Συλλεκτικό Στέκι

Πλήρης έκδοση: Για τους επιδοξους graders του φορουμ
Βλέπετε μια σύντομη έκδοση του περιεχόμενου. Δείτε την πλήρη έκδοση.
Σελίδες: 1 2 3
Εντάξει Δημήτρη δεν έχω εμπειρία από άλλα φορουμ και δεν ξέρω τι έχει ειπωθεί. Αν θέλεις πες μας λίγα πράγματα. Και εκεί δηλαδή θεωρούν οτι κάποια αδικούνται ως Εθνικότητες?

Πάντως και κλείνω με αυτό προσωπικά δεν συμφωνώ με την άποψη "Tα Αμερικάνικα τα γνωρίζουν και τα βαθμολογούν σωστά, τα Ελληνικά όχι". Kατά την άποψή μου είναι μια λάθος γενικότητα. Εχω Morgan στο στοκ που είναι overgraded. Επίσης αν η άποψη αυτή ήταν σωστή δεν θα υπήρχε ο τεράστιος όγκος resubmitting που κατά κύριο λόγο γίνεται από Αμερικανούς για Αμερικάνικα μέχρι να πάρουν τον σωστό βαθμό.

Kαι  εν πάσει περιπτώσει ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί επικρατεί αυτή η άποψη? Tι δεν γνωρίζουν δηλαδή? Αναφέρθηκε ο Οθωνας και ο Γεώργιος. Το ίδιο Παρισινό Νομισματοκοπείο δεν έκοψε την ίδια εποχή και τον Ναπολέοντα ΙΙΙ? Με ίδιο χαράκτη. Μήπως και οι Γάλλοι θεωρούν οτι δεν ξέρουν τα Γαλλικά? Στο Μόναχο στο ίδιο Νομισματοκοπείο που κόπηκε ο Οθωνας δεν κόπηκαν και του Ludwig απίθανα Thalers?  Και οι Βαυαροί πιστεύουν οτι δεν γνωρίζουν τα Γερμανικά? Aκόμα και αυτά που κόπηκαν στην Αθήνα με μηχανήματα και τεχνογνωσία εισαγωγής δεν κόπηκαν?

Νομίζω οτι το πρόβλημα είναι γενικό και όχι ειδικό, υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις αλλά παντού υπάρχουν. Πιθανόν οτι ο τεράστιος όγκος που έχουν για να διαχειριστούν έχει αρχίσει να ξεπερνάει τις δυνατότητες τους. Εγώ προσωπικά με αυτή την παραδοχή στέλνω. Είπα στον Richard Stein (διευθυντής της NGC Μόναχο) με την ευκαιρία που θα αρχίσει η NGC grading weeks στο Μόναχο να μην κάνουν τα ίδια λάθη που έχει κάνει η PCGS στο Παρίσι. Να πάρουν Ευρωπαίους graders μόνιμους και να κάνουν μόνο Ευρωπαικά. Τουλάχιστον να κάνουν grading μόνιμα όλο τον χρόνο για να μοιράσουν την δουλειά. Αυτό σε συνδυασμό με το Hong Kong  όπου και εκέι ανοίγουν θα δώσει μια ανάσα πιστεύω.

Sorry αν κούρασα.
(11/11/17 13:02:12)gkounto Έγραψε: [ -> ].....................

Νομίζω οτι το πρόβλημα είναι γενικό και όχι ειδικό, υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις αλλά παντού υπάρχουν. Πιθανόν οτι ο τεράστιος όγκος που έχουν για να διαχειριστούν έχει αρχίσει να ξεπερνάει τις δυνατότητες τους. Εγώ προσωπικά με αυτή την παραδοχή στέλνω. Είπα στον Richard Stein (διευθυντής της NGC Μόναχο) με την ευκαιρία που θα αρχίσει η NGC grading weeks στο Μόναχο να μην κάνουν τα ίδια λάθη που έχει κάνει η PCGS στο Παρίσι. Να πάρουν Ευρωπαίους graders μόνιμους και να κάνουν μόνο Ευρωπαικά. Τουλάχιστον να κάνουν grading μόνιμα όλο τον χρόνο για να μοιράσουν την δουλειά. Αυτό σε συνδυασμό με το Hong Kong  όπου και εκέι ανοίγουν θα δώσει μια ανάσα πιστεύω.

...............................

Οι υπογραμμίσεις δικιές μου Γιώργο.

Με λίγα λόγια αναγνωρίζεις ότι υπάρχει πρόβλημα με συνέπεια (δικό μου συμπέρασμα)τη γκρίνια για λάθη στη βαθμολόγιση.

Εσύ το λες με τα παραπάνω λόγια εγώ το λέω ασχετοσύνη. Η ασχετοσύνη όμως προέρχεται ή από την εντατικοποίηση, το μη ενδιαφέρον (το ανέφερε ο Δημήτρης στο ιστορικό), ή η εμπορευματοποίηση. Μη ξεχνάμε ότι η εργασία βαθμολόγησης είναι κατ εξοχήν εργασία που αναδεικνύει την (οποιαδήποτε) ποιότητα.

