Συλλεκτικό Στέκι

Πλήρης έκδοση: Βεβαίωση υπηρεσίας στα Τάγματα Ασφαλείας
Βλέπετε μια σύντομη έκδοση του περιεχόμενου. Δείτε την πλήρη έκδοση.
Μια χειρόγραφη βεβαίωση υπηρεσίας στα Τάγματα Ασφαλείας.

Το κείμενο:

"ΙΙ Τάγμα Ναυπάκτου
Βεβαίωσις

Βεβαιώ ο κάτωθι υπογεγραμμένος Ταγματάρχης Πεζ. Καπετζώνης Γεώργιος Διοικητής του ανωτέρω Τάγματος ότι ο Ταγματάρχης Πεζ. Φαρσάρης Ανδρέας υπηρέτησε από της 1ης Δεκεμβρίου 1943 εις Τάγματα Ασφαλείας και εν συνεχεία εις το υπ' εμέ Τάγμα μέχρι της 31ης Σεπτεμβρίου 1944 και είτα ηκολούθησε το Τάγμα εις Στρατόπεδον Συγκεντρώσεως Αράξου μέχρι σήμερον. 
Ο ειρημένος Ταγματάρχης διαπνέεται υπό Εθνικιστικών Φρονημάτων - επεδείξατο δε διαγωγήν εξαίρετον, ενισχύσας το αναληφθέν έργον μας κατά των εν Ελλάδι δρώντων αναρχικών στοιχείων.

Άραξος, τη (λείπει η μέρα) Νοεμβρίου 1944
Ο Διοικητής του Τάγματος
Γ. Καπετζώνης, Ταγμ."

Για τον Φαρσάρη δεν κατόρθωσα να βρω πληροφορίες. Ο Καπετζώνης υπηρέτησε στο 5/42 Σύνταγμα της ΕΚΚΑ, όντας ταυτόχρονα μέλος της "Στρατιωτικής Ιεραρχίας" του Παπάγου, οργανώνοντας μέσα στο Σύνταγμα έναν αντικομμουνιστικό πυρήνα που αντιτασσόταν στη συνεργασία με τον ΕΛΑΣ. Μετά τη διάλυση της ΕΚΚΑ από τον τελευταίο, ο Καπετζώνης κατέφυγε με 100 περίπου άνδρες στον Κορινθιακό, όπου παραδόθηκε στους Γερμανούς, οι οποίοι εξόπλισαν τη δύναμη και την ενέταξαν στο Τάγμα Ευζώνων της Πάτρας.

Ο Καπετζώνης ανέλαβε τη διοίκηση του υπό ανασυγκρότηση μετά τις μάχες με τον ΕΛΑΣ Τάγματος Ναυπάκτου τον Ιούλη του '44, καταφθάνοντας εκεί με ένα Λόχο από την Πάτρα και εντάσσοντας στη δύναμή του δυο ακόμη λόχους του Τάγματος Αγρινίου. Η κατάσταση εξελίχθηκε σε αδιέξοδο, όταν το Τάγμα Ασφαλείας βρέθηκε περικυκλωμένο από τον ΕΛΑΣ, χωρίς ο τελευταίος να μπορεί να καταλάβει την πόλη, αλλά και χωρίς οι ταγματασφαλίτες να μπορούν να σπάσουν τον κλοιό.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών στις 12 Σεπτέμβρη του '44, το Τάγμα Ασφαλείας Ναυπάκτου εντάχθηκε στον Ε.Σ. και μετά από συμφωνία με τον ΕΛΑΣ μεταφέρθηκε με πλοιάρια τρεις μέρες αργότερα στον Άραξο. Η βεβαίωση εκδόθηκε εν όψει της διαφαινόμενης σύγκρουσης του Δεκέμβρη.

Ενδιαφέρον ιστορία Γιώργο. Καθώς και το έγγραφο.
Ευχαριστώ! Χαίρομαι που το βρήκες ενδιαφέρον και χαρά μου να μοιράζομαι τη συλλογή μου!