Συλλεκτικό Στέκι

Πλήρης έκδοση: Κωνσταντινατο
Βλέπετε μια σύντομη έκδοση του περιεχόμενου. Δείτε την πλήρη έκδοση.
Μια εκτιμηση θα ηθελα για το Κωνσταντινατο. Όταν γεννιοταν ένα παιδι στην Κωνσταντινουπολη το δωρο που του εκανε ο νονος ηταν ένα Κωνσταντινατο. Η αλυσιδα είναι κουφια,εγω όμως θα ηθελα να μαθω για το Κωνσταντινατο. Το συγκεκριμενο δεν εμπιπτει στις διαταξεις(το λεω για να μην υπαρχουν παρεξηγήσεις) είναι του προπαππου μου,το 1905-διαβασμενο από τον Γρηγοριο Ζ. Ευχαριστω.
Κωνσταντινατα τα λενε λογω του οτι εχουν τον Μεγα Κωνσταντινο και την αγια Ελενη με τον τιμιο σταυρο αναμεσα τους.
 Ουσιαστικα ειναι θρησκευτικα φυλαχτα, δωρο βαφτισης, που αργοτερα αντικατασταθηκαν με τον χρυσο σταυρο.
 Τα πρωτα, συμφωνα με την παραδοση, ειχαν στο κραμα τους πριονιδι απο τον τεμαχισμο του τιμιου σταυρου απο την Αγια Ελενη, και ειχαν θαυματουργες ιδιοτητες.
 Φυσικα κοπηκαν απο την μεταβυζαντινη εποχη και κοβονται μεχρι σημερα, με διαφορετικες περιεκτικοτητες χρυσου και διαφορετικες παραλλαγες σχεδιων, οπως και με ποικιλη προελευση (υπαρχουν ενετικα, τουρκικα σκυφοειδη κλπ..).
 Λογω αγνοιας, πολλοι αποκαλουν "Κωνσταντινατα" ολα τα χρυσα Βυζαντινα νομισματα, οπως τους Σολιδους.
 Το δικο σου, οπως το βλεπω απο τις φωτο, εχει πολυ αδυνατο πατημα, μοιαζει με  προιον εργαστηριου κοσμηματοπωλη και οχι νομισματοκοπειου.
 Λογικο ειναι, αφου οπως εγραψα, ειναι χρυσα θρησκευτικα φυλαχτα.
 Απο αξια θα σε γελασω, περα απο το οποιο χρυσο περιεχει, συνηθως αυτη ειναι συναισθηματικη μιας και ειναι οικογενειακα κειμηλια που τα εβαζαν μαλιστα στα εικονοστασια, κλπ ,αλλα αυτη αφορα τον εκαστοτε ιδιοκτητη.
Επειδή μπορεί να εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου, το θέμα κλειδώνεται.