Συλλεκτικό Στέκι
Οδοντόμετρο - Εκτυπώσιμη έκδοση

+- Συλλεκτικό Στέκι (https://syllektiko-steki.gr)
+-- Φόρουμ: Γραμματόσημα (https://syllektiko-steki.gr/forum-59.html)
+--- Φόρουμ: Ελληνικά γραμματόσημα (https://syllektiko-steki.gr/forum-60.html)
+--- Νήμα: Οδοντόμετρο (/thread-2088.html)



Οδοντόμετρο - D.Dimitris - 04/02/18 22:01:58

Οδοντόμετρο, είναι το όργανο που βοηθά  την ακριβή καταμέτρηση των οδοντώσεων των γραμματοσήμων. Το  χρησιμοποιούμε  για να μετρήσουμε  το είδος της οδόντωσης  και ως μέτρο της οδόντωσης χρησιμοποιούν τις τρύπες που υπάρχουν σε 2 εκατοστά του μέτρου, π.χ η οδόντωση 9 (έχει δηλαδή 9 τρύπες σε 2 εκ.) θα είναι πιο πλατιά και αραιή από την οδόντωση 14 (έχει 14 τρύπες σε 2 εκ.)

[attachment=4926][attachment=4925]
Το οδοντόμετρο βοηθά γιατί υπάρχουν γραμματόσημα όμοια τα οποία όμως λόγω της διαφορετικής τους οδόντωσης έχουν άλλη τιμή, ή άλλα, αναλόγως της οδόντωσης που φέρουν έχουν διαφορετική ημερομηνία έκδοσης. Ακόμα πιο απαραίτητο είναι για περιπτώσεις διάκρισης πλαστών γραμματοσήμων.

[attachment=4927]
Στην πάνω και στην κάτω πλευρά υπάρχει  μέτρο σε εκατοστά και ίντσες.  Αριστερά και δεξιά βρίσκουμε την οδόντωση εφαρμόζοντας την κορυφή απο τα δοντάκια στις οριζόντιες γραμμές. Στο κέντρο αριστερά εφαρμόζουμε τις τρύπες της οδόντωσης  στους κύκλους. Στο κέντρο δεξιά, στις πλάγιες  γραμμές ,  βρίσκουμε σε ποια οδόντωση είναι το γραμματόσημο.

Στα Ελληνικά γραμματόσημα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως δύο ειδών οδοντώσεις.

Η οδόντωση ζιγκ –ζαγκ (ελιγμογραμμική ) και η κανονική οδόντωση.
Η οδόντωση ζιγκ -ζαγκ  παρουσιάζεται πρόβλημα στο κόψιμο, με αποτέλεσμα να λείπουν 1-2 δοντάκια από τα γραμματόσημα με αυτήν την οδόντωση. [attachment=4928]
Στην κανονική οδόντωση υπάρχουν δύο τύποι: η γραμμική (linear ) που πρώτα γινόταν οριζόντια και μετά κάθετα ή  και αντίστροφα  και η σταυροειδής (Cruciform) που γινόταν ανοίγοντας τρύπες στο φύλλο ταυτόχρονα κατά ομάδες γραμματοσήμων.
Στην Ελλάδα έχουμε για πρώτη φορά οδόντωση το 1889 στην Μικρή  Kεφαλή του Ερμή.