Συλλεκτικό Στέκι
χρυση οσελλα για την καταληψη της Χιου - Εκτυπώσιμη έκδοση

+- Συλλεκτικό Στέκι (https://syllektiko-steki.gr)
+-- Φόρουμ: Δημοφιλή Νομίσματα (https://syllektiko-steki.gr/forum-86.html)
+--- Φόρουμ: Ενετικά / Οθωμανικά (https://syllektiko-steki.gr/forum-88.html)
+--- Νήμα: χρυση οσελλα για την καταληψη της Χιου (/thread-608.html)



χρυση οσελλα για την καταληψη της Χιου - NMS - 25/01/17 04:26:57

και τωρα η δευτερη... που εχει να κανει με την Χιο!!! ειναι μια χρυση οσελα αξιας 4 τσεκινιων.

το ιστορικο γεγονος εδω, που γιορταζεται... ειναι λιγο... περιεργο... κια αν δεν κανω λαθος ειναι απο τις τελευταιες νικες των βενετων...
γιορταζεται λοιπον η ανακαταληψη της Χιου απο τον βενετικο στολο, το 1694.

ποια ειναι ομως τα ιστορικα γεγονοτα της εποχης;;
Η ιστορια εχει και λιγο απο κρητη μεσα... για τον φιλο μου τον Μαρκο που εκανε θεμα με την οσελλα με θεμα την Κρητη... :-)

σορρυ... δεν θυμαμαι τα γεγονοτα ακριβως...οποτε σε καποια πραγματακια μπορει να κανω λαθακια. αν ναι, παρακαλω διορθωστε με! :-)

η Γαληνοτατη δημοκρατια βρισκωντας αφορμη οτι η τουρκια ηταν απασχολημενη σε πολεμο με τους αυστριακους απο το 1683, κυρρυσει τον πολεμο στην Υψιλη Πυλη το 1684! Ετσι ο 6ος βνετοτουρκικος πολεμος ξεκιναει! ειναι η τελευταια φορα που ο λεοντας του Αγιου Μαρκου να βρυχηθει δυνατα δειχνωντας την δυναμικη παρουσια του στον ελληνικο χωρο.

οι βενετοι καταλαμβανουν αρκετα εδαφη, οπως την πελοποννησο, Μορια οπως την ελεγαν τοτε..., εστω κι αν αυτο ηταν μολις για λιγα χρονια.
το ονειρο τους ομως να ανακαταλαβουν και την κρητη δεν καρποφορησε...

βισκομαστε λοιπον στο ετος 1692. η βενετια με την συνθηκη Μοροζινι εχει κρατησει στην κρητη 3 μικρα φρουρια, αυτο της σουδας, αυτο της σπιναλογκας κι αυτο της γραμβουσας! τα φρουρια - νησακια αυτα αποτελουσαν βασεις για το βενετικο ναυτικο αλλα κι απο εκει ηλπιζε να ξεκινουσε και η ανακαταληψη της κρητης.... αφου ακομα ειχαν ενα καποιο "πατημα" εκει. επισης λειτουργουσαν και σαν ορμητηριο για τους κρητες αγωνιστες.

ο βενετικος στολος φτανει στην κρητη ενω οι βενετοι ξεσικωνουν τους κρητες σε επανασταση! οι κρητες θελουν να ξεφορτωθουν τον οθωμανικο ζυγο και αμεσως η σπιθα της επαναστασης ξεσπα! πιστευαν βλεπεις οτι οι βενετοι θα βοηθουσαν, οτι θα εφερναν στρατο, οτι, οτι, οτι...
στην αρχη η επανασταση παει καλα και οι ξεσικωμενοι κρητικοι καταφερνουν να καταλαβουν και το καστρο της Κισσαμου! κι εκει που ολα ειχαν παρει ενα καποιο δρομο.... ο βενετικος στολος φευγει και τους αφηνει μονους!! οι οθωμανοι ειχαν ανασυνταχθει και η επανασταση πνιγεται στο αιμα!

μεσα σε ολα αυτα.. εχασαν και την γραμβουσα που παραδοθηκε το καλοκαιρι του 1692 απο τον Ενετο φρουραρχο, τον Καλαβρεζο αξιωματικο Luca Della Rocca στους Τουρκους, οι οποιοι με την σειρα τους, του εδωσαν καποια αξιωματα στην Κωνσταντινουπολη και ειρωνικα τον αποκαλουσαν «Καπεταν Γραμβουσα».

