PCGS Restoration service -
digo - 15/01/23 00:28:49
Προ δεκαμήνου, απέκτησα αυτό το Αιγυπτιακό 10 qirsh του έτους 1896 , η αλλιώς AH1293/22 W του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμιντ του 2ου, όπου το AH1293 είναι το έτος ενθρόνισης του και το 22 το έτος κοπής του νομίσματος, και τα δυο στον οπισθοτυπο με Αραβικούς χαρακτήρες ενώ η αξία είναι στον εμπροσθοτυπο.
Δεν μου αρέσει να πειράζω νομίσματα, το αντίθετο μάλιστα, είμαι εντελώς κατά, κυρίως δε στην αλόγιστη χρήση ΜS70 που δυστυχώς δέχονται οι εταιρείες ακόμη και στα χάλκινα νομίσματα. Εδώ ήταν μια από τις σπάνιες φορές που η πατινα αν και ενδιαφέρουσα, ήταν πολύ βαριά και το σχήμα της όχι ιδιαίτερα κομψό.
Η όχι και τόσο μεγάλη αξία του νομίσματος με έκανε να πειραματιστώ με το τμήμα αυτό της PCGS. Έδωσα το νόμισμα στον Παναγιώτη τον Ζωμπο που έχει αρκετή εμπειρία με τέτοιες περιπτώσεις και γύρισε καθαρό, λουσμένο, μοσχομυριστό και με μια όμορφη TrueView φωτογραφία.
Τελικά, πέραν της απαλλαγής από το περίεργο σχήμα, η πατινα έκρυβε ένα απίθανο λούστρο. Προ 3 ημερών το έβαλα στο ebay, εχοντας το πια χορτάσει, άλλωστε έχω κι άλλο πολύ ωραιότερο 10 qirsh της ίδιας χρονικής περιόδου και πουλήθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες.
πριν
και μετά
Θα χαρώ να ακουσω τη γνώμη σας για το θέμα της ορίτζιναλ εμφάνισης και της επέμβασης η μη, όχι μόνο στο παράδειγμα αυτό αλλά και γενικοτερα.
RE: PCGS Restoration service -
nikos11 - 15/01/23 11:49:42
Γειά σου Δημήτρη. Το αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο νόμισμα είναι αναμφισβήτητα και εντυπωσιακό και εξαιρετικό! Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά της επέμβασης στα νομίσματα, δύσκολα πιστεύω θα βρεθεί κάποιος με την αντίθετη άποψη.
Ως προς την επέμβαση στα νομίσματα γενικότερα, προσωπικά μου αρέσει τα νομίσματα να μην έχουν βαριά πατίνα. Θέλω να τα βλέπω όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική τους εικόνα, να απολαμβάνω τα σχέδια, τα πεδία, τα λούστρα. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες πατίνες με κάποια χρώματα που πραγματικά σε τρελαίνουν. Σε κάθε περίπτωση, δεν επεμβαίνω μόνος μου και απευθύνομαι στους ειδικούς.
Επίσης, θεωρώ τελείως διαφορετικό τον καθαρισμό στα ασημένια και στα χρυσά νομίσματα όπου μένουν θα έλεγα σχεδόν αναλείωτα από την παρέμβαση στα χάλκινα, χαλκονικέλινα, κλπ όπου λόγω χημικών αντιδράσεων είναι αναπόφευκτη η αλλοίωση μέσα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Προσοχή λοιπόν, όχι στην αλόγιστη χρήση του MS70 και άλλων χημικών, προσοχή και στους "ειδικούς", άλλο ειδικοί και άλλο "ειδικοί". Να σας πω και την προσωπική μου εμπειρία. Πριν χρόνια, είχα μία ακυκλοφόρητη κρητική δεκάρα πλάγια ανατροπή που την είχα στείλει για πιστοποίηση και γύρισε UNC Details. Γνωστός έμπορος των Β.Προαστίων μου λέει "φέρτο εδώ θα στο κάνω κουκλί!". Δεν ήξερα τότε, μου άρεσε και η ιδέα ένα τόσο δύσκολο νόμισμα να μου γυρίσει MS, του το δίνω, το σπάει και το πλακώνει με τη μπατονέτα στο MS70
. Αλλοιώθηκε η επιφάνειά του, γέμισε αυλακιές και το αποτέλεσμα ήταν να γυρίσει AU Details όταν ξαναστάλθηκε και XF Details την τρίτη φορά. Το έχω και το βλέπω για να θυμάμαι το μάθημα...
RE: PCGS Restoration service -
digo - 15/01/23 17:47:08
Συμφωνούμε 100% Νίκο. Όσο για την Κρητική δεκάρα….. και μάλιστα πλαγια ανατροπή … OPM…. (other people’s money
)Μακρυά από ντόπιους αυτοδιορισμένους ειδικούς,….