίζικο Δημήτρη !
Δημητρη καλοριζικη , και όπως παντα ιδιαιτερα κομματια.
Μια απορια...το συγκεκριμενο(και όχι μονο) προσδιορίζεται χρονικα?
Η..προσδιοριζεται γενικα ότι.."ειναι της ταδε στοας..που λειτουργησε από τοτε ως τοτε"..?
(27/11/16 19:47:31)oldgeotzo Έγραψε: [ -> ]Δημητρη καλοριζικη , και όπως παντα ιδιαιτερα κομματια.
Μια απορια...το συγκεκριμενο(και όχι μονο) προσδιορίζεται χρονικα?
Η..προσδιοριζεται γενικα ότι.."ειναι της ταδε στοας..που λειτουργησε από τοτε ως τοτε"..?
γεια σας κι απο εμενα!!!
καλως σας βρηκα..
πολυ ομορφο λογο της λιτοτητας του, κι ενδιαφερον κοματι αλλα και τομεας για συλλογη! δεν ηξερα γι αυτα...
αληθεια... εχουν παραπλησια και οι ελληνικες στοες; γνωριζει κανεις; αλλαζουν ονομασια αναλογα την χωρα; δηλαδη αν υπαρχουν ελληνικα... παλι penny θα λεγονται;
στο εβαυ ειχα δει καποια φορα καποια κανονικα νομισματα αμερικανικα του 1 σεντ που ειχαν επιτυπωση το μασωνικο σημα... αλλα λογικα δεν ειναι ιδια ετσι;
Οσες εχω δει εχουν λατινικη αγγλοφωνη γραφη, ακομα και αυτες που ειναι απο αλλες χωρες, οπως η δικη μου απο την Κουβα, η απο Αμστερνταμ κλπ.
Οι πιο ευκολες θεωρουνται οι Αμερικανικες γιατι εκει υπαρχουν πολλες εκατονταδες στοες, οποτε και αρκετες τετοιες penny.
Εδω να διευκρινησουμε οτι δεν πρεπει να τις συγχεουμε με μασονικα τοκεν γενικως η σουβενιρ, μιας και αυτες ειχαν πολυ συγκεκριμενη τελετουργικη χρηση.
Αλλες εχουν ετος πανω τους, αλλες οχι.
Την δικη μου την προσδιοριζω τελη 1800, αρχες 1900, βασει της γραμματοσειρας και της εμφανισης, καθως και ορισμενων αλλων στοιχειων στην μικρη ερευνα που εκανα.
Δεν ειναι και το ευκολοτερο πραγμα στον κοσμο να βρεις στοιχεια για τους μασονους και τα αντικειμενα τους, μιας και ειναι γνωστη η μυστικοπαθεια που τους διακρινει.