 λιγα χρονια μετα νομιζω το 1715, οι βενετοι παραδιδουν και τα αλλα δυο φρουρια της σουδας και της σπιναλογκας, κι ετσι σβηνουν και οι τελευταιες ελπιδες τους για την ανακαταληψη της κρητης!

το οτι εγινε τοτε δεν ηταν και πολυ καλο για τους ιδιους του βενετσιανους και τον στολο τους... και θελουν κατι, μια νικη που θα τους ανεβασει το ηθικο... ετσι... 2 χρονια μετα, το 1694, ο βενετικος στολος παρουσιαζεται εξω απο την Χιο!

πως εχουν τα γεγονοτα....

κατ'αρχην πιθανον σχεδιαζε η βενετια την καταληψη της Χιου απο πριν....
τον αυγουστο του 1694, οι καθολικη κοινοτητα της Χιου ενημερωνει κρυφα τον αρχιναυαρχο του βενετικου στολου Αντωνιο Ζενο οτι οι ορθοδοξοι ελληνες ειχαν προδωσει τα σχεδια των βενετων για καταληψη του νησιου γιατι προτημουσαν την οθωμανικη κυριαρχια, μιας και ειχαν πικρη πειρα απο την γενουατικη κατοχη η οποια μεσα σε ολα τα αλλα ειχε επιβαλει και την συστηματικη καθολικοποιηση των κατοικων...
ετσι παρακαλουσαν να ερθει ο στολος το γρηγοροτερο δυνατον, να επισπευσουν την καταληψη για να γλιτωσει η καθολικη κοινοτητα απο την οργη του τουρκου διοικητη του νησιου Σιλαχνταρ Χασσαν Νασα.
ετσι, ο βενετικος στολος φτανει στην Χιο στις 8 Σεπτεμβριου του 1694 και αγκυροβολει εξω απ οτο ακρωτηριο της αγιας ελενης! ακολουθησε η πολιορκια του καστρου στο οποιο ηταν οι τουρκοι. η πολιορκια εγινε επι το πλειστον με την μορφη εκτεταμενων κανονιοβολισμων οι οποιοι και κατεστρεψαν μεγαλο μερος απο τις οχειρωσεις του καστρου, πραγμα που οδηγησε τον τουρκο διοικητη να συναψει συμφωνια παραδοσης του νησιου εγκαταλειπωντας το φρουριο. ετσι 6000 τουρκοι αποχωησαν απο την Χιο προς τα απεναντι παραλια της μικρας ασιας!
ο Ζενο εβαλε αμεσως νεους διοικητες στο νησι και ξαναφτιαξε τα τειχη του φρουριου κανωντας και σημαντικες βελτιωσις σε αυτα!

το γεγονος της καταληψης της Χιου το γιορτασε ο δογης τοτε με την κοπη της χρυσης οσελλας αξιας 4 τσεκινιων, ενω ο ιδιος ο Ζενο τιμηθηκε απο την Βενετια  για την κατακτηση της Χιου, με την αναγορευση του σε Ιπποτη της!

ομως... η κυριαρχια των βενετων εκει ηταν ελαχιστη! στις 8 Φεβρουαριου του 1695 ο οθωμανικος στολος καταφερε καιρια πληγματα στον βενετικο στολο στο θαλασσιο χωρο των Οινουσσων αναγκαζοντας τους βενετους να εγκαταληψουν αρον αρον το φρουριο και το νησι της Χιου, στις 21 Φεβρουαριου του 1695, αφηνωντας πισω τους και 40 κανονια.

οταν οι οθωμανοι ξαναπηραν την Χιο, εσφαξαν αρκετους καθολικους της πολης και μετετρεψαν τις εκκλησιες σε τζαμια....

ο Ζενο κατηγορηθηκε απο την Βενετια οτι δεν εκπληρωσε τα στρατιωτικα του καθηκοντα κι ετσι ο προ λιγων μηνων ηρωας και ιπποτης της Βενετιας, φυλακιστηκε!

Πεθανε στην φυλακη μετα απο 2 χρονια....

και ιδου το νομισμα..... ;-)


http://astanumismatica.it/it/asta_numismatica_ranieri_n_6_632/osella_anno_i_1694___903_.aspx


RE: χρυση οσελλα για την καταληψη της Χιου - belpedro - 25/01/17 09:50:28

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία Νίκο!!!
Παρ'ολο που ζω στη Χίο ήξερα για Γενοβέζους, για Ενετούς τώρα το μαθαίνω...

