Συλλεκτικό Στέκι
Συλλέγοντας τον Γεώργιο τον Α` - Εκτυπώσιμη έκδοση

+- Συλλεκτικό Στέκι (https://syllektiko-steki.gr)
+-- Φόρουμ: Ειδικές Κατηγορίες (https://syllektiko-steki.gr/forum-91.html)
+--- Φόρουμ: Συζήτηση για Νομίσματα (https://syllektiko-steki.gr/forum-104.html)
+--- Νήμα: Συλλέγοντας τον Γεώργιο τον Α` (/thread-349.html)

Σελίδες: 1 2


Συλλέγοντας τον Γεώργιο τον Α` - lucky_louk - 16/12/16 00:20:45

Κατά την προσωπική μου άποψη, η εποχή του Γεωργίου του Α` είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες νομισματικές περιόδους και σίγουρα η εμπορικότερη. Είναι μεγάλος ο αριθμός των συλλεκτών που κάνουν αυτή την περίοδο, καθώς είναι πιο προσιτή και ευκολότερη από τις παλαιότερες.
  
 Πέρα από την πενηντακονταετή παρουσία του Βασιλέα Γεωργίου του Πρώτου στον θρόνο, είναι ίσως και ο πιο αγαπητός μονάρχης και σε μια περίοδο που νομισματικά υπάρχει μίαν ωρίμανση, μιας και έχουμε τις προδιαγραφές της Λατινικής Νομισματικής Ένωσης και κοπές που αξιόπιστα κόβονται σε Γαλλικά νομισματοκοπεία με σταθερά καλά αποτελέσματα. 

 Δεν έχουμε δηλαδή τις ανομοιομορφίες και τις παραλλαγές της εποχής του Όθωνα, πόσο δε μάλλον του Καποδίστρια, που εκεί μιλάμε στην ουσία για "πειραματικές κοπές". Μην με παρεξηγήσετε και αυτές έχουν την ιδιαίτερη ομορφιά τους. Απλά εδώ στον Γεώργιο με τις προδιαγραφές της Λ.Ν.Ε. εύκολα μπορούμε να εξερευνήσουμε και άλλα μονοπάτια των πολυπληθών χωρών που εντάχθηκαν στην ένωση ή που ενστερνίστηκαν τις ίδιες νομισματικές αρχές.

 Είναι σύνηθες να συλλέγει κάποιος Τάλιρα ή εικοσάφραγκα χρυσά ή και χάλκινα της Λ.Ν.Ε.. 
Δίνεται έτσι η ευκαιρία στον συλλέκτη να ταξιδέψει σε μια σημαντική ιστορικά περίοδο και να συγκρίνει την Ιστορία και τα επιτεύγματά πολλών χωρών! Αλήθεια, τι πλούτο προσφέρει το συλλεκτικό ταξίδι τελικά.

 Επειδή θα ήθελα να μιλήσουμε για μια προσιτή και στον μέσο συλλέκτη συλλογή, ας κάνουμε μερικές παραδοχές που θα μας βοηθήσουν να βάλουμε τις βάσεις για αυτή.
 
 Ας εξαιρέσουμε τα essays,τις ποικιλίες με αντεστραμμένες άγκυρες, μικρές , σε άλλη θέση και χωρίς νομισματόσημα καθώς και τα προυφ. Επίσης για οικονομικούς λόγους, θα αναγκαστούμε να εξαιρέσουμε και τις τρεις σπανιότητες των πενήντα λεπτών 1868 και πενήντα και εκατό χρυσών δραχμών του 1876. Έτσι μένουμε με 47 νομίσματα που χωρίζονται σε 5 κατηγορίες.
Χρυσά, ασημένια, χάλκινα, χαλκονικέλινα,  και νικέλινα.

Θα ήθελα να μοιραστεί ο καθένας τις εμπειρίες του από την προσπάθεια προς την ολοκλήρωση αυτής της συλλογής. Ποια είναι τα νομίσματα κλειδιά, ποιες οι παγίδες; Είναι κάποια νομίσματα όσο δύσκολα φαίνονται ή υπάρχουν ακυκλοφόρητα μασούρια που μπορούν να εξαφανίσουν την σπανιότητα κάποιων τύπων...


RE: Συλλέγοντας τον Γεώργιο τον Α` - imike - 16/12/16 19:46:30

Μπράβο Ανδρέα! Ωραίο το θέμα που άνοιξες! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου με την τοποθέτηση σου οτι τα νομίσματα του Γεωργίου Α ειναι τα πιο προσιτά και ταυτόχρονα όμορφα νομίσματα για να συλλέξει κανεις. Εγώ βρίσκομαι ακόμα στην αρχή αυτής της προσπάθειας και δεν εχω πιάσει ακόμα τα δύσκολα. Αντιλαμβάνομαι ομως οτι στις υψηλές καταστάσεις κάποιος θα κολλήσει στο διδραχμο του 68, δεκάρα - πεντάρα του 79, εικοσαλεπτο του 93, ανάποδη άγκυρα.


