Συλλεκτικό Στέκι

Πλήρης έκδοση: Μετρητης για μπαρουτι
Βλέπετε μια σύντομη έκδοση του περιεχόμενου. Δείτε την πλήρη έκδοση.
Ανεβαζω αυτο το αντικειμενο το οποιο το εχω πολλα χρονια στην κατοχη μου! Ειναι μετρητης για να υπολογιζεις το μπαρουτι σε εμπροσθογεμη οπλα των περασμενων αιωνων! Τραβωντας πισω το εμβολο εχει διαβαθμισεις επανω για να βαλεις οσο μπαρουτι χρειαζεται στο οπλο! 

Κοιτωντας το προσεκτικα παρατηρω οτι ειναι δουλεμενο σε τορνο, καθως τα σχεδια του ειναι συμμετρικα, αλλα γενικα εχει μια εικονα χειροποιητου αντικειμενου. Δε γνωριζω τι εποχης ειναι ουτε αν ειναι Ελληνικο, ουτε κατασκευαστη! Αν καποιος εχει λεπτομεριες ας μας πει δυο λογια!

smartmorpheus

Το όνομα του αντικειμένου είναι σέσουλα. Χρονολογείται απο το  1860-80 και του λείπουν ο πίσω κρίκος στον μοχλό και ένα μικρό σίδερο που κρατούσε τον κρίκο.
Είναι  φτιαγμένη στα βόρεια Βαλκάνια, αξίζει γύρω στα 50 € όπως είναι. Οι παλιές ήταν ποιο βαριές και οι ελληνικές ήταν με λουλούδια και αετους.
Eυχαριστω για τις πληροφοριες, εχεις καποια φωτογραφια να το δω ολοκληρωμενο? Απο τον κρικο που λειπει να υποθεσω οτι κρεμονταν απο καποια στολη η εξαρτυση?

smartmorpheus

Σε ευχαριστω πολυ για τη φωτο οι ομοιοτητες ειναι εμφανεις! Ξερεις μηπως καποια διεθνη ορολογια γιαυτο? Επισης οποιος αλλος εχει πληροφοριες για τοπο κατασκευης κλπ ας πει δυο πραγματα!
Εχω ενα λιγο μεταγενεστερο. Δεν εχω προχειρη φωτο , θα κοιταξω να βγαλω.
Εκτος απο σεσουλα αλλη κοινη Ελληνικη ονομασια ειναι ...μετραρι.
Στα Αγγλικα θα το βρεις ως black powder measure
Τα εμπροσθογεμη ηταν ακομα εν λειτουργια μεχρι την δεκαετια του 50 οπου εμφανιστηκαν τα πρωτα οπισθογεμη δικανα Γαλλικα Robust αλλα και καραμπινες (συνηθως Winchester)που εφερναν επαναπατριζομενοι μεταναστες απο Αμερικη
Οι φτωχοτεροι αντι αυτου που εχεις χρησιμοποιουσαν καλαμια απο καλαμιωνες με τον κομπο στην μεση.Απο την μια μερια τα σκαγια απο την αλλη το μπαρουτι ,ταπωμενα με μαλαστουπα. Αυτη χρησιμευε παραλληλα για ταπωμα του μπαρουτιου ωστε να το διαχωριζει απο τα σκαγια , και φυσικα ταπωμα των σκαγιων για να μην πεφτουν απο την κανη