Συλλεκτικό Στέκι
Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - Εκτυπώσιμη έκδοση

+- Συλλεκτικό Στέκι (https://syllektiko-steki.gr)
+-- Φόρουμ: Ειδικές Κατηγορίες (https://syllektiko-steki.gr/forum-91.html)
+--- Φόρουμ: Συζήτηση για Νομίσματα (https://syllektiko-steki.gr/forum-104.html)
+--- Νήμα: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? (/thread-4831.html)

Σελίδες: 1 2


Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - E.X.N - 07/08/21 01:54:21

1.Ο ορισμος PL τη διαφορές έχει με το MS και το PF?
2.Πώς δημιουργείται το PL στα νομίσματα?
3.Ποιός παράγοντας κάνει κάποια νομίσματα να μοιάζουν με προύφ δηλαδή  pl ενώ αλλα ιδια όχι?
4.Εχω παρατηρήσει οτί τα νομίσματα που είναι pl έχουν σχεδόν πάντα χαμηλότερο βαθμό απο τα απλά τα MS.Είναι κανόνας η είναι τυχαίο γεγονός?
5α.Εχω στείλει νόμισμα για conservation και εγραψαν οτι αμα το καθαρίσουν μπορεί να χάσει το PL,αρα χάνεται το PL?
5β.Εχω ακούσει και το ανάποδο ομως οτι στάλθηκε νομισμα MS και γύρισε μετά απο conservation MS  PL και με 2 βαθμούς πάνω.Αρα μεσο του conservation αναδείχθηκε το PL?Το παράδειγμα που ανεφερα στο 5α και στο 5β εχουν ίδιο κοινό χρυσό νομισμα .


RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - sac - 07/08/21 12:11:07

Ερωτήματα που μάλλον δεν μπορούν να απαντηθούν ξεκάθαρα.

Η αρχική ερώτηση θα ήταν "τι είναι proof", ώστε να προκύψουν και τα υπόλοιπα. Ξεκάθαρος ορισμός του proof δεν υπάρχει (που να περιλαμβάνει ΟΛΑ όσα είναι proof και να αφήνει έξω ΟΛΑ όσα ΔΕΝ είναι).

Θυμάμαι ότι και ο κ. Σταματόπουλος, ο χαράκτης του Ελληνικού Νομισματοκοπείου, είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση ότι "είναι δύσκολο να περιγραφεί το proof". (Θα έβαζα παραπομπή, αλλά... θα αρχίσουν πάλι οι υστερίες...)

Όσοι θέλουν, ας προσθέσουν περισσότερα (και μακάρι να με διαψεύσουν).



ΥΓ. Προφανώς, proof like είναι ένα νόμισμα που έχει μερικά από τα χαρακτηριστικά του proof, αλλά όχι όλα. Οπότε η συζήτηση ξεκινάει από το "τι είναι proof".


RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - sac - 07/08/21 12:23:09

Μια παράγραφος από τη wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cameo_(coinage)

Non-Proof Cameos
Though rare, general circulation (non-proof) strikes may exhibit cameo as a result of die polishing. These coins are often designated "PL" (Proof-Like) if the cameo effect is strong enough. Coins with highly mirrored fields may even be designated "DMPL" (Deep Mirror Proof-Like, sometimes shortened to "DPL" or Deep Proof-Like).[3] These designations are found mostly on Morgan Dollars, and are more desirable than non-PL coins.


RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - sac - 07/08/21 12:39:19

(07/08/21 12:23:09)sac Έγραψε:  These designations are found mostly on Morgan Dollars

Αξίζει να επισημάνω, για άλλη μια φορά, ότι η αμερικάνικη συλλεκτική "οπτική" έχει διαμορφωθεί με βάση τα Morgan Dollars, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να κρίνονται και να αξιολογούνται νομίσματα άλλων χωρών και άλλων εποχών με βάση αυτήν την "οπτική".

(Ως παράδειγμα "λούστρου / cartwheel effect" κατά κανόνα αναφέρονται τα Morgan.)


RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - exmim - 07/08/21 14:07:56

Χρηστο κάτσε να σου πω τη ξερω εγω μεχρι τωρα, φυσικά θα ήθελα οπωσδήποτε να άκουγα απο κάποιον αλλο την ανάλυση του ολου θέματος..πχ του Ορφέα, η κάποιου  εμπειρότερου.....ασ εχει. Παρακαλώ οπου κανω λάθος, να με διορθώσετε, ωστε να μην τα μεταφέρω και εγω λάθος.
Προυφ είναι η διαδικασία κοπής ενος νομίσματος, και οχι το ιδιο το νόμισμα. Το νόμισμα παίρνει τον χαρακτηρισμο "Proof", απο την διαδικασία κοπης του. Η οποία προϋποθέτει ειδικά επεξεργασμένους δίσκους, ξεχωριστές μήτρες απο αυτές της κανονικής κοπής, επεξεργασμένες ειδικα για αυτό τον λογο (αμμοβολή, οξέα, κλπ), δεν ξερω και εγω τι άλλο, ετσι ωστε να βγουν νομίσματα με τα χαρακτηριστικά που ολοι ξέρουμε.. και φυσικά άλλες ρυθμίσεις στην πρέσα (θερμοκρασία, χτυπήματα, πιεσεις κλπ). απο αυτη την διαδικασία βγαίνουν νομίσματα  "προυφ" με τα χαρακτηριστικά που ολλοι γνωρίζουμε. Τωρα πως τα pl;...χμ, στην αρχή της κανονικής κοπής οταν οι μητρες ειναι καινούργιες, και οι δισκοι καθαροί και σε καλη κατάσταση, τυγχάνει να βγουν κάποια νομίσματα που εχουν χαρακτηριστικα αυτα των "προυφ", μοιάζουν, δηλαδή με "προυφ", αυτά τοτε ονομάζουν PL.. Τα κανονικής κοπής νομίσματα, ακυκλοφόρητα έχουν λούστρο που γυροφέρνει επάνω τους, τωρα οσο πιο πολυ λούστρο εχουν , τοσο πιο υψηλο βαθμο παίρνουν, δεν μπορώ να το περιγράψω, αλλά, σε κάποιο βλέπεις επάνω στο νόμισμα να κανει  ενα ελικα, σε αλλα δυο κλπ.. Στα προυφ δεν υπάρχει αυτό, το πεδίο είναι καθρέπτης, ίσως και για αυτό τα pl δεν παίρνουν βαθμό ψιλά...
Φθάσαμε στο 5... Σου γράψανε οτι χάνει το pl ... και γίνετε ms; η au; γιατί να γίνει ms....πως; χρειάζεται λούστρο για ms, αν γινει au, τοτε οκ, χάνετε με το καθαρισμα το καθρεπτισμα... οπότε μπαι μπαι pl..
5β.... τώρα για να γίνει ενα ms ...... pl (να μοιάζει με proof δηλαδή).....ειναι θέμα χημείας και ζουμιών....δεν το ξερω..

Υγ... όπως είπα, ετσι κάπως τα ξερω, μπορεί να κανω κάπου λάθος, περιμένω διορθώσεις.. να τα ξεκαθαρίσω και εγω.

υγ2.. Ωραίο θέμα (όπως πάντα!) Χρηστο..

υγ3... ήμουν νυχτερινος, παω για υπνο, η συνέχεια το βράδυ..........................


RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - E.X.N - 07/08/21 15:19:35

