Συλλεκτικό Στέκι

Πλήρης έκδοση: Εθνικη χρηματιστικη τραπεζα
Βλέπετε μια σύντομη έκδοση του περιεχόμενου. Δείτε την πλήρη έκδοση.
Ο κυβερνητης Καποδιστριας μεσα στην προσπαθεια συστασης ενος κρατους απο επειπια εκοψε το πρωτο νομισμα τον γνωστο και ποθητο σε ολους μας φοινικα! Το 1831 εισηγαγε ακομη ενα νεωτερισμο και εκδοσε χαρτονομισμα κατι το οποιο ηταν τελειως αγνωστο και ο κοσμος μαλλον απροθυμος να το χρησιμοποιησει σε συναλαγη οσο και αποθησαυρισμο!

Ουσιαστικα δεν ηταν τραπεζογραμματιο σαν της ΕΤΕ η της ΤΤΕ αφου δεν κυκλοφορησαν απο τραπεζα αλλα απο το ιδιο το κρατος, αρα ισως τα θεωρουσουμε κατι σαν κερματικα γραματια! Απευθειας μπηκαν στο εθνικο ταμειο και χρησιμοποιηθηκαν απο το ιδιο το κρατος για συναλαγες με του πολιτες!

Αρχικα υπολογιστηκε να εκδοθουν 3.000.000 φοινικες αλλα τελικα κυκλοφορησαν μονο 500.000. Αυτο το τιραζ απο μονο του κανει τα ντοκουμεντα αυτα πραγματικες σπανιοτητες αφου σωζωνται ελαχιστα πλεον... 

Η αξια που αποφασιστηκε ειναι
5   φοινικες
10  φοινικες
50  φοινικες
100 φοινικες

Οι διαστασεις σε ολα τα χαρτονομισματα ειναι 7Χ21 και ειναι μονοπλευρα τυπωμενο και στην ακρη ειναι ακανονιστα κομμενο για ελεγχο γνησιοτητας. Το χαρτονομισμα αυτο ειναι υπογεγραμμενο απο δυο υπαλληλους στην εμπρος πλευρα και απο εναν στην πισω λευκη. Επισης εμπρος φερει αυξον αριθμο ο οποιος ειναι γραμμενος χειρογραφα και πισω φερει αυξον αριθμο παλι κατα 500 μοναδες μικροτερο της εμπροσθιας.

Αλλο ενα χαρτονομισμα 5 φοινικων απο το αρχειο μου! Πρεπει να ξερετε οτι ολες οι φωτογραφιες ειναι φωτογραφημενες απο εμενα (ομολογουμενως οχι επιτυχημενα) οποτε δεν υποκειντε σε πνευματικα δικαιωματα! 

Εχω σαν σκοπο στο μελλον και συνεχιζωντας την συλλογη να αποκτησω ενα τουλαχιστον κοματι! Ελπιζω να φανω τυχερος να βρω και να εχω το απαραιτητο καυσιμο την ωρα που θα βγει μπροστα μου!