Συλλεκτικό Στέκι
Μελάνι σε χρυσές λίρες - Εκτυπώσιμη έκδοση

+- Συλλεκτικό Στέκι (https://syllektiko-steki.gr)
+-- Φόρουμ: Ειδικές Κατηγορίες (https://syllektiko-steki.gr/forum-91.html)
+--- Φόρουμ: Συντήρηση / Πιστοποίηση Νομισμάτων (https://syllektiko-steki.gr/forum-95.html)
+--- Νήμα: Μελάνι σε χρυσές λίρες (/thread-4035.html)



Μελάνι σε χρυσές λίρες - redprag - 12/08/20 20:31:40

Έχω κάποιες χρυσές λίρες Αγγλίας με μελάνι πάνω τους. Είναι βέβαιο ότι είναι μελάνι και όχι κάτι άλλο γιατί φαίνεται σαν κάποιος να τις υπέγραφε. Το θέμα είναι πώς να τις καθαρίσω. Τις άφησα κάποιες ώρες σε ασετόν, που ξέρω δεν επηρεάζει τα μέταλλα. Είναι λίγο καλύτερα αλλά ακόμα υπάρχει σκιά όπου υπήρχε μελάνι. Γνωρίζετε άλλον τρόπο;


RE: Μελάνι σε χρυσές λίρες - rubirosa - 12/08/20 21:34:08

Καλώς όρισες στην παρέα μας!'Έπρεπε όταν  τις έβγαλες από το ασετόν,να πάρεις βάμβακι και πατικοτά (όχι τρίψιμο), να τις στεγνώσεις πιστεύω ότι θα τραβούσε περισσότερο μελάνι το βαμβάκι.
Αλλα και έτσι να μείνουν δεν επηρεάζει την αξία τους, αφού παλιά υπέγραφαν τα μασούρια οι Σαράφηδες.
περίμενε όμως μήπως σου δώσουν και άλλες απαντήσεις περι καθαρισμού.


RE: Μελάνι σε χρυσές λίρες - orfeas - 13/08/20 18:01:10

(12/08/20 20:31:40)redprag Έγραψε:  Έχω κάποιες χρυσές λίρες Αγγλίας με μελάνι πάνω τους. Είναι βέβαιο ότι είναι μελάνι και όχι κάτι άλλο γιατί φαίνεται σαν κάποιος να τις υπέγραφε. Το θέμα είναι πώς να τις καθαρίσω. Τις άφησα κάποιες ώρες σε ασετόν, που ξέρω δεν επηρεάζει τα μέταλλα. Είναι λίγο καλύτερα αλλά ακόμα υπάρχει σκιά όπου υπήρχε μελάνι. Γνωρίζετε άλλον τρόπο;

Δεν είναι ακριβώς μελάνη, που είχε δυσκολίες (χυνόταν, πέννα που γρατζούναγε κλπ)

Μέχρι και την δεκαετία του 1950, στο σχολείο εκτός των κανονικών μολυβιών, καμμιά φορά χρησιμοποιούσαμε και κάποια άλλα που η μύτη τους είχε άλλη σύνθεση και τα λέγαμε " μελανί " μολύβια. Με αυτά γράφαμε κανονικά σε χρώμα μπλέ-μωβ. Ομως εάν πριν γράψεις το σάλιωνες στην γλώσσα, τα γράμματα έβγαιναν σαν από ανεξίτηλη μελάνη και άφηνε και την γλώσσα βαμένη με μελανί μουτζούρες για 2-3 μέρες.  Smile Big Grin Smile

Στην αγορά υπήρχαν πολλοί που έκαναν συναλλαγές με λίρες (για μεγαλύτερη ασφάλεια από υποτιμήσεις, πληθωρισμό κλπ). Οταν υπήρχε αμφιβολία για την γνησιότητα, ο πληρώνων υπέγραφε την λίρα με μελανί μολύβι (ανεξίτηλα) ώστε να του επιστραφεί η ίδια, αν αποδεικνυόταν πλαστή. 

Αυτή η μελανη δεν έβγαινε με νερό, οινόπνευμα, ασετον κλπ. Εαν δοκιμάσεις και άλλα ίσως κάνεις ζημιά στο νόμισμα. Αφησέ την όπως σου είπε και ο rubirosa.

