Συλλεκτικό Στέκι
ασημενια του 1935 και φημες - Εκτυπώσιμη έκδοση

+- Συλλεκτικό Στέκι (https://syllektiko-steki.gr)
+-- Φόρουμ: Ελληνικά Νομίσματα (https://syllektiko-steki.gr/forum-8.html)
+--- Φόρουμ: Γεώργιος Β' (1922-1924 & 1935-1947) (https://syllektiko-steki.gr/forum-15.html)
+--- Νήμα: ασημενια του 1935 και φημες (/thread-3189.html)



ασημενια του 1935 και φημες - iapwnas - 21/02/19 21:17:54

Ανοιγω αυτο το θεμα σχετικα με μια φημη (οπως δειχνει οτι ειναι) που κυκλοφορει αναμεσα στους συλλεκτες πολλα χρονια και κανενας δεν ξερει πραγματικα τι συμβαινει! 

Ο λογος για το ασημενιο 100δραχμο του 1935 και τη φημη που το συνοδευει οτι αυτες οι μητρες νομισματων χρησιμοποιηθηκαν ξανα για να δημιουργηθουν σπανια νομισματα. Ενα αλλο σκελος της φημης ειναι οτι τα νομισματα αυτα εχουν ατελειες και σχετικα κακη εμφανιση λογο του οτι οι μητρες που ''ξαναχρησιμοποιηθηκαν'' ειχαν παλιωσει και το αποτελεσμα δεν ηταν αναλογο της ''πρωτης κοπης''. 

Σε μια επιστολη του κ. Ι. Αιγαιου το 1978 στην οποια αναφερεται ακριβως σε αυτα τα νομισματα και τη φημη (που υπηρχε απο τοτε) και δημοσιευω ενα μερος της για να μπουμε ολοι σε σκεψεις ειναι η ακολουθη: 

....  100 δραχμες 1935 προυφ ασημενιο. Η τιμη του κυμαινεται μεταξυ 17.500 και 35.000 δραχμες αναλογα την κατασταση. Η ψιλη τιμη αναφερεται σε νομισμα πραγματικα προυφ χωρις ατελειες. Τελευταια διοχετευτηκαν στην αγορα κοματια δευτερας διαλογης με μεγαλα κτυπηματα και αλλες ατελειες τα οποια δεν ειναι προυφ. Αυτα ειναι τα κοματια που απερριφθησαν τοτε απο το νομισματοκοπειο του HEATON ως ατελη και η τιμη αυτων των κοματιων αρχιζει απο 17.500 δραχμες.
Αναγνωριζονται δε απο τη χαρακτηριστικη τους πατινα διοτι ειχαν μεινει ολα μαζι στην ιδια ατμοσφαιρα. Αυτο το χαρακτηριστικο τους χρωμα και η ξαφνικη εμφανιση τους στην αγορα παρεκινησε τους ανιδεους να τα βαφτησουν ψευτικα. Περιττο ομως να ασχοληθουμε με τους ασχετυς εφοσον ειναι γνωστος ο τροπος ευρεσεως τους και η Αμερικανικη εταιρια η οποια τα αγορασε αρχικως ως λοτο και τα πουλησε αργοτερα στο κοινο. Απλως με την επιστολη μου αυτη θελω να τονισω οτι δεν υπαρχουν ψευτικα ασημενια 100δραχμα του 1935.
...

Ελπιζω να σας εβαλα σε σκεψεις πως λειτουργει ενα ραδιο αρβυλα μεχρι τις μερες μας  Smile Ολα τα σχολια ευπροσδεκτα ακομη και να αμφισβητηθει η γνησιοτητα, καθως και φωτογραφιες γιατι δεν εχω δικο μου τετοιο κοματι  Blush για να αναρτησω φωτογραφια  Tongue


RE: ασημενια του 1935 και φημες - haros - 21/02/19 22:32:59

Φιλε Ιαπωνα, εχει συζητηθει πολλες φορες το θεμα, και ο καθενας εχει τις αποψεις του.

 Η επιστολη που εβαλες, το μονο που επιβεβαιωνει ειναι οτι οντως υπαρχουν καποια "προβληματικα" 100αρικα του 35, εκτος του επισημου μινταζ ,απλως δινει την δικη του εκδοχη για την προελευση τους.

 Οποτε θα κανω καποιες παρατηρησεις σε αυτα που γραφει.

1. Το νομισματοκοπειο του ΗΕΑΤΟΝ ηταν απο τα πιο αρτια της εποχης, μαλιστα εκοβε και νομισματα για τις Αγγλικες αποικιες.
  Μια τοσο μικρη προυφ κοπη δεν μπορει να παρηγαγε τοσο προβληματικα κοματια σε ποσοτητα τετοια που να αξιζει να πουληθουν μετα πακετο , δεν ηταν το νομισματοκοπειο στην Αιγινα του Καποδιστρια με τα μηχανηματα των ιπποτων, οι ανθρωποι γνωριζαν να κανουν μια προυφ κοπη.