RE: Συλλέγοντας τον Γεώργιο τον Α` - Ανεστης - 16/12/16 19:49:18

(16/12/16 19:46:30)imike Έγραψε:  Μπράβο Ανδρέα! Ωραίο το θέμα που άνοιξες! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου με την τοποθέτηση σου οτι τα νομίσματα του Γεωργίου Α ειναι τα πιο προσιτά και ταυτόχρονα όμορφα νομίσματα για να συλλέξει κανεις. Εγώ βρίσκομαι ακόμα στην αρχή αυτής της προσπάθειας και δεν εχω πιάσει ακόμα τα δύσκολα. Αντιλαμβάνομαι ομως οτι στις υψηλές καταστάσεις κάποιος θα κολλήσει στο διδραχμο του 68, δεκάρα - πεντάρα του 79, εικοσαλεπτο του 93, ανάποδη άγκυρα.

Και στο μόνολεπτό του 70


RE: Συλλέγοντας τον Γεώργιο τον Α` - imike - 16/12/16 19:58:57

Φιλε Ανέστη, το μονολεπτο του 70 ειναι αρκετά δύσκολο νόμισμα αλλά εχω την αίσθηση (γιατί στην πράξη δεν εχω μπει στη διαδικασία να το σναζητησω) οτι ειναι ένα κλικ πιο "εύκολο" απο τα νομίσματα που προανέφερα. Γι αυτο δεν το συμπεριέλαβα με αυτα. Σίγουρα ειναι ένα νόμισμα που σε υψηλές καταστασεις δεν μπορει να βρεθεί εύκολα.


RE: Συλλέγοντας τον Γεώργιο τον Α` - R-E-T-H-Y-M-N-O - 16/12/16 21:23:08

σε υψηλες καταστασεις το διδραχμο του 83 νομιζω ειναι πιο δυσκολο απο αυτο του 68


RE: Συλλέγοντας τον Γεώργιο τον Α` - rubirosa - 16/12/16 22:50:37

(16/12/16 21:23:08)R-E-T-H-Y-M-N-O Έγραψε:  σε υψηλες καταστασεις το διδραχμο του 83 νομιζω ειναι πιο δυσκολο απο αυτο του 68
Σ'ιγουρα είναι δυσκολότερο από του 1868.


RE: Συλλέγοντας τον Γεώργιο τον Α` - lucky_louk - 16/12/16 23:21:34

(16/12/16 22:50:37)rubirosa Έγραψε:  
(16/12/16 21:23:08)R-E-T-H-Y-M-N-O Έγραψε:  σε υψηλες καταστασεις το διδραχμο του 83 νομιζω ειναι πιο δυσκολο απο αυτο του 68
Σ'ιγουρα είναι δυσκολότερο από του 1868.

Από το στόμα μου το πήρατε, αλλά και όλα τα δίδραχμα σε υψηλές καταστάσεις ξεφεύγουν ακόμα και του 73...
Ποια είναι η εξήγηση Θανάση; Γιατί το δίδραχμο του 83 με πενταπλάσιο μιντάζ είναι δυσκολότερο από αυτό του 68;


RE: Συλλέγοντας τον Γεώργιο τον Α` - rubirosa - 16/12/16 23:51:14

Θα σου απαντησω με ερώτηση,στον Όθωνα σε ποια χρονιά βλέπεις, τα περισσότερα UNC,RED BROWN και RED?


RE: Συλλέγοντας τον Γεώργιο τον Α` - lucky_louk - 16/12/16 23:54:33

(16/12/16 23:51:14)rubirosa Έγραψε:  Θα σου απαντησω με ερώτηση,στον Όθωνα σε ποια χρονιά βλέπεις, τα περισσότερα UNC,RED BROWN και RED?

Φυσικά του 33... Smile

Πιθανές εξηγήσεις δίνω τρεις, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλες ή ότι ισχύουν και όλες. 

α) Με το που ξεκινάει ένα νέο νόμισμα την κυκλοφορία του, αρκετοί συλλέκτες ή μη θα βάλουν ένα ωραίο δείγμα σε μια άκρη για αναμνηστικούς ή συλλεκτικούς λόγους.
β) Συνήθως με το που πρωτοκόβεται ένα νέο νόμισμα κόβεται σε μεγάλες ποσότητες, ικανές να προμηθεύσουν το κοινό με αρκετά νομίσματα για τις συναλλαγές. Σε μεταγενέστερα έτη κόβονται λιγότερα κομμάτια για να συμπληρώσουν τις φθορές ή την αναγκαία αύξηση.
γ) Κοντά στα τέλη μιας περιόδου να υπάρχουν και θέματα επιστροφής ή ανταλλαγής με νεότερα νομίσματα...


RE: Συλλέγοντας τον Γεώργιο τον Α` - rubirosa - 17/12/16 00:23:49

Αυτό θέλω να πω οι πρώτη χρονιά κρατήθηκε σε συλλογές; σε απόθεμα;
Δίδραχμα του 68 UNC έχω δει πολλά σε συλλογές όπως και δραχμές που βλέπουμε τακτικά σε δημοπρασίες.
Δίδραχμο του 83 UNC δεν έχω δει όπως και δραχμές ελάχιστες.
Απ'αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζω, αν κάποιος φίλος γνωρίζει κάτι άλλο ευχαρίστως να ακούσουμε την άποψη του.