Συλλεκτικό Στέκι

Πλήρης έκδοση: Αίγυπτος 1888 χρυσή λίρα NGC MS64
Βλέπετε μια σύντομη έκδοση του περιεχόμενου. Δείτε την πλήρη έκδοση.
[Εικόνα: teujehvh502f.jpeg]

[Εικόνα: h9kr22mg15z2.jpeg]

Τα Οθωμανικά νομίσματα του 19ου αιώνα δεν αρέσουν σε πολλούς συλλεκτες, κυρίως λόγω της έλλειψης «κεφαλής» στον εμπροσθοτυπο όπου αντ’αυτης υπάρχει η toughra. Μερικοί μπορεί να το βλέπουν και εχθρικά και διόλου αδίκως.

Αυτή πάντως η χρυσή Αιγυπτιακή λίρα (100 qirsh), κυκλοφόρησε μόνον έναν χρόνο, το AH1293/12, δηλαδή τον δωδέκατο χρόνο μετά την ενθρόνιση του προτελευταίου Σουλτάνου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, (1888) και λόγω του σχεδίου της συνηθίζεται να ονομάζεται και floral type

Χρόνια την κυνηγάω, την βρήκα πανεύκολα σε μέτρια κατάσταση, εύκολα και σε MS62 όπου δεν με ικανοποίησε και την μεταπούλησα σε κάποιον Σαουδάραβα, και 5-6 χρόνια μετά επιτέλους βρήκα την τριτη πιστοποιημένη ως NGC MS64 , με μια ευρισκόμενη στο 65 αλλά μάλλον αδίκως και υπέρ ακριβή όταν πουλήθηκε. H PCGS βρίσκεται πολύ πίσω σε αυτό το κομματι (αν και κυκλοφορούσε ένα AU58 από Έλληνα πωλητή στο ebay πέρυσι), και δεν την λαμβάνω υπόψιν.

Άλλο ένα νόμισμα που ήρθε για να μείνει. Λες και πέφτει σήμα κι έρχονται τονα μετά το άλλο, νομίσματα, χαρτονομίσματα κλπ που ήθελα χρόνια τώρα.
Μπράβο για το απόκτημα σου Δημήτρη. Σαν έμπορος έχω διαχειριστεί πολλά από αυτά αλλά όχι τόσο καλό. Τα αιγυπτιακά έχουν μια ανεξήγητη γοητεία. Προσωπικά λατρεύω όλα του φουαντ αλλά και το αναμνηστικό του φαρουκ το μεγάλο. Κάποτε μου τα έδιναν 5-5 και διάλεγα τα καλύτερα για £800, που να ηξερα.
(07/10/21 18:50:04)gkounto Έγραψε: [ -> ]Μπράβο για το απόκτημα σου Δημήτρη. Σαν έμπορος έχω διαχειριστεί πολλά από αυτά αλλά όχι τόσο καλό. Τα αιγυπτιακά έχουν μια ανεξήγητη γοητεία. Προσωπικά λατρεύω όλα του φουαντ αλλά και το αναμνηστικό του φαρουκ το μεγάλο. Κάποτε μου τα έδιναν 5-5 και διάλεγα τα καλύτερα για £800, που να ηξερα.

Ευχαριστώ Γιώργο. 

Εμενα δεν μου έδιναν φτηνά Αιγυπτιακά πεντόλιρα, αν κι έβλεπα τις τιμές τους, αλλά ένας έμπορος στο Μοναστηράκι θυμάμαι είχε μασουρακια από τα μικρά χρυσα των 1.60 γραμμαρίων, τα 20 qirsh, του 1938 συγκεκριμένα, πρώτη χρόνια του Φαρουκ στα χρυσα, τα οποία κι αυτά πιστοποιημένα πια και σε 64-65 πάνε κανα €πεντακοσάρικο… Εμ δεν έχουμε κρυστάλλινη σφαίρα να βλέπουμε τι θα γίνει. 

Λίγα βήματα πιο πέρα άλλος έμπορος, πάει κι αυτός, είχε μασουρακι με σούπερ αγγιχτα 20λεπτακια του 1874 , τα οποία πουλούσε το ένα προς 3000 δρχ, με το δολλαριο στις 300. Στερνή μου γνώση…
Καλοστέριωτο Δημήτρη στην συλλογή σου!!!,
Σχετικά καλύτερο από άλλα ισλαμικά που είναι  μόνο γράμματα και με πολύ καλό βαθμό!
Από ευκαιρίες άσε, βιβλίο θα γράψουμε...
Φοβερό κομμάτι Δημήτρη, να το χαίρεσαι.
Μία μικρή διόρθωση,  το AH1293/12 είναι 1886 στο Δυτικό ημερολόγιο.
Σ’ευχαριστω πολυβΘαναση, και ναι, να το γράψουμε αυτό το βιβλίο κάποτε αλλιώς θα πάθουμε Alzheimer’s και θα τα ξεχάσουμε όλα! Wink

(07/10/21 21:36:36)D.Dimitris Έγραψε: [ -> ]Φοβερό κομμάτι Δημήτρη, να το χαίρεσαι.
Μία μικρή διόρθωση,  το AH1293/12 είναι 1886 στο Δυτικό ημερολόγιο.


Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη.

Ως προς την ημερομηνία, το ΑΗ1283 δεν είναι το 1876? Ακόμη κι αν είναι βέβαια, δεν υπάρχει έτος 0 και θαπρεπε να προσθέσω 11, δηλαδή σύνολο 1887. Και επειδή οι αλλαγές τους δεν συμπίπτουν με τις δικές μας (01/01), υποθέτω ότι έτσι φτάνουμε ένα ακόμη χρόνο πίσω στο 1886, σωστά;
Όμορφο νόμισμα, να το χαίρεσαι. Εγώ κατατάσσω τον εαυτό μου σε αυτούς που τους αρέσουν, άσχετα αν δεν έχω αποκτήσει ακόμα κανένα, ούτε καν χάλκινο Smile . Όμως γιατί NGC Tongue ;
Παράθεση: . Όμως γιατί NGC undefined ;

Η ερώτηση σου Νίκο μου έχει ήδη απαντηθεί στην εισαγωγη, προς το τέλος τέλος.

Ευχαριστώ πολύ. Κάποτε θα σε καλωσορίσουμε στο πολύ exclusive club των Αιγυπτιακών Οθωμανικών, στα οποία έχω χάλκινα, ασημένια, χρυσα και προυφ με μια μόνον εξαίρεση, μια και μοναδική χρυσή λίρα Οθωμανικής (προ Κεμαλ) Τουρκίας λόγω εξαιρετικής κατάστασης αλλά με βαρετό σχέδιο. Κι ένα δίγραμμο μικροσκοπικο χρυσό προυφ 25 Kurush του Κεμαλ του 1923 ,που μου έπεσε, αλλά αυτό το δίνω και σήμερα αν κάποιος το επιθυμεί.