2. Και σημαντικο.
   ΚΑΝΕΙΣ δεν ισχυριστηκε ποτε οτι τα εν λογω προβληματικα κοματια ειναι ψευτικα, ψευτικα σημαινει πλαστα, με πλαστες μητρες.
   Η φημη που τα συνοδευει ειναι οτι χτυπηθηκαν μεταγενεστερα, με τις γνησιες μητρες. (οι παλιοι συλλεκτες τα ελεγαν "καμενα")
   Ενισχυτικο της φημης αυτης ειναι η σχετικα συχνη εμφανιση του νομισματος διαχρονικα, σε σχεση με το υποτιθεμενο μινταζ, καθως και η υποδεεστερη ποιοτητα καποιων κοματιων.
   Επισης τα γνωστα γεγονοτα του πολεμου κλπ που ειχαν σαν αποτελεσμα την μη πληρωμη και εγκαιρη παραλαβη τους απο το Ελληνικο κρατος, μαζι με τις μητρες.


RE: ασημενια του 1935 και φημες - STEL2 - 21/02/19 23:37:54

(21/02/19 21:17:54)iapwnas Έγραψε:   Τελευταια διοχετευτηκαν στην αγορα κοματια δευτερας διαλογης με μεγαλα κτυπηματα και αλλες ατελειες τα οποια δεν ειναι προυφ. Αυτα ειναι τα κοματια που απερριφθησαν τοτε απο το νομισματοκοπειο του HEATON ως ατελη και η τιμη αυτων των κοματιων αρχιζει απο 17.500 δραχμες.
Αναγνωριζονται δε απο τη χαρακτηριστικη τους πατινα διοτι ειχαν μεινει ολα μαζι στην ιδια ατμοσφαιρα. Αυτο το χαρακτηριστικο τους χρωμα και η ξαφνικη εμφανιση τους στην αγορα παρεκινησε τους ανιδεους να τα βαφτησουν ψευτικα. Περιττο ομως να ασχοληθουμε με τους ασχετυς εφοσον ειναι γνωστος ο τροπος ευρεσεως τους και η Αμερικανικη εταιρια η οποια τα αγορασε αρχικως ως λοτο και τα πουλησε αργοτερα στο κοινο. Απλως με την επιστολη μου αυτη θελω να τονισω οτι δεν υπαρχουν ψευτικα ασημενια 100δραχμα του 1935.
...

Κατ'εμέ, η συχνότητα εμφάνισής των διαχρονικά, δεν δικαιολογεί, την υπαρξη πολλών τέτοιων μή Proof κομματιών. Τώρα ας πούμε, γιατί δεν βγαίνουν ?
Εν ολίγοις, μου φαίνεται, σαν ν' αποδέχομαι την σκέψη αυτού του άρθρου (οχι να την υιοθετώ κα' ανάγκη)
Εχει πέσει στα χέρια μου, τέτοιο κομμάτι, που το είχα στείλει, και μου το εβγαλαν AU50, ή PR50, (δεν θυμάμαι ακριβώς)

Αν οι εταιρίες, τα βγάζουν ολα Proof, δεν κοιτάζουν την κοπή του νομίσματος, αλλά πιστοποιούν βάσει βιβλιογραφίας ?


RE: ασημενια του 1935 και φημες - haros - 22/02/19 01:13:05

Στελιο, αν θυμαμαι καλα το θεμα που ειχες ανεβασει πριν απο αρκετο καιρο, χαμηλο προυφ στο ειχαν βγαλει.
Στο τελευταιο που λες, αλλες φορες απο την βιβλιογραφια, αλλες απο το νομισμα, εχουμε π.χ. παραδειγματα που δεν υπηρχε επισημη προυφ κοπη και εβγαλαν νομισμα προυφ.


RE: ασημενια του 1935 και φημες - iapwnas - 22/02/19 07:22:58

Δημητρη η αληθεια ειναι οτι καποια δεν εχουν το στιλπνο πεδιο ενος προυφ κοματιου και πασχουν κυριως εκει και αλλα το εχουν. Προφανως γνωριζαν οι ανθρωποι να κανουν μια προυφ κοπη αλλα πως μπορεις να αποκλεισεις το ενδεχομενο καποιας (οποιασδηποτε) αστοχιας κατα την παραγωγη ακομη και σε ενα αρτια καταρτισμενο νομισματοκοπειο? Ο κ. Ι. Αιγαιος μαλιστα αυτο που κανει ειναι οτι τιμολογει τα αριστα κοματια σε διπλη τιμη (σε δραχμες τοτε). 17.000-35.000


RE: ασημενια του 1935 και φημες - coll - 22/02/19 20:16:17

 (Τελευταια διοχετευτηκαν στην αγορα κοματια δευτερας διαλογης με μεγαλα κτυπηματα και αλλες ατελειες τα οποια δεν ειναι προυφ. Αυτα ειναι τα κοματια που απερριφθησαν τοτε απο το νομισματοκοπειο του HEATON ως ατελη και η τιμη αυτων των κοματιων αρχιζει απο 17.500 δραχμες  ) - 

O Κ  Ι Aiγαιου εγραψε το 1978  για ενα νομισμα του 35. Τωρα αν το 1978 ηταν ο ΜΟΝΟΣ που ειχε την πληροφορια οτι αποριφτηκαν απο το heaton, με για του με χαρα του. 
Kαλο βεβαια θα ηταν να την εδινε την πληροφορια πριν την εμφανιση τους.
H πηγη της πληροφοριας αναφερει ποια ειναι;