Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας -
phoenix - 14/05/18 18:57:15
Το "Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας", η μεγαλύτερη διάκριση για ανδρεία στο πεδίο της μάχης, αποτελεί σίγουρα ένα από τα ομορφότερα ελληνικά παράσημα/μετάλλια. Απονεμόταν σε αξιωματικούς που διακρίνονταν για τη γενναιότητά τους και, παρόλο που συχνά αναφέρεται ως "εποχής βαλκανικών πολέμων", για πρώτη φορά απονεμήθηκε στη Μικρασιατική εκστρατεία.
Οι πρώτες, εξαιρετικής ποιότητας κατασκευές, ήταν από τους γερμανικούς οίκους Zimmermann και Godet. Στην φωτογραφία βλέπετε ένα ωραίο κομμάτι κατασκευής Godet (Berlin).
RE: Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας -
rubirosa - 14/05/18 23:17:28
Πράγματι είναι από τα ωραιότερα παράσημο- μετάλλιο και η σπουδαιότητα του το καθιστά πρώτο τη τάξει, μετά την παύση της απονομής του Σταυρού του Σωτήρος!
Στους σταυρούς Ανδρείας Godet και Zimmermann, βλέπουμε ότι το στέμμα είναι ξεχωριστό, περασμένο πάνω από το σταυρό,ενώ οι μεταγενέστεροι,στέμμα-σταυρός είναι συμπαγής.
Πολύ όμορφο φίλε μου, να το χαίρεσαι!!!
Υ.Γ. Αν στα παραπάνω γράφω κάτι λάθος, διόρθωσε με
RE: Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας -
[email protected] - 19/11/18 11:47:48
Φίλοι μου καλημέρα σάς,
Θα ήθελα να γνωρίζω ποιά είναι η τιμή ενός χρυσού αριστείου και πόσο εύκολα μπορεί κανεις να προμηθευτεί Zimmermann ?
RE: Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας -
phoenix - 19/11/18 20:05:00
(19/11/18 11:47:48)[email protected] Έγραψε: Φίλοι μου καλημέρα σάς,
Θα ήθελα να γνωρίζω ποιά είναι η τιμή ενός χρυσού αριστείου και πόσο εύκολα μπορεί κανεις να προμηθευτεί Zimmermann ?
Καλησπέρα, έχει γύρω στα 150 ευρώ, και είναι εύκολο να το βρει κάποιος.
RE: Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας -
[email protected] - 24/12/18 10:57:29
Σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των εκδόσεων του 15 με αυτές το 1940. Εκτός της σπαστής κορώνας που είναι χαρακτηριστική σε κέποιες εκδόσεις της 1ης έκδοσης ποιά άλλα χαρακτηριστηκά πρέπει κάποιος να κοιτά ώστε να μπορεί να τα ξεχωρίζει ?
Έχω ακούσει γιά την τελεία δίπλα στο "ΑΞΙΑι." αλλά δεν είμαι σίγουρος.
RE: Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας -
giorgos_p - 26/12/18 21:24:25
Η "σπαστή κορώνα" είναι το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό. Η τελεία δίπλα στο "ΑΞΙΑι" είναι ένα χαρκατηριστικό του Godet, όντως. Από 'κεί και πέρα η ποιότητα των Zimmermann και Godet (κι ενός πολύ σπάνιου, μη αναγνωρισμένου τύπου) είναι πολύ ανώτερη των μεταγενέστερων ως προς τη χάραξη. Τα Αριστεία του Spink είναι επίσης καλής ποιότητας (με ενιαίο στέμμα), προσωπικά όμως έχω επιφυλάξεις ως προς το αν είναι φτιαγμένα για την εξόριστη κυβέρνηση στη Μ. Ανατολή, όπως λέγεται, και δεν είναι μεταπολεμικά (όπως ο Β' τύπος του Μεταλλίου Εξαιρέτων Πράξεων π.χ.).
Ουσιαστικά αν επιλέξεις Zimmermann ή Godet, είσαι στα προγενέστερα. Επομένως είναι πιο πιθανό να φέρονταν ή να απονεμήθηκαν και στην περίοδο του 1940-41 από αποθέματα. Είναι κάτι που χρειάζεται ψάξιμο το κατά πόσο οι τρεις ηθικές αμοιβές που θεσμοθετήθηκαν στα τέλη του '40 όντως κατασκευάστηκαν ή απονεμήθηκαν μέσα στην περίοδο του Νοεμβρίου 1940-Μαΐου 1941. Αν επιλέξεις κάποιο από τα υπόλοιπα, βρίσκεσαι στη χρονική περίοδο 1940-1950+. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους θα είναι μεταπολεμικά ως προς την κατασκευή, για απονομές της περιόδου 1940-1944, του Εμφυλίου και του ΕΚΣΕ.
Το ζήτημα είναι το εξής. Η μόνη ουσιαστική διαφορά ως προς την ηθική αμοιβή την ίδια, είναι η διεμβολή "1940" κι αυτό μόνο τυπικά. Υπάρχουν Αριστεία Ανδρείας απονεμημένα στην περίοδο 1940-1950+ όλων των τύπων, προπολεμικών και μεταπολεμικών, χωρίς τη διεμβολή.
Μια καλή, μικρή επένδυση, παρά την παλαιότητά της και τις όποιες λογικές της ανεπάρκειες εξαιτίας αυτής, είναι τα "Ελληνικά Μετάλλια" του Στρατουδάκη. Είναι έργο αναφοράς που θα το χαρείς και θα σου λύσει πολλές απορίες.