Συλλεκτικό Στέκι
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ. - Εκτυπώσιμη έκδοση

+- Συλλεκτικό Στέκι (https://syllektiko-steki.gr)
+-- Φόρουμ: Ειδικές Κατηγορίες (https://syllektiko-steki.gr/forum-91.html)
+--- Φόρουμ: Πλαστά Νομίσματα (https://syllektiko-steki.gr/forum-92.html)
+--- Νήμα: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ. (/thread-42.html)



ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ. - haros - 28/11/16 02:28:49

Η αναγνωριση της πλαστοτητας στην νομισματικη ειναι απο τα πιο δυσκολα κεφαλαια, μιας και οι πολυ εμπειροι συλλεκτες, στα νομισματα που συλλεγουν, μπορουν συνηθως να αναγνωρισουν τις κοπιες απο χιλιομετρα, αλλα ακομα και αυτοι δυσκολευονται  με καποιες περιπτωσεις.
  Αυτο ομως το αρθρακι το γραφω για να απευθυνθω στους νεους συλλεκτες, οποτε θα το κανω οσο γινεται πιο απλο και θα παραλειψω εξειδικευμενες λεπτομερειες και υποπεριπτωσεις.

 Λοιπον, οσοι κανετε τα πρωτα βηματα σας στο χομπυ, πριν καν αγορασετε το πρωτο σας νομισμα, θα πρεπει απαραιτητα να προμηθευτειτε μια μικρη ζυγαρια ακριβειας με τουλαχιστον δυο δεκαδικα, ενα παχυμετρο και ενα μεγενθυτικο φακο (λουπα).
 Ολα αυτα δεν κοστιζουν πολυ, μπορειτε να τα βρειτε στο ιντερνετ και σιγουρα θα το βγαλουν το ψωμι τους, απο το πρωτο κιολας πλαστο νομισμα που θα σας αποτρεψουν να  φατε στο κεφαλι.
Ας ξεκινησουμε λοιπον.


1. ΒΑΡΟΣ-ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
  Το 90% των πλαστων νομισματων εχει λαθος βαρος (συνηθως μικροτερο, αλλα μερικες φορες και μεγαλυτερο) και τα περισσοτερα εχουν και λαθος διαστασεις.
  Αυτο συμβαινει γιατι ειναι πολυ δυσκολο για τους παραχαρακτες να τα πετυχουν σωστα, η εξαιρεση αφορα πλαστα που εχουν σωστη περιεκτικοτητα σε πολυτιμο μεταλλο, γιατι ο σκοπος τους δεν ειναι να κλεψουν σε μεταλλο, αλλα να εκμεταλλευτουν την μεγαλη συλλεκτικη υπεραξια των γνησιων.
 Καποια εκατοστα του γραμμαριου δικαιολογουνται να λειπουν λογω φθορας απο την κυκλοφορια κλπ 
 Το πρωτο λοιπον που θα κανετε οταν θελετε να παρετε η εχετε παρει ενα νομισμα, ειναι να το ριξετε στην ζυγαρια και κατοπιν να το μετρησετε με παχυμετρο.
 Απο τον παραπανω ελεγχο θα πιασετε το 90% των πλαστων που κυκλοφορουν, ειδικα τις κινεζικες κοπιες η τα πλαστα εποχης.
 Στα χαλκινα δεν λειτουργει ομως τοσο καλα, επειδη τα γνησια, λογω της ευτελειας του μεταλλου τους εχουν μεγαλες ανοχες κατα την παραγωγη τους, και παρουσιαζουν συχνα διαφοροποιησεις απο το ιδανικο βαρος,

2. ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
 Ο επομενος ελεγχος χρειαζεται τον μεγενθυτικο φακο και, ιδανικα, να υπαρχει διπλα ενα γνησιο νομισμα, η εστω μια μεγαλης ευκρινειας φωτογραφια του στην οθονη του υπολογιστη σας.
 Οι παραχαρακτες σπανια ( σχεδον ποτε)  μπορουν να πετυχουν την τελεια αντιγραφη του σχεδιου, εστω και με τις τελευταιες μεθοδους, παντα καποιες μικρολεπτομερειες τους προδιδουν.
  Υπαρχουν βεβαια κοπιες που αναγνωριζονται μονο απο καποια μικροσημαδακια που τα γνωριζουν οι πολυ εξειδικευμενοι σε αυτα συλλεκτες, αλλα δυσκολα θα πεσετε, ως νεοι συλλεκτες, σε αυτες.
  Σε αυτο τον ελεγχο θα πρεπει να εχετε πληροφορηθει εαν υπαρχουν ποικιλιες στο νομισμα, γιατι μπορει καποιες διαφοροποιησεις στο σχεδιο να ειναι απλως καποια ποικιλια του νομισματος.

 3. ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ.
  Οι περισσοτερες κοπιες που κυκλοφορουν εχουν αδυνατο "πατημα", δηλαδη το σχεδιο δεν εχει το "βαθος" που εχουν τα γνησια, μερικες φορες ειναι στραβοπατημενες, η εχουν επιφανεια με μικρες φουσκιτσες η "σαγρε", (αυτο συνηθως συμβαινει στις κοπιες που εχουν γινει με χυτευση ).
  Υπαρχουν βεβαια περιπτωσεις και γνησιων νομισματων με προβληματα στην εκτυπωση, αλλα μια "περιεργη" εικονα ενος νομισματος θα πρεπει να σας κανει προσεκτικους και επιφυλακτικους.

 4. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
 Ενας αποτελεσματικος τροπος για να αποφυγετε τα πλαστα ειναι να αγοραζετε, τουλαχιστον στην αρχη και μεχρι να νοιωσετε σιγουροι, απο αξιοπιστα προσωπα που η πωληση πλαστων θα τους κατεστρεφε την φημη και το "προσωπο" που εχουν στην συλλεκτικη κοινοτητα.
  Ακομα πιο αποτελεσματικος τροπος, ειναι να αγοραζετε νομισματα πιστοποιημενα απο τις μεγαλες εταιρειες πιστοποιησης που ομως ειναι καπως πιο ακριβα απο τα raw, ακριβως γιατι προσφερουν αυτη την σιγουρια και για αλλους λογους (δεν εχουν προβληματα που μειωνουν την αξια τους κλπ) που δεν αφορουν το παρον αρθρο.

 Αυτα λοιπον φιλοι νεοι συλλεκτες, καλη αρχη και ακομα καλυτερη συνεχεια στην συλλογη σας.
 
 Δημητρης.
 


RE: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ. - cat - 01/12/16 18:13:00

Μπραβο Δημητρη ωραιο θεμα για εμας τους <<νεους>>
Χρωστας καφε Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin


RE: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ. - μαρκος - 01/12/16 19:52:50

Πολυ ωραιο θεμα για καρφιτσωμα,βοηθητικο και για εμας τους νεους αλλα γενικα για ολους.


RE: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ. - Dimarxos - 01/12/16 20:37:09

Ωραιο θεμα,προτεινω καρφιτσωμα και οσο ειναι δυνατων να μπαινουν και φωτο για να γινετε πιο κατανοητη η διαφορα.


RE: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ. - kostis - 01/12/16 20:44:43

Μπραβο και απο μενα Δημητρη,για την απλη αλλα και ουσιαστικη παρουσιαση του θεματος...ας καρφιτσωθει (αν υπαρχει δυνατοτητα),θα βοηθησει αρκετους φιλους...


RE: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ. - chris_1972 - 01/12/16 23:26:36

Ένα πλαστό βρετανικό διλιρο που καλύπτει την παράγραφο 2 του άρθρου του Δημήτρη.

[attachment=121] [attachment=125]