Ναι συμφωνώ για "Ευρωπαίους" εάν και αυτοί δεν παρασυρθούν όπως οι αμερικάνοι.

Ιδού γιατί επιμένω ότι δεν ξέρουν τα νομίσματα πέρα από τα αμερικάνικα. Δείτε τους εκπαιδευτές... https://www.pcgs.com/experts

(Πάντως εγώ για βαθμολογητή θα πρότεινα τον Σίμο).
Εγώ θα δώσω παράδειγμα χαρακτηριστικό της λάθος αντιμετώπισης των νομισμάτων από τις εταιρείες που συνάντησα στη πράξη και δεν έχει να κάνει με βαθμούς. Παίρνουν 1 Morgan το οποίο είναι PL μόνο στην μια  του όψη. Το αναφέρουν κανονικά στο καρτελάκι. π.χ Prooflike obverse ή reverse . Παίρνουν 1 Ελληνικό κέρμα π.χ Κων/νου Β' ή μεταπολιτευτικό ή χουντικό δεν έχει σημασία ...ελληνικό όμως . Άν δεν είναι και οι 2 του όψεις PL δεν αναφέρουν τίποτε! 2 μέτρα και 2 σταθμά!

Που είναι η τέχνη εδώ? 

Άσχετα όμως αν γκρινιάζουμε για τις πιστοποιήσεις τις γουστάρουμε ...  Big Grin Μας αρέσουν τα κουτάκια.... Smile Big Grin
 Σκεφτείτε ότι σε λίγα χρόνια κάποιος θα κάνει συλλογή από λανθασμένα slabs! Γέννησαν συλλεκτικό είδος! Big Grin Big Grin
Οπως ειπε παραπανω  ο Δημητρης, η γκρινια (γενικως στην ζωη) καταντα κουραστικη.
Αν δεν σας αρεσουν οι εταιρειες, μην σλαμπαρετε, δεν σας υποχρεωσε κανεις.
Αν δεν σλαμπαρετε γενικως, κρινετε ενα πραγμα (τις πιστοποιησεις) που δεν κατεχετε.
Αν σλαμπαρετε και γκρινιαζετε, γιατι σλαμπαρετε?
Αυτα και καλη συνεχεια.
Νομιζω ο Δημητρης (haros) με καλυψε για τυχον επεξηγήσεις. Καποια λαθη που γινονται, γινονται λογω τεραστιου ογκου. Μην ξεχνατε ότι 2 τουλάχιστον ατομα βλεπουν ανεξάρτητα το κάθε νομισμα, και το βλεπει και ο finalizer ο οποιος και καλειται να αποφασισει σε περιπτωση μεγαλης διαφορας των δυο. Σε μαθηματικα ποσοστα είναι απειροελάχιστα και βαινουν μειούμενα, αφου μετα από 30 χρονια και οι δυο εταιρειες εχουν πια ερθει σε επαφη με σχεδον τα παντα από παντου, η μια μαλιστα αξιολογει πια και αρχαια, αλλα δειτε και το παράδειγμα του Μεξικανικου βασιλικου 8 εσκουδος που τοσο γλαφυρα μας παρουσιασε ο Δημητρης, ποσο διαφορετικο κομματι είναι σε σχεση με τα milled coins.

Εάν κανεις παρακολουθησει ένα σεμιναριο grading θα διαπιστωσει γρηγορα ότι πολλα νομισματα κατηγοριοποιούνται, ανεξάρτητα από χωρα προελευσης, πχ νομισματα μεσου 19ου αιωνα με πορτραιτο μπροστα και θυρεο από πισω. Αντίθετα υπαρχουν και πανδυσκολες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομενων των Αμερικανικων Ινδιάνικων χρυσων $2.5 και $5 οπου το σχεδιο είναι incuse και το ψηλοτερο σημειο είναι στην ουσια το πεδιο, θα βρειτε τη μεθοδολογια γι αυτά στο grading 102 (καθως και τα no grades στο grading 103). Μετα λοιπον από 30 χρονια, ναι, γνωριζουν ότι οι μισες του 1834 εχουν σχεδόν ολες πολύ απαλο strike και τις βαθμολογουν αναλογα. Αλλωστε, και η διαφορα μεταξυ φθορας η αδυναμου χτυπήματος διδάσκεται κι αυτη.

Ένα άλλο γνωστο "μυστικο" αναφορικα με τα ταλληρα, η crowns, είναι ότι τις περισσοτερες φορες είναι προτιμοτερο και κατά πολύ ωραιοτερο ένα AU58 χωρις bagmarks κλπ από ένα 60-61 η και 62 σαν αυτά τα Μόργκαν που παρουσιαστηκαν. Μουχουν τυχει πολλες φορες νομισματα μεγαλου μεγέθους, που δεν μπορω να αποφασισω αν είναι 58 η 63 αλλα κανενας άλλος βαθμος ενδιάμεσα. Τα περιεργα του grading και βεβαια δεν είναι μονον αυτά.

