Συλλεκτικό Στέκι

Πλήρης έκδοση: Συλλεκτική Λίρα 1859 - Αnsell
Βλέπετε μια σύντομη έκδοση του περιεχόμενου. Δείτε την πλήρη έκδοση.
Μία ιστορία επιμονής και σκληρής δουλειάς κρύβεται πίσω από αυτό το υπέροχο νόμισμα.

Είμαστε στο 1859 και ένα φορτίου χρυσού που προοριζόταν για την κατασκευή χρυσών νομισμάτων στην Αυστραλία απορρίφθηκε από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο σαν ελαττωματικό. Ένας μεταλλειολόγος που εργαζόταν εκείνο τον καιρό στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο ο George Frederick Ansell, ζήτησε να επιστραφεί στην Αγγλία αυτό το φορτίο χρυσού για να πειραματιστούν μήπως μπορέσουν να βελτιώσουν το κράμα ή την τεχνική εκτύπωσης και το καταστήσουν κατάλληλο για την παραγωγή λιρών.

Όπερ και εγένετο, το φορτίο έφτασε στο RM και ο Ansell κατάφερε με διάφορες τεχνικές κατά την διαδικασία παραγωγής να τυπώσει λίρες πιο ανθεκτικές από τις κανονικές. Λέγεται πως ήταν τόσο σκληρές οι συγκεκριμένες λίρες που ακόμα και με πένσα δεν κατάφεραν να τις λυγίσουν.

167.539 λίρες κατασκευάστηκαν από το συγκεκριμένο φορτίο χρυσού με τις τεχνικές του Ansell, ο οποίος για να τις ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες λίρες πρόσθεσε μία γραμμή στo κάτω μέρος της κορδέλας μαλλιών της βασίλισσας στον εμπροσθότυπο.

[Εικόνα: ansell.jpg]

Και έτσι γεννήθηκε η "Ansell", με χρονολογία 1859, σπανιότητας, σύμφωνα με τον Marsh, R4 (15 έως 25 γνωστά κομμάτια).
Μία λίρα ποθητή για κάθε συλλέκτη sovereign.


[Εικόνα: 1188836l.jpg]
Ένας διακαής πόθος κάθε συλλέκτη Βρετανικών λιρών. Η μοναδική διόρθωση που πρέπει να κάνουμε είναι ως προς την σπανιότητα κατά την κλίμακα του Marsh, η αίσθηση που έχω είναι ότι ξεπερνά τα 25 κομμάτια.
Ωραίο θέμα Μιχάλη.
Την ίδια αίσθηση έχω κι εγώ Χρήστο, και σε ευχαριστώ.
Γενικά κι από ότι φαίνεται από συχνότητα εμφάνισης και κλεισίματα διάφορων δημοπρασιών η σπανιότητα κατά Μarsh κλίμακα δείχνει να έχει διαφοροποιηθεί σε κάποιες χρονολογίες/ποικιλίες.
Δύο επισημάνσεις

Από ότι κοίταξα σε αρχείο φωτογραφιών και σε δημοπρασίες υπάρχουν πάνω από 25 κομμάτια Άνσελ, οπότε μετά βεβαιότητας μπορούμε να πούμε πως η συγκεκριμένη ποικιλία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως Extremely Rare, R3.

Υπάρχει στην Άνσελ διαφοροποίηση στην χρονολογία, υπάρχουν κομμάτια με "απλωμένη" την χρονολογία και άλλα κομμάτια με "μαζεμένη" χρονολογία.
Και στην απλή ημερομηνία του 1859 υπάρχει η διαφοροποίηση σε small date ή large date, η NGC το γράφει στην πιστοποίηση, για την PCGS δεν ενθυμούμαι.
Στο pop report δεν το έχει η PCGS στην απλή Χρήστο.
Ωραιο θεμα, προκειται για ενα απο τα "δισκοποτηρα" που αναζητα καθε συλλεκτης χρυσων λιρων, θυμαμαι πριν δυο-τρια χρονια ειχε σκασει μια τετοια σε διαδικτυακη συναλλαγη, ο αγοραστης το πηρε πρεφα εκ των υστερων οτι ειναι Ansell,, συνεννοηθηκε μετα με τον πωλητη και του εδωσε παραπανω χρηματα (την νομιζανε και οι δυο αρχικα για απλη..).
Ωραιες νομισματικες ιστοριες..
Αν έχεις χρήματα την βρίσκεις οποιαδήποτε στιγμή μέχρι XF