(25/02/21 08:10:55)epop Έγραψε: [ -> ]Όσο για psgs ο Δημήτρης (gkounto) ειχε ένα ακόμα παλιότερο πρασινο σλαμπ. Αυτό με πλαγιαστη γραμματοσειρά από πολύ παλιό κομπιούτερ. Σίγουρα τέλη του 80.
Ανάργυρε ο gkounto λέγεται Γιώργος , αλλά γνωρίζω το σλαμπ που έβαλες φωτογραφία. Έχω κι εγώ δυο τέτοια, ένα Walking Liberty dollar PCGS MS65 κι ένα από την σειρά των ασημένιων αναμνηστικων μισοδολλαρων (50 types), το Stone Mountain συγκεκριμένα, επίσης σε PCGS MS65.
Tο συγκεκριμένο, είναι το πρώτο πρώτο σλαμπ που έβγαλε η Pcgs το 1986 και η πίσω του πλευρά αναπαράγεται αυτούσια στην αναμνηστική έκδοση των 35 ετών (ενώ στην μπροστινή υπάρχει με πολύ μικρά γράμματα ψηλά στο κέντρο, το PCGS 35th anniversary). Ογκολογικά βέβαια είναι όπως τα σημερινά, γιατί όπως θα δείτε και παρακάτω ήταν και πολύ πολύ λεπτότερα.
Σε slang, ονομάζεται rattler, από τον ήχο που κάνει το νόμισμα που βρίσκεται μέσα του το οποίο δεν εφαρμόζει τόσο τέλεια όσο αργότερες εκδόσεις.
Το rattler είναι ΤΟΣΟ ΛΕΠΤΟ, που σχεδόν χωράνε δυο τέτοια σε μια πλαστική θήκη των 20 πχ. Υπήρξαν περιζήτητα, όπως και όλα τα επόμενα που ακολούθησαν με πράσινο ταμπελάκι, ενόσω το σλαμπ πάχαινε και αποκτούσε τις προδιαγραφές που απέκτησαν τα πρώτα μπλε τα οποία και παρέμειναν για καμια 15αρια χρόνια τουλάχιστον, πριν παχύνουν ακόμη περισσότερο, σε βαθμό που να μη χωράνε πια στα παλιά ξύλινα lux κουτιά της PCGS.
Υπήρξαν περιζήτητα, λόγω του πολύ σφιχτού grading που γινόταν εκείνη την εποχή. Η τεράστια τους πλειοψηφία έχει σταλεί για reconsideration και τα μεσαία , καλά έως πολύ καλά για τον τότε βαθμό τους πήραν όλα αναβάθμιση, άρα τα rattler σπανίζουν ακόμη περισσότερο σήμερα. Και τα rattler αλλά και τα επόμενα original πράσινα label παραμένουν σε υψηλότερη ζήτηση από τα 2000 και μετά σλαμπ, με το μπλε ταμπελάκι, αλλά τουλάχιστον στα Αμερικανικά, όσα rattler η αλλα με πράσινο ταμπελάκι που υπάρχουν ακόμη, ΔΕΝ επιδέχονται αναβάθμισης , ήταν δηλαδή από τα υπέρ βαθμολογημένα εκείνης της εποχής, και άρα οι ιδιοκτήτες τους προτίμησαν να τα αφήσουν στην ίδια συσκευασία (υποθέτω ότι για να γίνει αυτό, έβαλαν minimum grade έναν βαθμό παραπάνω απ’οσο ήταν,-το + δεν υπήρχε ακόμη, εισήχθη το 2010- για να μην τα βγάλουν από το παλιό σλαμπ και τα βάλουν σε καινούριο χωρίς αναβάθμιση) και καλά έκαναν, αφενός για να μπορούμε κι εμείς να έχουμε ένα δείγμα αν θελήσουμε, αλλά κυρίως , ο λόγος που το έκαναν, είναι ότι ο κόσμος ακόμη κάνει τον συνειρμό, ότι αφού βρίσκεται σε green label slab θα είναι και καλύτερο... το οποίο είναι στην πλειοψηφία του πια, μύθος. Αποδεδειγμένα όμως, πιανουν όλα υψηλότερες τιμές απ’οτι τα νομίσματα σε νεότερα σλαμπ.
Όταν ας πούμε την δεκαετία του 1990 βρέθηκε η παρτίδα με τα $20 St Gaudens 1908 (no motto) στα χρηματοκιβώτια της τράπεζας Wells Fargo, που αποκαλέστηκε Wells Fargo Nevada hoard, ακόμη και σήμερα, η μεγάλη τους πλειοψηφία, βρίσκεται σε τέτοια σλαμπ με πράσινο ταμπελάκι.
https://coins.ha.com/itm/saint-gaudens-d...326-4819.s
Να και δυο από την Ελβετική μου συλλογή, όπου εκεί κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να τα ξαναστείλει, τουλάχιστον όχι ακόμη, αν και βλέποντας το τι γίνεται τελευταία στην Ελλάδα...., όμως είναι ελάχιστα έως μηδενικά τα Ελληνικά νομίσματα σε τόσο παλιά σλαμπ και όσα υπάρχουν, νομίζω βρίσκονται σε συλλογές. Το χάλκινο δυο rappen PCGS MS67RD είναι από την προσωπική συλλογή του David Hall, του ιδρυτή και πρώην προέδρου της PCGS, ο οποίος φυσικά έχτισε φανταστικά Αμερικανικά σετ για τον ίδιο, που πουλήθηκαν σε τιμές ρεκόρ και η μόνη ξένη χώρα της οποίας έκανε συλλογή ήταν η Ελβετία. Έχω αρκετά νομίσματα της φανταστικής αυτής συλλογής του David Hall. Κάποτε μάλιστα, σε μια παλιά έκδοση της πλατφόρμας του φορουμ της PCGS, είχα συμνομιλησει online μαζί του και μου είπε ότι η συλλογή αυτή τον διασκέδασε πολύ αλλά (για λόγο που δεν μου είπε) , έχασε αρκετά χρήματα από την μεταπώληση τους.
Ανάργυρε ζητω συγνώμη για την παρεκτροπή του αρχικού σου θέματος. Δεν ήταν προσχεδιασμένο, άλλωστε αν προσέξεις, έχω κάνει αρκετές αναρτήσεις σε αυτό το νήμα οι οποίες είναι και πολύ παλιότερες.