(18/01/23 09:40:18)Dirigo Έγραψε: [ -> ]Καλημέρα!
Πώς θα μπορούσα να κινηθώ για να καταλήξω στο ότι είναι γνήσια... πιστοποίηση?
Υπάρχει άλλος τρόπος?
Αν δεν είναι αντίγραφα, που εκ των πραγμάτων προσωπικά το αποκλείω....( Πολύ παλιά συλλογή,
πριν το '70.) τότε έχουν συλλεκτική αξία?
Έχω αρκετά ακόμα όπως και πολλά ασημένια και χάλκινα....αλλά δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τα οθωμανικά νομίσματα.
φιλε μου καλησπερα και καλη χρονια! χχμμ... οθωμανικα κομμενα στην Κωνσταντινουπολη...
μην αποκλειεις τιποτα για το αν ειναι αντιγραφα ή οχι.... θα χασεις! αντιγραφα υπαρχουν απο τα παλια χρονια, απο τα χρονια τις τουρκοκρατιας, για να χρησιμοποιηθουν στις παραδοσιακες στολες των φτωχων, και να μην χανει το κρατος τοτε απο την κρατηση χρυσου νομισματος απο την κυκλοφορια! αυτα περνουσαν κανονικα! αναλογα την εποχη και τον χρυσο, ειχαν την ονομαστικη αξια τους σε γροσια!
επισης..... καποια ειχαν βγει σε ασημι με λιγο χρυσο μεσα.... καποια σε ευτελες μεταλλο με επιχρυσωση ενω στα νεωτερα χρονια κοπηκαν και σε χρυσο διαφορων καρατιων αλλα ειχαν διαφορα στο βαροςαπο το γνησιο! και οταν μιλαω για νεωτερα χρονια μιλαω και για πριν το 1970! την δεκαετια του 60 εργαστηριο στην θεσσαλονικη εκοβε χρυσα τετοια!!! εχω 3 που τα εβαλαν στον γαμο των γονιων μου.... που ηταν τελη της δεκαετιας του 60. μαλιστα εχουν διαφορα στα βαρη τους και στην περιεκτηκοτητα σε χρυσο!
στα γνησια δεν ειναι καθαρο καθαρο χρυσο... θα ψαξω και θα σου πω αν ειναι... αλλα ειναι αρκετα υψηλο το ποσοστο! νομιζω καποια ειναι με 87% καποια καλυτερο... δεν θυμαμαι τωρα και ειμαι για να πω την αληθεια ετοιμος να φυγω για λιγο απο το σπιτι....
ααα.... για αντιγραφα που ελεγα..... στην τριτη σειρα φωτογραφιων που εβγαλες... οι πρωτες φωτο δειχνουν μια κοπια απο hayriye altin που πιθανον εχει ασημι και ισως λιγο... ελαχιστο χρυσο... μιλαμε για 5 καρατια εως μαξιμουμ 9 καρατια. πιθανον να ειναι απο τα λεγομενα σκιαθιτικα... ελληνικης κατασκευης... για στολες
επισης η τελευταια φωτο που εβαλες γενικα.... δειχνουν παλι αλλη μια κοπια ιδιου νομισματος αλλα ειναι σε ευτελες μεταλλο επιχρυσωμενο!
σε κοπιες σπανια να δεις καλοφτιαγμενα τα γραμματα τον τουγρα, τα σχεδια! αυτο ειχε να κανει περισσοτερο στο οτι αυτοι που εκαναν τις κοπιες δεν ηξερα την αραβο-οθωμανικη γραφη!
τωρα.... αν θελεις.. επειδη υπαρχει ενα μπερδεμα με τις φωτο σου (σε ενα πχ δεν εβαλες καν την πισω οψη).... βαλε σε καθε μηνυμα σου μονο ενα κερμα με τις 2 πλευρες του, και γραψε μου το βαρος και την διαμετρο του!!
αυτα ειναι βασικα για να δουμε τι ειναι και πιθανον να παρουμε μια πρωτη γευση γνησιοτητας ή μη! αν και διεφεραν μεταξυ τους στο βαρος... η διαφορα δεν ηταν μεγαλη, ενω με τις κοπιες ειναι!! πχ... χρυσο χαϊρι ειχε βαρος 1.7 γραμμαρια, εχω χρυσες κοπιες στα 1.22 γραμμαρια! διαφορα τεραστια!
επισης.... η διαμετρος ειναι βασικη γιατι υπηρχαν νομισματα που ειχαν ιδιο σχεδιο και διεφεραν στο μεγεθος κια το βαρος μονο! ετσι βλεπουμε και τι ειναι... αν ειναι 1/4, 1/2 ή 1 κτλ!
δυστυχως δεν ειναι σε καλη κατασταση και εχουν τρυπα κατι συνηθες γι αυτα! η πληθωρα τετοιων νομισματων στον ελλαδικο χωρο (στην τουρκια τα πιανει ο νομος!!), εφερε τα κερματα αυτα οταν εχουν καποια προβληματα ή τρυπες να πηγαινουν συνηθως στο χρυσο τους! οταν ειναι ατρυπητα και καλα.... παμε αλλου....
αν το κανεις θα μπορεσω να σου πω τι ειναι το καθενα κτλ...