θα μου επιτρέψεις να ανεβάσω τη φωτο απ'ευθείας να τη χαρούμε


RE: χρυση οσελλα για την καταληψη της Χιου - NMS - 25/01/17 17:18:00

χαχαχα να σε καλα! :-) η ενετικη περιοδος ηταν ελαχιστη... καπου 5 μηνες... ετσι δεν εχει πολλα πραγματα... ειναι του στυλ της ροδου και των λεηλασιων απο τον Ηarun al-Rashid...

νομιζω υπαρχει μια κατεστραμενη πλακα βενετικη στο φρουριο για την επιδιορθωση τοτε του φρουριου... ειναι εντοιχισμενη στην πυλη Μαγγιορε! καταστραφηκε μαλλον απο την επανακαταληψη απο τους οθωμανους!

ενας προμαχωνας του φρουριου λεγεται προμαχωνας Ζενο! ειναι απο τον βενετο ναυαρχο!

οταν πηρε την Χιο, εβαλε οπως ειπα νεους διοικητες! αυτοι ηταν ο Βισεντζο Μπραγαντινο και ο Τζουστινο Ριβα.


RE: χρυση οσελλα για την καταληψη της Χιου - belpedro - 25/01/17 18:57:30

Είμαι αδικαιολόγητος  Νίκο  Big Grin

Υπάρχει μια ομάδα φίλων του κάστρου της Χίου, η οποία, μόλις ανακάλυψα
ψάχνοντας στοιχεία για τον προμαχώνα Ζένο πως έχει φτιάξει ένα πολύ 
ωραίο σάιτ για το Κάστρο.

Ανεβάζω τη διεύθυνση που αναφέρεται στον προμαχώνα Αντόνιο Ζένο,
κάνει και εδώ μια περιγραφή των γεγονότων που μας παρέθεσες Νίκο και μερικά πρόσθετα.
Για όποιον ενδιαφέρεται αξίζει μια περιήγηση.

Ευχαριστούμε που μας δίνεις αφορμές να ψαχνόμαστε!!!   Smile
 

http://www.chioscastle.gr/?page_id=827


RE: χρυση οσελλα για την καταληψη της Χιου - μαρκος - 25/01/17 19:37:50

Ωραιο θεμα Νικολα ,Τακη ανεπιτρεπτο να μην ηξερες.
Εμας εδω στην Σπιναλονγκα εχει και αυτη τις ονομασιες της η μια γωνια λεγεται Ντονατο η αλλη Τιεπολο και οπως την βλεπουμε το κυκλικο εσωτερικο αμυντικο  τοιχος Μοτσενιγκο,αν και δεν ειναι συλλεκτικου ενδιαφεροντως καποια στιγμη θα φτιαξω ενα θεματακι για το Νησι με τις εκκλησιες και τις ονομασιες οπως και τα νομισματα


RE: χρυση οσελλα για την καταληψη της Χιου - NMS - 25/01/17 22:26:37

πολυ ομορφο site!!!! αα.. οποτε αν καταλαβα καλα, η ζημια που ειχαν κανει οι βενετσιανοι στο φρουριο ηταν μεγαλυτερη απο οτι πιστευα! και η βελτιωση ηταν και για να αντεχουν τα νεα κανονια των τουρκων....
πιθανον λοιπον οι οθωμανοι να ειχαν αποκτησει κανονια ιδια ή πιο καλα απο τα βενετικα; γιατι ουτε και τα βενετικα κανονια αντεξαν τα τειχη!

ομορφη η φωτο με την στοα... αλλα ρε παιδι μου... παντου τα ιδια... σκουπιδια και κοπρανα.... :-(

μπραβο στα παιδια που εκαναν εξαιρετικη δουλεια!!!!!


RE: χρυση οσελλα για την καταληψη της Χιου - belpedro - 25/01/17 22:47:45

Το κάστρο Νλικο της Χίου κατοικείται, νομίζω είναι το μοναδικό ενάλιο στην Ελλάδα που
το χρησιμοποιούν οι κάτοικοι, με όλα τα καλά και τα κακά...

Έμαθα πως στη βιβλιοθήκη Κοραή της Χίου υπάρχει αντίγραφο βιβλλιου εποχής του Αντόνιο Ζένο
που περιγράφει τα γεγονότα και απ'ότι μου είπαν μπορείς να δεις είτε το βιβλίο είτε φίλμ απο αυτό.
Με την πρώτη ευκαιρία θα κάνω μια βόλτα...