32 ΤΟΡΝΕΣΙΑ -
μαρκος - 30/10/18 22:16:07
Στην δημοπρασια Μαιου που αναφερε προ ολιγων ημερων ο Μολοσσος υπηρχε και ενα δοκιμιο μυθος και θρυλος για πολλους.
Σε καταλογους μαλιστα δεν υπαρχει φωτο αλλα μονο το σχεδιαγραμμα,μιλαμε για το δοκιμιο των 32 Τορνεσιων του Δογη Αντωνιου Πριολου χτυπημενο σε Ελληνικη γραφη(Το πρωτο μετα την Αλωση της Πολης με Ελληνικους χαρακτηρες)
Μετεπειτα βαση αυτου το δοκιμιου θα κυκλοφορησουν τα 15-30 και 60 Τορνεσια για αποκλειστικη χρηση μονο στην Κρητη.
Το νομισμα εκλεισε λοιπον για την ιστορια 4500ε χωρις προμηθειες και ευχομαι να επαναπατριστηκε.
Ανεβαζω επισης φωτο για να υπαρχει εδω στο Συλλεκτικο
[attachment=6618]
RE: 32 ΤΟΡΝΕΣΙΑ -
μαρκος - 30/10/18 22:22:18
Επισης μια ιστορικη αναφορα σχετικα με τα Τορνεσια και την διαδρομη τους....
Βρισκομαστε στην Κρητη αρχες του 17 ου αιωνα οπου το νησι ταλαιπωρειται απο ελλειψη ρευστου για να καλυψει οχι μονο αναγκες ως προς τις εισαγωγες αλλα κυριοτερο τις καθημερινες συναλλαγες των κατοικων κυριως μεσαιων και κατωτερων ταξεων,ελλειψη την οποια προκαλεσε κυριως η εμφανιση πολλων κιβδηλων χαλκινων νομισματων (σεσινια) με συνεπεια ο απλος λαος να γυρισει την πλατη και την εμπιστοσυνη του σε αυτα,συνεπεια του οποιου γεγονοτως να επικρατει μια αναστατωση σε ολο το νησι.Μετα λοιπον απο προταση (στην ουσια δανειζομενος ιδεα του Καπελο)ο Φιλιππο Πασχαλιγο Προβλεπτης Κρητης προχωρησε στην ιδεα στην οποια αρχικα στο ονομα του δογη Αντωνιο Πριουλι 1623-25 και μετεπειτα του Δογη Τζιοβανι Κορνερ 1625-29 εκδιδουν πολλαπλασια νομισματα των σεσινιων εν μερει απο τα λιωμενα μεταλλα αυτων δηλαδη χαλκινα με μολις 0,046 χιλιοστα αργυρου προκειτα λοιπον για τα λεγομενα σολδια-γαζζετες που σκοπο ειχαν την πληρωμη στρατευματων -πληρωματων καθως και πληρωμες-συναλλαγες χαμηλωτερων κοινωνικων στρωματων,η ιδιομορφια λοιπον αυτων των νομισματων ηταν οτι εφεραν την Ελληνικη γραφη ιδεα την οποια η ιδιομορφια λοιπον αυτων των νομισματων ηταν οτι εφεραν την Ελληνικη γραφη .Οπως αναφερεται στο παρελθον και σε εικασιες τα νομισματα αυτα (15-30-60)κοπηκαν για να ''καλοπιασουν ''τους Κρητικους βασιζομενοι στην βοηθεια τους στον ενδεχομενο Τουρκικο πολεμο που θα επακολουθουσε και πολυ γρηγορα μαλιστα.Τα προαναφερθεν νομισματα που κοπηκαν συμφωνα με νεοτερες αρχειακες ερευνες καταριπτουν αυτο το σκεπτικο και αναφερουν οτι μετα απο προοτροπη του Ιερωνυμου Τριβιζαν το Μαρτη 1625 δημιουργηθηκαν με σκοπο να υπαρχει μερικη αποκλιση απο τα κανονικα με κυριο σκοπο να υποδηλωνουν οτι ειναι ΜΟΝΟ για την Κρητη ετσι ωστε να σταματησει η ''αιμοραγια'' νομισματων εξω απο Αυτο .Η Κρητη η οποια για πολλες δεκαετιες δεινοπαθουσε να συγκρατησει στο εσωτερικο της τα καθημερινα νομισματα ελλειψη των οποιων ειχαν προκαλεσει οικονομικο σοκ 15 χρονια πριν με συνεχεις ανατιμησεις στις τιμες αγαθων και πολυτιμων μεταλλων ,σοκ το οποιο το Νησι δεν συνηλθε ποτε.Σκοπος που τελικα δεν στεφθηκε με επιτυχια απο οτι δειχνη η μετεπειτα ''διαδρομη''των τορνεσιων τα οποια συνανταμε μερικα χρονια μετα στα Ιονια νησια με μεγαλυτερη αξια εκει,οποτε η Κρητη ξαναπεφτει στο γνωστο νομισματικο ληθαργο που δεν επανηρθε ποτε.Η συνεχεια ειναι γνωστη με τον Κρητικο πολεμο και τις εκτακτες κοπες(Γκριμανι-Σαλβατορι-Καντιες κτλ)
Το παρων ειναι αφιερωμενο στην δημιουργια των τορνεσιων με σκοπο να βοηθησει συλλεκτες για εκεινη την περιοδο
πηγη.Κ.Σιδηροπουλος
RE: 32 ΤΟΡΝΕΣΙΑ -
rubirosa - 30/10/18 23:30:13
Πολλή καλή παραπομπή Μάρκο στο άρθρο του κ.Σιδηρόπουλου, καθώς και ότι είδαμε ένα πραγματικό 32 τορνέσια!!!