ορφεας


RE: Μελάνι σε χρυσές λίρες - sac - 13/08/20 20:02:16

Τα μελανί μολύβια τα χρησιμοποιούσαν και οι λογιστές κλπ. Θα έχετε δει σε ταινίες τον μπακάλη να σαλιώνει το μολύβι του για να γράψει στο τεφτέρι.

Επειδή, όπως λέει και ο Ορφέας, το μελάνι της πένας άπλωνε (και ήθελε και στυπόχαρτο), το μελανί μολύβι ήταν η πιο καθαρή και "τακτική" (καθαρογραμμένη) λύση. Το σκέτο μολύβι ήταν επίσης καθαρό, αλλά έσβηνε.

Μετά... ήρθαν τα μπικ (στυλό διαρκείας). :-)


RE: Μελάνι σε χρυσές λίρες - digo - 18/08/20 04:05:25

Ο Γιώργος (gkounto) έχει ήδη δώσει την καλύτερη απάντηση σε αυτό, χωρίς ούτε ουσίες κι οινοπνεύματα ούτε MS70 και τοιαύτα. Αντίθετα, με τη μέθοδο του Γιώργου, το νόμισμα γίνεται και πιο κόκκινο, πιο φυσικό χρωμα χρυσού δλδ που η πρόσμειξη του είναι κυρίως χαλκός.


«Το ms70 θα τις γυαλίσει. Να επιμείνεις με το ασετόν με μια σταγόνα που θα τρίψεις με το δάχτυλο σου.
Αν ούτε αυτό δουλέψει πάρε κιτρικό νάτριο σε σκόνη από το φαρμακείο και βάλτο σε ένα ποτηράκι μια κουταλιά με βραστό νερό (αστο ένα λεπτό πριν το κανεις). Άφησε το 3-5 λεπτά ανακατεύοντας το περιοδικά. Μετά ξαναριξε λίγο ασετόν και ξανά τρψτο με το δαχτυλο.
Μην φοβάσαι και στο τέλος κάνε το εξής: μια σταγόνα στην κάθε πλευρά ασετόν και μην κανεις τίποτα αστο να στεγνώσει.
Μερικά χρυσά νομίσματα βγάζουν χρώματα μόνο με αυτό που σου είπα μην φανταστείς τίποτα τρέλα λίγο κόκκινο και είναι όλα τα λεφτά. Καλή επιτυχία.»



RE: Μελάνι σε χρυσές λίρες - gkounto - 18/08/20 17:27:16

Α σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη για τα καλά σου λόγια. 
Το ms 70 έγραψαν πολλοί ναι αν σας κάνει οκ απλά να ξέρετε τα όρια του. Είναι εξαιρετικά καυστικό και δυστυχώς μαζί με την βρωμια αφαιρεί και το λούστρο (ότι έχει απομείνει από αυτό δηλαδή) αλλά και την πατινα αν επιμείνετε πολύ οπότε σε ένα κυκλοφορημένο και ταλαιπωρημένο νόμισμα όπως μια λίρα 100-150 ετών αυτό είναι αφύσικο, αφήνει μια γυαλάδα αφύσικη αλλά εντάξει αυτή είναι η εμπειρία μου αν κάποιος έχει αντίρρηση πάσο. 
Το κιτρικό που έγραψα παιδιά λεμόνι είναι μπορείτε και με αυτό να κάνετε δουλειά. Αφήστε ένα βρώμικο νόμισμα σε ένα ποτήρι χυμό λεμόνι 24 ωρες και δείτε τα αποτελέσματα. Το δε ασετόν είναι αστείο το ms70 έχετε δει τι κάνει στα δάχτυλα; Σαν να τα πέρασαν ακτίνες χ. Τα ζαρώνει και την άλλη μέρα ξεφλουδίζουνε και τσούζουν ασταμάτητα σημάδι τραυματισμού, είναι εξαιρετικά τοξικό φανταστείτε λοιπόν στο νόμισμα. Το ασετόν; Σε λίγα δευτερόλεπτα έχει εξατμιστεί και δεν αφήνει τίποτα ή μάλλον αναγέννησης στοιχεία που θα εκπλαγείτε.

Ολα αυτά με προσοχή και σιγά σιγά και σε όχι πολύ ακριβά νομίσματα ώστε να αποκτήσετε εμπειρία και αυτοπεποίθηση. Καλή επιτυχία.