Συλλεκτικό Στέκι
Αυτοκόλλητα γραμματόσημα - Εκτυπώσιμη έκδοση

+- Συλλεκτικό Στέκι (https://syllektiko-steki.gr)
+-- Φόρουμ: Γραμματόσημα (https://syllektiko-steki.gr/forum-59.html)
+--- Φόρουμ: Ξένα γραμματόσημα (https://syllektiko-steki.gr/forum-61.html)
+--- Νήμα: Αυτοκόλλητα γραμματόσημα (/thread-4431.html)



Αυτοκόλλητα γραμματόσημα - babisvam - 30/12/20 16:33:00

Πως ξεκολλάμε τα αυτοκόλλητα γραμματόσημα από το χαρτί τους; πχ αμερικανικά γραμματόσημα.


RE: Αυτοκόλλητα γραμματόσημα - D.Dimitris - 30/12/20 17:27:14

Δεν τα ξεκολλάμε, έχουν δυνατότερη κόλλα από τα απλά γραμματόσημα.


RE: Αυτοκόλλητα γραμματόσημα - sac - 30/12/20 23:24:18

Μπορείς να τα ξεκολλήσεις με (καθαρή) βενζίνη. Ξεκολλάει τα πάντα.

"Εγείρονται" όμως δύο θέματα:
- Θα ταλαιπωρήσεις τα χέρια σου. Εκτός από την κόλλα, θα έχουν φύγει και όλες οι τρίχες από τα δάχτυλά σου. (Μποπείς να βάλεις γάντια, η βενζίνη θα φάει και τα γάντια.)
- Τι τα κάνεις μετά τα γραμματόσημα. Όσο και να τα τρίψεις με τη βενζίνη και όσο και να ταλαιπωρήσεις τα χέρια σου, κάποια ποσότητα κόλλας θα μείνει πάνω στο γραμματόσημο. Οπότε, όπου το ακουμπήσεις, θα ξανακολλήσει. Και θα χρειαστείς πάλι βενζίνη να το ξεκολλήσεις...


RE: Αυτοκόλλητα γραμματόσημα - ksg135 - 06/02/21 18:15:28

Δύσκολο και πονεμένο θέμα. Μια πρόσθετη δυσκολία στο να υπάρξει κάποια απόλυτη απάντηση έχει να κάνει και με το γεγονός πως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε χώρες και εκδόσεις σχετικά με την κόλλα που χρησιμοποιείται στα αυτοκόλλητα γραμματόσημα.

Σε γενικές γραμμές οι κόλλες δεν είναι διαλυτές στο νερό (όπως η κλασσική γόμα). Όμως από την εμπειρία μου με Ολλανδικά γραμματόσημα Χριστουγενιάτικων εκδόσεων όπου τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια είναι αυτοκόλλητα, διαπίστωσα πως είναι δυνατό το ξεκόλλημα τους μετά από μούσκεμα στο νερό, αφαιρώντας το σιγά σιγά από το χαρτί με λαβίδα με ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή. Έχεις να κάνεις ουσιαστικά με τέσσερα στρώματα: το εμπρός χαρτί με την απεικόνιση, το πίσω μέρος του χαρτιού του γραμματοσημου που στηρίζει το εμπρός μέρος, ένα "φιλμ" κόλλας, και το χαρτί φακέλου στο οποίο έχει επικολληθεί το γραμματόσημο. Το κόλπο είναι να αφαιρέσεις το φιλμ της κόλλας μαζί με το χαρτί του φακέλου και όχι μαζί με το πίσω μέρος του γραμματοσήμου, γιατί διαφορετικά θα σου μείνει ένα κατεστραμένο γραμματόσημο με λέπτυνση. Αντίστοιχα, αν δεν αφαιρεθεί το φιλμ μαζί με όλο το χαρτί του φακέλου θα σου μείνει ένα άχρηστο γραμματόσημο με υπολλείματα φακέλου στο πίσω μέρος. Διαπίστωσα μάλιστα πως η επιτυχία εξαρτάται και από το είδος χαρτιού του φακέλου, που σε ορισμένες περιπτώσεις κάνει τη μέθοδο αυτή αδύνατη.

Πάντα από προσωπική εμπειρία, και σε γενικές γραμμές, τα Γερμανικά, Ιταλικά, Αυστραλέζικα, και Ιρλανδικά μπορούν να αφαιρεθούν με αρκετό ποσοστό επιτυχίας με αυτή τη μέθοδο, όχι όμως τα Γαλλικά, Αμερικάνικα, και του ΗΒ. Ειδικά τα τελευταία Machins ασφαλείας είναι αδύνατο να αφαιρεθούν χωρίς να σκιστεί το γραμματόσημα (έχουν φτιαχτεί ειδικά για να μην ξεκολλάνε και επαναχρησιμοποιούνται). Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συλλέγουμε κολλημένα στο χαρτί του φακέλου. Τα γράφω αυτά με επιφύλαξη καθώς κάθε περίπτωση ενδέχεται να είναι διαφορετική.

Θα συμφωνήσω με όσα γράφτηκαν για την βενζίνη. Να σημειώσω πως έχει και επικίνδυνες αναθυμιάσεις σε κλειστό χώρο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και διάφορα άλλα χημικά που μπορείς να δοκιμάσεις και είναι πιο ασφαλή (με διάφορα ποσοστά επιτυχίας) σε περιπτώσεις που θέλεις να δοκιμάσεις κάποιες "ενδιάμεσες" περιπτώσεις.