RE: 1/2 Δραχμη 1834 -
malef13 - 02/12/16 22:34:41
(02/12/16 20:23:25)lucky_louk Έγραψε: Πολύ ενδιαφέρουσα η κουβέντα και με προβληματίζει, δεν έχω εντρυφήσει στον 'Όθωνα γιατί μου την δίνει η ανομοιομορφία και τα προβλήματα στις κοπές (αλλά αυτό είναι μιαν άλλη κουβέντα αισθητικής), αλλά xf δεν θα το έβλεπα το νόμισμα ποτές των ποτών... Αλλά το γεγονός ότι μιλάτε για καλό vf ή και xf δίνει την αίσθηση ότι δεν βλέπω σωστά. Από την άλλη γνωρίζοντας τι γάτα με πέταλα είναι ο Κρητικός που το ανέβασε είμαι σίγουρος ότι υπάρχει μια παγίδα άξια σχολιασμού...
Θα ήθελα να ακούσω περισσότερα για τα γνωστά μητρικά προβλήματα.
Καλησπέρα, αν και ίσως το πιο ακατάλληλο άτομο για να πει για αυτό το θέμα θα αναφέρω κάποια λίγα πράγματα που γνωρίζω με κάθε επιφύλαξη μέχρι ένα πιο έμπειρο μέλος τα πιο πιο σωστά και ολοκληρωμένα. Γενικότερα, η κοπή στα ασημένια του '34 είχε κάποια θέματα. Μπουκώματα μήτρας και άλλα μικροθεματάκια έκοβαν νομίσματα τα οποία κάλιστα κάποιος μπορεί να τα περνούσε για fine-very fine όταν όμως ήταν ακυκλοφόρητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπερδεύονται πολύ οι καταστάσεις εξαιτίας των μπουκωμάτων. Έχω παρατηρήσει πως, όπως σε όλα αυτά τα φαινόμενα προβληματικών μητρών, σε κάποια σημεία το πρόβλημα εντίνεται. Δηλαδή υπάρχουν ακυκλοφόρητα που έχουν απλά αχνά κάποια μικρομπουκώματα (ως επί τω πλείστω λίγο στα στον οπισθότυπο και στα μαλλιά) ενώ σε άλλα έχουν γεμίσει και οι μπίλιες. Δείτε ένα παράδειγμα αν και υπάρχει διαφορά κατάστασης με ένα ασημένιο του '34 που έχει ανέβει σε αυτό το φορουμ στην κατηγορία του Όθωνα και δείτε και αυτό. Είναι γενικότερα μια αρκετά περίεργη κοπή :
Αν και τώρα είδα πως τα εγραψε μια χαρά ο κύριος Γιώργος
oldgeotzo - 02/12/16 22:57:13
Ολοι τα γραφουμε καλα Γιαννη
αργοτερα ένα άλλος μελος ..θα τα γραψει ακομα καλυτερα..
-Ε εκει δουλειας μας είναι να προσπαθήσουμε "να κλεψουμε" 1-2 δυο πραγματα που δε τα ξερουμε
να τα ελεγξουμε ..και εφόσον είναι σωστα να τα αφομοιώσουμε και γιατι όχι να τα επεκτείνουμε
Καλο βραδυ από μενα...σας κουρασα όπως υποσχεθηκα
GKCollect - 02/12/16 23:39:38
Είναι ειδική περίπτωση και θα πρέπει να αναλυθεί ως τέτοια...
Πολύ σωστά ο Γιώργος κοίταξε τα υψηλά σημεία και διαπίστωσε ότι τα 'προβλήματα' δεν είχαν να κάνουν με φθορά αλλά με μήτρα. Και υπάρχουν πολλά σημεία που μπορούμε να το προσέξουμε. Ρίξτε μια ματιά και στον οπισθότυπο και προσέξτε τους μίσχους στα φύλλα. Είναι δυνατόν να έχουμε λούστρο, εμφανείς διαχωρισμούς στα μαλλιά, μίσχους στα φύλλα και κάποιες άλλες λεπτομέρειες και ταυτόχρονα τόση φθορά σε τόσο μικρό νόμισμα ; ... Νομίζω ότι το νόμισμα με το XF45 αδικήθηκε λόγω μη γνώσης της συγκεκριμένης περίπτωσης. Απ' την άλλη αν έπαιρνε παραπάνω, τα άλλα που έχουν 50-51 θα ήταν υποτιμημένα. Έτσι οι grader έδωσαν έναν διπλωματικό βαθμό.
lucky_louk - 03/12/16 11:23:27
Γιώργο, Γιάννη και Κώστα μετά τον σχολιασμό σας ... Ξαναγυρνώ το κεφάλι και κοιτάζοντας το νόμισμα προσεκτικότερα βλέπω αυτά που δεν έβλεπα... Το μάτι είναι όμορφο, το μαλί καλό, αρκετά δυνατές λεπτομέρειες στον οπισθότυπο και διακρίνω πλέον και το λουστράκι του...
