Το 1902 γεννηθηκε στη Κυπρο, ενας επιφανης επιχειρηματιας ο Αναστασιος Λεβεντης,ο οποιος ανεπτυξε τις επιχειρησεις του σε χωρες της Αφρικης.Συγκεκριμενα στην Χρυση Ακτη,σημερινη Γκανα, και στην Νιγηρια.Μεγας ευεργετης ,λεγεται οτι ειναι αυτος που δωρισε στην Κυπρο τον χρυσο, με τον οποιο κοπηκαν τα χρυσα αναμνηστικα μεταλλια.Εχω μιλησει με πολλους ηλικιωμενους Κυπριους,ενας εξ αυτων και ο πεθερος μου,οι οποιοι το επιβεβαιωνουν.Εφυγε απο την ζωη το 1978 ,με την υγεια του κλονισμενη και απο την εισβολη του 74.Λειτουργει σημερα στην Κυπρο, το ιδρυμα Λεβεντη ,το οποιο δραστηριοποιειται κυριως στον τομεα της ιατρικης,προστασιας του περιβαλλοντος και παροχης υποτροφιων .Παραθετω φωτογραφιες του ιδιου,του ιδρυματος του,καθως και του μεταλλιου το οποιο δεν ειναι δικο μου,καθοτι δεν ασχολουμαι με χρυσα.Γνωριζω οτι το θεμα δεν ειναι αμιγως νομισματικο,χρηζει ομως ενδιαφεροντος απο νομισματικης αποψης και αποφασισα να το ανεβασω.
Και πολύ καλά έκανες!
Εγώ, αν και έχω κάποια από αυτά τα νομίσματα, δεν γνώριζα την ιστορία τους αυτή και σε ευχαριστώ πολύ που την μοιράστηκες μαζί μας!
(09/03/19 13:33:31)Nonos Έγραψε: [ -> ]Και πολύ καλά έκανες!
Εγώ, αν και έχω κάποια από αυτά τα νομίσματα, δεν γνώριζα την ιστορία τους αυτή και σε ευχαριστώ πολύ που την μοιράστηκες μαζί μας!
Ευχαριστω
Ίσα -ίσα Χρίστο΄, άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της ιστορίας των μεταλλίων του Μακαρίου!
Ο χορηγός του μετάλλου ο Αναστάσιος Λεβέντης και εκδούσα αρχή η Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Πως τα βάφτισαν νομίσματα και ποιοι ενημέρωσαν τον krause ;
Ωστε να περάσουν σαν μισόλιρο, λίρα και πεντόλιρο, μόνο και μόνο, γιατί τα μετάλλια έχουν το αντίστοιχο βάρος και σύνθεση.
Οι εταιρειες ολες τις εκδοσεις με τον Μακαριο τις θεωρουν (και σωστα) medallic issues, δηλαδη οχι νομισματα.
Δεν μπορουν να θεωρηθουν νομισματα με καμια λογικη.
Αυτο ομως δεν τα εμποδιζει να θεωρουνται συλλεκτικα και να εχουν υπεραξιες.
Απολυτος κριτης σε τετοια θεματα ειναι η αγορα, εφοσον αρκετοι συλλεκτες τα μαζευουν, και ειναι διατεθειμενοι να πληρωσουν υπεραξιες, ολα καλα.
Πολύ καλά έκανες και ανέβασες το θέμα! Εκτός από τα αντικείμενα (νομίσματα, μετάλλια και άλλα συλλεκτικά) χρειαζόμαστε και το ιστορικό τους υπόβαθρο.
Δεν την γνωριζα την ιστορια σχετικα με τον ευεργετη κ. Λεβεντη πολυ ενδιαφερουσα! Τα συγκεκριμενα κοματια σιγουρα δεν ειναι νομισματα! Καταρχην δεν εχουν το εμβλημα της Κυπριακης δημοκρατιας, δεν εχουν ονομαστικη αξια, παρα μονο το σημα της αρχιεπισκοπης και την κεφαλη του Μακαριου.
(09/03/19 22:07:47)iapwnas Έγραψε: [ -> ]Δεν την γνωριζα την ιστορια σχετικα με τον ευεργετη κ. Λεβεντη πολυ ενδιαφερουσα! Τα συγκεκριμενα κοματια σιγουρα δεν ειναι νομισματα! Καταρχην δεν εχουν το εμβλημα της Κυπριακης δημοκρατιας, δεν εχουν ονομαστικη αξια, παρα μονο το σημα της αρχιεπισκοπης και την κεφαλη του Μακαριου.
Και όμως Στέλιο,όλοι θέλουν τα μετάλλια του Μακαρίου και κοιτάνε να είναι και όσο γίνεται υψηλόβαθμα
ενώ στην δημοπρασία της ΠΝΕ, μετά από 13 χρόνια, εμφανίστηκε χρυσό τάλαντο και έμεινε απούλητο...
Το ποιος τα βάφτισε νομίσματα, δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω όμως, είναι ότι όταν τα πρωτοσυνάντηςα, οι αξίες ονομάζονταν προφορικά, 3,6 και... 50 λίρες κάτι που βέβαια δεν έστεκε ούτε μαθηματικά, μια που το 50λιρο θα έπρεπε να είναι και να λέγεται 30λιρο. Καλώς η κακώς, η ονομασία άλλαξε σε μισολιρο, λίρα και πεντολιρο, medallic issues πάντα όπως πολύ σωστά επεσήμανε όταν πρώτο γράφτηκε το θέμα ο φίλος Δημητρης (haros), που «κάπως έστεκε» , ιδίως συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα Αγγλικά χρυσά που επίσης δεν φέρουν ονομαστική αξία επάνω.
Το ότι εμφανίστηκε μετά απο13 χρόνια και δεν πουλήθηκε το τάλαντο, έχει να κάνει με την πολύ μικρή συμμετοχή συλλεκτών Κυπριακών νομισματων, την υψηλή τιμή του ,και κατ’εμε το περίεργο σχήμα του, που από μόνο του, αποτρέπει τους περισσότερους συλλεκτες χρυσών νομισματων όλου του κόσμου απο το να το αγοράσουν.
Μόλις στην τελευταία δημοπρασία, ένας φίλος αγόρασε (νομίζω μετά την δημοπρασία αλλά δεν είμαι και σίγουρος), το χρυσό Κυπριακό αναμνηστικό του 2004, του οποίου προσωπικά δεν γνώριζα ούτε την ύπαρξη, αλλά με διαβεβαίωσε και για την δημοτικότητα του αλλά και για την εξαιρετικη τιμή αγοράς του. Αν και αυτό δεν είναι άλλος ένας δείκτης της ισχνής παρουσίας συλλεκτών Κυπριακών νομισματων στην Αθήνα, τότε τι είναι;
Εξαιρετικό το θέμα, και μπραβο που το ξανά ανεβάσατε γιατί εμένα τουλάχιστον μου είχε διαφύγει. Πολύ ωραίο και το κτίριο του ιδρύματος, άλλο ένα μοντέρνο και καλαίσθητο αρχιτεκτονικά κτίριο, που προστίθεται σε πολλά που έχουν χτιστεί τα τελευταία 10-15 χρόνια στην Κύπρο.