Τελος Γιωργο μου, η PCGS εψαξε να βρει Ευρωπαιους graders όταν ηρθε, τους οποιους και σκοπευε να αποζημιωσει με πολύ υψηλες αποδοχες. Το πρόβλημα ηταν ότι κανενας δεν περασε ουτε τη βαση... Αν δεν αποφασισει καποιος να διαθεσει 2-3 βδομάδες στο Κολοραντο στην εδρα της ΑΝΑ κανοντας τα σεμινάρια για grading δεν υπαρχει ελπιδα να γινει grader, κι αν καποιος νοιωθει πολύ σιγουρος για τον εαυτο του, ας λαβει μερος στον ετησιο διαγωνισμο της pcgs ,για αρχαριους και για επαγγελματιες, με 20 διαφορων ειδων νομισματα σε αρκετα συντομο χρονικο διάστημα, (συμπεριλαμβανομενων και no grades, counterfeit etc) να δουμε ποσ'απιδια εχει ο σακος. H pcgs από που νομιζετε ότι αντλει τους καινούριους graders που προσλαμβανει, αφου τους κανει και μερικα προσθετα σεμινάρια;

Δεν περιμενα να εξελιχθεί σε σοβαρη συζητηση το θεμα, εγω πιο πολύ το εβαλα γιατι βλεπω να γράφονται βαθμοι με μεγαλη ευκολια, βασιζόμενοι μονο σε φωτογραφιες, πραγμα φυσει αδυνατον στην κανονικη ζωη. Τοσο το καλυτερο παντως.
Κι ένα τελευταιο. Τωρα που οι εταιρειες επεκταθηκαν εκτος ΗΠΑ, σε αντιθεση με την Ευρωπη, που δεν βρηκαν κανενα καταλληλο για τη δουλεια (η οσοι ηταν καταλληλοι, δεν ενδιαφερονταν), στο Χονγκ Κονγκ και στο Πεκινο βρηκαν ικανοτατους ντοπιους graders , με πειρα και σε πλαστα και όλα τα σχετικα, και για νομισματα αλλα και για χαρτονομίσματα, αλλιως πως να τα εβγαζαν περα; Ετσι εχουν στελεχωσει τα εκει παραρτηματα τους κυριως με ντοπιους και πολύ λιγους Αμερικανους. Και σε τελικη, η τεραστια αναπτυξη του κλαδου ερχεται από εκει.
Αν βελτιώσουμε εμείς πρώτα την δική μας τεχνική ίσως τότε να μην γκρινιάζουμε τόσο. 

Πολλές φορές μου έχει συμβεί αυτό. Ερχονται άνθρωποι στο γραφείο και μου λένε " Γιώργο αυτό MS σίγουρα η PL" η MS3 οταν είναι 58 στην καλύτερη. Οταν τους προσγειώνω λέγοντας τους την γνώμη μου η απάντηση συνήθως είναι κάτι που μεταφράζεται σε "καλά δεν σε εμπιστεύομαι στείλτο". Oταν γυρίσει με τον κακό βαθμό η αντίδραση είναι συνήθως εις βάρος των Εταιρειών. "Aσχετοι, δεν ξέρουν τα Ελληνικά κλπ. Ακόμα και με κόπιες μου έχει συμβεί αυτό αν και η αντίδραση μετά είναι συγκαταβατική (σημάδι οτι εμένα δεν με εμπιστεύονται αλλά τις Εταιρείες ναι). Πάλι καλά.
Απορία ψάλτου βηξ Cool .

Μήπως υπάρχει περίπτωση αυτός που λέει ότι ο άλλος κάνει λάθος να κάνει ο ίδιος λάθος;
Επίσης για να κάνω και λίγο (ή πολύ) τον έξυπνο, αν κάποιος έχει υπερβαθμολογημένο νόμισμα και είναι πρόθυμος να το δώσει στην τιμή του πραγματικού βαθμού του, ας μου στείλει πμ. Παράλληλα μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα AU μου και στα χαμηλά MS μου που μπορεί να είναι υποβαθμολογημένα και να τα ανταλλάξουμε στον πραγματικό βαθμό τους.

Η γνώμη μου. Κάνουν λάθη οι graders; Κάνουν. Πόσο συχνά; Δεν υπάρχει ποσοστό που να μπορεί να ορισθεί αξιόπιστα και αντικειμενικά, άμα τα ξέραμε και άμα μπορούσαμε να τα καταγράψουμε όλα, δεν θα γινόντουσαν. Γνωρίζουν κάποια νομίσματα καλύτερα από άλλα; Βεβαίως. Συμπεριφέρονται σε μεγαλοπελάτες διαφορετικά από τους μικροπελάτες; Επίσης βεβαίως. Παρ' όλα αυτά, το slabbing και το grading είναι η αδιαμφισβήτητη τάση της εποχής.

Όπου graders βάλτε οποιοδήποτε επάγγελμα και πείτε μου σε ποιό δεν θα δώσετε τις ίδιες απαντήσεις. Σε κανένα! Και όμως όλα τα επαγγέλματα ασκούνται και θα συνεχίσουν να ασκούνται!
Το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Αυτοί δεν κάνουν ποτέ λάθος...
Σελίδες: 1 2 3