Αισθάνομαι σαν να είχα 3-4 βαθμούς μυωπία και ξαφνικά φόρεσα γυαλιά και βρήκα το φως μου...
Υπάρχουν και απροβλημάτιστα παραδείγματα στον συγκεκριμένο τύπο ή όλα τα νομίσματα έχουν τις ίδιες ιδιαιτερότητες?
GKCollect - 03/12/16 14:54:21
Το 1/2 1834 το συναντάμε συχνότερα με προβλήματα στη μήτρα παρά 'κανονικό' (γι αυτό και πιο πάνω είπα ότι είναι ειδική περίπτωση).
Και για να ευλογήσω και λίγο τα γένια μου, θα σας ενημερώσω για κάτι που δεν το βρίσκετε σε κανέναν κατάλογο, ούτε στον δικό μου
www.mycoins.gr. Τα στοιχεία υπάρχουν (όπως υπάρχουν και για τις επόμενες κοπές), αλλά δεν είναι ορατά λόγω χώρου και μεγέθους. Όταν και αν γίνει έντυπος θα παρουσιαστούν ή αν κάποιος μελλοντικός μελετητής τα συμπεριλάβει σε έναν άλλο κατάλογο.
Έχουμε συνηθίσει να ασχολούμαστε με τους βασικούς τύπους της κεφαλής του Όθωνα. Τύπος Ι-Νεαρή κεφαλή, Τύπος ΙΙ-Γηραιά κεφαλή, και κάποια δοκίμια όπως : Τύπος Ia-Κεφαλή Heyer, Τύπος ΙΙa-Μικρή Κεφαλή. Ενώ υπάρχουν κι άλλοι υπο-τύποι. Αυτό όμως το αφήνω να το ψάξουν, όσοι έχουν όρεξη και μεράκι να κάνουν μια μελέτη, για την χρήση των τύπων (ας μην τα σερβίρουμε όλα έτοιμα).
Ας με συγχωρήσουν οι φίλοι που τους ανήκουν τα νομίσματα των φωτό. Τα παρουσιάζω μόνο και μόνο για ακαδημαικούς λόγους... Για παράδειγμα έχουμε διαφορετική κεφαλή στο 1/4 από το 1/2, που σημαίνει ότι έχουμε άλλη χάραξη άλλη master die κι άλλες μήτρες εργασίας. Ασχέτως αν αναφερόμαστε γενικώς στον Τύπο Ι. Έχει διαφορετικά μαλλιά και διαφορετικές αποστάσεις-διαστάσεις.
Εδώ κάποιες από τις βασικές διαφορές (υπάρχουν κι άλλες), των τύπων της νεαρής κεφαλής :
Vasilisfla - 03/12/16 18:45:37
Με τέτοια θέματα, αναλύσεις και απόψεις θα πάει μπροστά αυτό το φορουμ!
jimse - 04/12/16 00:41:12
(03/12/16 11:23:27)lucky_louk Έγραψε: Γιώργο, Γιάννη και Κώστα μετά τον σχολιασμό σας ... Ξαναγυρνώ το κεφάλι και κοιτάζοντας το νόμισμα προσεκτικότερα βλέπω αυτά που δεν έβλεπα... Το μάτι είναι όμορφο, το μαλί καλό, αρκετά δυνατές λεπτομέρειες στον οπισθότυπο και διακρίνω πλέον και το λουστράκι του...
Αισθάνομαι σαν να είχα 3-4 βαθμούς μυωπία και ξαφνικά φόρεσα γυαλιά και βρήκα το φως μου... :cool:
Υπάρχουν και απροβλημάτιστα παραδείγματα στον συγκεκριμένο τύπο ή όλα τα νομίσματα έχουν τις ίδιες ιδιαιτερότητες?
+++ απίστευτο όντως...Ενώ με την πρώτη ματιά φαίνεται πολύ χαμηλά μετά τις παρατηρήσεις άν το ξαναδείς το βλεπεις με άλλο μάτι
nikos11 - 04/12/16 00:48:36
Πάρα πολύ καλή η ανάλυση όλων των φίλων και ειδικά η φωτογραφική επεξήγηση του Κώστα. Είναι αξιοπερίεργο πάντως που ένα Νομισματοκοπείο που έβγαλε εκπληκτικά νομίσματα το 1833, επέτρεψε να δοθούν στην κυκλοφορία νομίσματα με τόσα προβλήματα. Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να ακούγαμε απόψεις επί του θέματος.