Μιμη καλή ξεκούραση και σε ευχαριστώ,το τι είναι προυφ νομίζω το γνωρίζουνε όλοι(https://www.youtube.com/watch?v=3GiMY-1LHR4)
το PL θαρώ είναι ενα νόμισμα που έχει το καθρέπτισμα οπως εχουν τα proof cameo, αλλα δεν έχει το βάθος που έχουν τα προυφ .
Τι γινεται και για ποιο λογο καποια νομίσματα είναι pl .μιλαω παντα για Ελληνικα νομίσματα,ακόμα και απο το ίδιο μασούρι που έχει 40 νομίσματα μπορεί να βγεί μονο ενα νομισμα pl .Απο τα παραπάνω 5α και 5β καταλαβαίνω οτι είναι μια χημική διαδικασία στην επιφάνεια του νομίσματος που δημιουργει αυτο το φαινόμενο η το κάνει να χαθεί πάλι απο χημική διαδικασία και ολα αυτά σε νομίσματα ακυκλοφόρητα και όχι au,δεν εχω δει ουτε εχω ακούσει νομισμα σε κατασταση AU ΝΑ ΕΊΝΑΙ PL.
Κατι τελευταιο υπάρχουν προυφ νομίσματα που δεν έχουν καθολου cameo-καθρεπτισμα οπως τα PL και σε ολες της καταστάσεις παραμένουν pf.


RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - sac - 07/08/21 16:21:28

(07/08/21 15:19:35)E.X.N Έγραψε:  καταλαβαίνω οτι είναι μια χημική διαδικασία στην επιφάνεια του νομίσματος που δημιουργει αυτο το φαινόμενο

Αυτό δεν ισχύει. Το καθρέΦτισμα δεν δημιουργείται με χημικές διαδικασίες. (Άλλο τα διάφορα "χημικά" που μπορεί να χρησιμοποιούνται για γυάλισμα, προετοιμασία κλπ.)

Εκτός αν έχω χάσει τόσο πολλά επεισόδια...

(07/08/21 15:19:35)E.X.N Έγραψε:  το κάνει να χαθεί πάλι απο χημική διαδικασία

Εννοείς νόμισμα PL μετά από χημική διαδικασία να γίνει MS60 και πάνω;


RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - sac - 07/08/21 16:47:24

Ελπίζοντας ότι δεν θα παρεξηγηθώ, θα πω ότι κι αυτό δεν ισχύει.

(07/08/21 15:19:35)E.X.N Έγραψε:  το τι είναι προυφ νομίζω το γνωρίζουνε όλοι(https://www.youtube.com/watch?v=3GiMY-1LHR4)

Το λες άλλωστε και μόνος σου, υπάρχουν proof που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που περιγράφει το βίντεο.

(07/08/21 15:19:35)E.X.N Έγραψε:  Κατι τελευταιο υπάρχουν προυφ νομίσματα που δεν έχουν καθολου cameo-καθρεπτισμα οπως τα PL και σε ολες της καταστάσεις παραμένουν pf.

(Ας θυμηθούμε και τα "διάφορα" ελληνικά proof https://syllektiko-steki.gr/thread-4087-page-2.html )


RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - E.X.N - 07/08/21 17:08:49

Γιωργο δεν μπορώ να σε καταλαβώ ορισμένες φορές,μπαίνουμε σε τούνελ αδιεξόδου και το αφήνω εδώ.
Με κάλυψε ο Μίμης.


RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - sac - 07/08/21 17:50:33

Το αδιέξοδο προκύπτει από το γεγονός ότι δεν "ξέρουμε" τι ακριβώς είναι το proof.

ΑΝ ξέραμε ότι "proof είναι το νόμισμα που (σε σχέση με το UNC / MS) έχει τα χαρακτηριστικά Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ ", τότε πολύ απλά θα λέγαμε:
- UNC / MS είναι το νόμισμα που δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ από τα χαρακτηριστικά Α-Ζ.
- Proof είναι το νόμισμα που έχει ΟΛΑ τα χαρακτηριστικά Α-Ζ.
- Proof like είναι το νόμισμα που έχει ΜΕΡΙΚΑ από τα χαρακτηριστικά Α-Ζ (στην πράξη έχει οπωσδήποτε το καθρέφτισμα τουλάχιστον, αλλά του λείπουν κάποια άλλα).



Τέσπα, θέλεις να απαντήσεις στην ερώτησή μου;

(07/08/21 15:19:35)E.X.N Έγραψε:  το κάνει να χαθεί πάλι απο χημική διαδικασία

Εννοείς νόμισμα PL μετά από χημική διαδικασία να γίνει MS60 και πάνω;



Κατά τα άλλα... θα με καταλάβεις με τα χρόνια, χεχε!