Συλλεκτικό Στέκι

Πλήρης έκδοση: Οι εθνικές πλευρές του Αγίου Μαρίνου
Βλέπετε μια σύντομη έκδοση του περιεχόμενου. Δείτε την πλήρη έκδοση.
Τα πρώτα ευρώ του Αγίου Μαρίνου αντιπροσωπεύουν -όπως αυτά του Βατικανό και του Πριγκιπάτου του Μονακό- μια ιδιαίτερη σελίδα στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος: αυτά τα νομίσματα, στην πραγματικότητα, είχαν όλα περιορισμένη έκδοση και εναπομένουσα κυκλοφορία, αν όχι μηδενική, γίνονται συλλεκτικά αντικείμενα και δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, γνήσια εμπορική κερδοσκοπία.
Όσον αφορά τη Δημοκρατία του Τιτάνα, κυκλοφόρησαν στην αγορά 120.000 πλήρεις σειρές τμημάτων το 2002, από ένα σεντ έως δύο ευρώ, όλα σε εξαιρετική κατάσταση. Σε αυτά προστέθηκαν μίνι σετ που περιείχαν τα κέρματα των 20 και 50 λεπτών.
Ο Άγιος Μαρίνος, η χώρα που ήταν η πρώτη που επωφελήθηκε το 2017 από τη δυνατότητα ανανέωσης των εθνικών όψεων μετά από 15 χρόνια , εμπιστεύτηκε τον σχεδιασμό της πρώτης σειράς κερμάτων ευρώ στον Γερμανό καλλιτέχνη τσέχικης καταγωγής František Chochola (1943-2022).
Η σειρά των σκίτσων για τα πρώτα ευρώ του Αγίου Μαρίνου αποτελείται από δώδεκα σχέδια με μολύβι , δηλαδή τα οκτώ που επιλέχθηκαν για κοπή και τέσσερις αδημοσίευτες προτάσεις.
Για τις χαμηλότερες ονομαστικές αξίες της σειράς ευρώ , ο Chochola πρότεινε στον Άγιο Μαρίνο απλά θέματα που διακρίνονταν ακόμη και στις μικρές διαμέτρους αυτών των ονομαστικών αξιών: τον Τρίτο Πύργο (ή Montale) για το σεντ, το Άγαλμα της Ελευθερίας για τα 2 σεντ, το Πρώτος Πύργος (Γκουαϊτά) για το κέρμα των 5 λεπτών του ευρώ.
Προχωρώντας στις σκανδιναβικές ονομασίες χρυσού των 10, 20 και 50 λεπτών , ο František Chochola δημιούργησε σχέδια με την πρόσοψη της Βασιλικής του Αγίου Μαρίνου (για 10 λεπτά του ευρώ), δύο διαφορετικές εικόνες του ιδρυτή αγίου για 20 σεντ (αυτή του Guercino , που επιλέχθηκε στη συνέχεια, και αυτή του Emilio Retrosi στη μεγάλη και γενική αίθουσα του Συμβουλίου) και τόσες όψεις του Monte Titano με τους τρεις πύργους για το νόμισμα των 50 ευρώ.
Οι προτάσεις για τα διμεταλλικά κέρματα του Αγίου Μαρίνου του ενός και των δύο ευρώ, στις εθνικές όψεις των οποίων ήταν αποτυπωμένα, αντίστοιχα, το εθνικό έμβλημα και η πρόσοψη του μνημειώδους δημόσιου παλατιού, έδρα της Αντιβασιλείας και των ανώτατων θεσμών της Δημοκρατίας.