Συλλεκτικό Στέκι

Πλήρης έκδοση: 10 Δραχμαί 1940
Βλέπετε μια σύντομη έκδοση του περιεχόμενου. Δείτε την πλήρη έκδοση.
Σελίδες: 1 2
Γνωρίζει κανείς τίποτα για αυτό το δεκαράκι? Έχει συναντήσει κανείς κάτι παρόμοιο? Είναι μπλε και όχι πράσινο...
Και βέβαια. Είναι το κερματικο γραμμάτιο των 10 δραχμών του 1940 που αντικατέστησε το 10δραχμο του 1930 με την Δήμητρα. Αντίστοιχα υπάρχει κι αυτό των 20 δραχμών με τον Ποσειδωνα. 

Σύμφωνα με τον κατάλογο του Β.Φυσικα ,τυπώθηκαν στη Γερμανία (Pick 314 και 315) και φέρουν την ένδειξη Βασίλειον της Ελλάδος. Ακολούθησαν και 4 ακόμη κερματικα γραμμάτια, με αξίες από 50 λεπτά έως και 5 δραχμές (Pick 316-319) που εκδόθηκαν στην Αθήνα το 1941 με την ένδειξη «Ελληνική Πολιτεία» αφού δεν υπήρχε πλέον Ελληνικό Βασίλειο.

Τα 6 αυτά κερματικα γραμμάτια αντικατέστησαν την σειρά κερμάτων του 1926-1930 που είχε εξαφανιστεί από την αγορά λόγω της ραγδαίας πτώσης της αξίας της δραχμής. Βέβαια, έχασαν κι αυτά πολύ γρήγορα την αξία τους λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού της εποχής.
Πράσινο είναι το εικοσάρικο, το δεκάρικο είναι κανονικά μπλε.
[attachment=5773][attachment=5772]
(15/06/18 12:32:53)exmim Έγραψε: [ -> ]Πράσινο είναι το εικοσάρικο, το δεκάρικο είναι κανονικά μπλε.
Χμ, ενδιαφέρων, αυτο με την εμπρόσθια πλευρά σε πράσινο χρώμα......... περιμένω και εγώ την άποψη των χαρτονομισματαδων.
O οπισθοτυπος είναι ετσι κακοκεντραρισμενος, η εσυ τα σκαναρες ετσι;
Γαλαζωπη αποχρωση αποκτουν και ολα τα εντυπα που ειναι εκτεθειμενα σε αμεσο ηλιακο φως για χρονια. Μια πιθανοτητα για το συγκεκριμενο χαρτονομισμα ειναι να ηταν αναρτημενο σε καποια κορνιζα για πολυ μεγαλο χρονικο διαστημα και να ξεθωριασε. Στα χαρτονομισματα αυτη η διαδικασι κραταει πολλα χρονια εξαιτιας των ανθεκτικων μελανιων τους. Σε απλα εντυπα πχ εξωφυλλα βιβλιων σε βιτρινες, η χρονικη διαρκεια που απαιτειται ειναι μικροτερη.
(18/06/18 11:16:24)digo Έγραψε: [ -> ]O οπισθοτυπος είναι ετσι κακοκεντραρισμενος, η εσυ τα σκαναρες ετσι;

Το σκαναρισμα Δημήτρη.... ήταν προχειρο και βιαστικό...
(18/06/18 11:47:19)vangelis Έγραψε: [ -> ]Γαλαζωπη αποχρωση αποκτουν και ολα τα εντυπα που ειναι εκτεθειμενα σε αμεσο ηλιακο φως για χρονια. Μια πιθανοτητα για το συγκεκριμενο χαρτονομισμα ειναι να ηταν αναρτημενο σε καποια κορνιζα για πολυ μεγαλο χρονικο διαστημα και να ξεθωριασε. Στα χαρτονομισματα αυτη η διαδικασι κραταει πολλα χρονια εξαιτιας των ανθεκτικων μελανιων τους. Σε απλα εντυπα πχ εξωφυλλα βιβλιων σε βιτρινες, η χρονικη διαρκεια που απαιτειται ειναι μικροτερη.

Λογική η εξήγηση...πως μπορεί καποιος να διαπιστώσει ότι είναι λόγω του φωτός ή να έχει τυπωθεί με αυτό το χρώμα?
Μήπως το ότι έχει αλλο χρώμα μπροστά και άλλο πίσω;
Σελίδες: 1 2