Μόνο στο βιβλίο του Τζαμαλή το είχα δει.
'Εχω όμως μια απορία, αφού το έβγαλαν σε ονομαστική 32 τορνέσια,θα ήταν υποδιαίρεση τα 16 και τα 64 πολλαπλάσιο αν συνεχιζόταν η προσπάθεια, τι τους έκανε να αλλάξουν και να κόψουν σε 15-30-60 τορνέσια;
RE: 32 ΤΟΡΝΕΣΙΑ -
iapwnas - 31/10/18 08:30:34
Μαρκο ωραιο θεμα και ομορφο νομισμα δεν ειχα ξαναδει! Οντως 32 γιατι? σαν αριθμος δεν ειναι στρογγυλος πως θα υποδιαιρουνταν και ποια θα ηταν τα πολλαπλασια του? Μπραβο που το ψαχνεις τοσο πολυ!
RE: 32 ΤΟΡΝΕΣΙΑ -
μαρκος - 31/10/18 09:20:37
Το αρθρο ειναι δικο μου απλα αντλησα πολλα στοιχεια απο τον καλο μου φιλο κυριο Σιδηροπουλο τον οποιο εκτιμω αφανταστα .
Λοιπον τα 32 αναλογουν στο 1/4 (128)του περπερου το οποιο βεβαια δεν κυκλοφορουσε τοτε σαν νομισμα αλλα αναφεροταν ετσι ωστε να μπορουν βαση αυτου να γινονται αναφορες και συναλλαγες,δικη μου αυθαιρετη εκτιμηση μια και στην Κρητη εκεινη την εποχη ανθουσε σε μεγαλο ποσοστο στην υπαιθρο(που στην ουσια για εκει προοριζοταν τα χαλκινα)ο αντιπραγματισμος (δηλαδη εδινες ενα κιλο λαδι για παραδειγμα και επαιρνες 3 κιλα ρυζι) οτι θα δυσκολευε τους αγραμματους Κρητικους που δεν ηξεραν καθολου γραμματα με τις υποδιαρεσεις και ετσι μαλλον στρογυλλοποιησαν τα τορνεσια.Θα επανελθω μελλοντικα με τις ισοτιμιες που ισχυαν στην Κρητη μια και παντου ισχυαν οι ιδιες εκτος στο Νησι.
RE: 32 ΤΟΡΝΕΣΙΑ -
nikos11 - 31/10/18 10:10:50
Μπράβο Μάρκο για το θέμα!
Μία δική μου εξήγηση για το 32, 64, κλπ είναι ότι αποτελούν δυνάμεις του 2 και μπορούσαν να διαιρεθούν εύκολα στην πιο μικρή υποδιαίρεση, ενώ προς τα πάνω να φθάσουν όπου ήθελαν. Μάλλον, στη συνέχεια προσπάθησαν να το στρογγυλοποιήσουν με το καθόλου λειτουργικό 15, 30 & 60. Τελικά, επικράτησε γενικότερα (δεν αναφέρομαι στα ενετικά) το πολύ πιο πρακτικό δεκαδικό σύστημα. Πλην Κοινοπολιτείας βεβαίως, βεβαίως...
RE: 32 ΤΟΡΝΕΣΙΑ -
Μολοσσος - 01/11/18 21:32:50
δυστυχως για μενα ημουν αντερμπιτερ και στα 2 αυτα κομματια! καποιος τα ηθελε περισσοτερο απο οτι φαινεται! η ειχε περισσοτερο χρημα να χωσει! ευτυχω καταφερα και πηρα τη γαζετα του μολιν! ?
RE: 32 ΤΟΡΝΕΣΙΑ -
μαρκος - 02/11/18 00:22:40
Και στα δυο;;εννοεις και το τριανταρι με λατινικη γραφη του Πριολου;;Θα κανω και γιαυτο ενα θεματακι,ευχομαι παντως να τα αποκτησεις καποια στιγμη,ειδικα το δοκιμιο ειναι το κατι αλλο,τωρα για τις ισοτιμιες στην Κρητη και γενικα στην Βενετια και τις κτησεις ενα ενδιαφερον κειμενο οπως εχω ξαναγραψει ποιο παλια ''δανεισμενο''απο μελετητες της Ενετοκρατιας
file:///C:/Users/user/Downloads/Money_and_coinage_in_Venetian_Crete_c._1_Part2.pdf
RE: 32 ΤΟΡΝΕΣΙΑ -
Μολοσσος - 03/11/18 07:51:09
(02/11/18 00:22:40)μαρκος Έγραψε: Και στα δυο;;εννοεις και το τριανταρι με λατινικη γραφη του Πριολου;;Θα κανω και γιαυτο ενα θεματακι,ευχομαι παντως να τα αποκτησεις καποια στιγμη,ειδικα το δοκιμιο ειναι το κατι αλλο,τωρα για τις ισοτιμιες στην Κρητη και γενικα στην Βενετια και τις κτησεις ενα ενδιαφερον κειμενο οπως εχω ξαναγραψει ποιο παλια ''δανεισμενο''απο μελετητες της Ενετοκρατιας
file:///C:/Users/user/Downloads/Money_and_coinage_in_Venetian_Crete_c._1_Part2.pdf
ναι αυτο εννοω μαρκο! αυτα τα κομματια ουτως η αλλως δεν τα εχω στη λιστα των επιθυμιων, αλα ποτε δεν ξερεις! ειναι κομματια που απο τις ελαχιστες φορες που θα τα δεις κανεις την προσπαθεια αναλογα με τα διαθεσιμα κεφαλαια και αν το παρεις το πηρες! ?