Συλλεκτικό Στέκι

Πλήρης έκδοση: Ιστορία του Nομισματικού μου αρχείου
Βλέπετε μια σύντομη έκδοση του περιεχόμενου. Δείτε την πλήρη έκδοση.
Σελίδες: 1 2
Hταν μέσα του 1961 όταν, μαθητής στο γυμνάσιο ακόμη, αποφάσισα να διαλύσω την «Παγκόσμια συλλογή νομισμάτων» που έκανα (εδώ γελάμε), με ρέστα που μου έφερναν διάφοροι γνωστοί από τα ταξείδια τους στο εξωτερικό.
Αφορμή στάθηκε η επίσκεψη στο σπίτι μας του καλού οικογενειακού μας φίλου Δημ. Οικονομόπουλου(*) και με τις συλλεκτικές συμβουλές που μου έδινε έγινε ο μέντοράς μου.

(*) Δημ. Οικονομόπουλος. Μεγάλος συλλέκτης αρχαίων, ρωμαϊκών και κυρίως βυζαντινών νομισμάτων, σφραγιδόλιθων, εικόνων κλπ. Μετά τον θάνατό του το 1986, η σύζυγός του Τασία Ζαμίδου, κατ’επιθυμίαν του, δώρισε την συλλογή του στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμου Θες/νίκης.

Ετσι με τις συμβουλές του και μερικά βιβλία που μου δώρισε ξεκίνησα την συλλογή μου, μόνο νεο-ελληνικών νομισμάτων και βιβλίων.

Στην αρχή με τις βόλτες μου στο Μοναστηράκι, ήταν τόσα πολλά τα νέα για μένα πράγματα, άρχισα να κρατώ στο σπίτι χειρόγραφες σημειώσεις. Το 1981 μαζί με την πλήρη μηχανογράφηση της εταιρείας μου, απέκτησα ένα πρόγραμμα όπου μετέφερα το αρχείο των σημειώσεών μου. Στις αρχές του ’90 νέες μεταφορές σε προγράμματα Samna και WordStar. Στα μέσα έως το τέλος της δεκαετιας του ’90 με τα νέα προγράμματα Excel, Corel-draw, Photoshop, κλπ. λύθηκαν και τα προβλήματα των εικόνων με scans κλπ.

Ετσι μέχρι σήμερα έχω δημιουργήσει τα κατωτέρω νομισματικά αρχεία
Α. Αρχείο βιβλιογραφίας
Περιέχει αρκετά υποαρχεία με καταλόγους δημοπρασιών, βιβλία, ΦΕΚ, περιοδικά, μελέτες, δημοσιεύσεις, ντοκουμέντα κλπ
Β. Αρχείο νομισμάτων
Περιέχει αρκετά υπο-αρχεία με φωτο και scans νομισμάτων, περιγραφές και ιδιαιτερότητες νομισμάτων, συγκρίσεις και μετρήσεις νομισμάτων κλπ

Το πιο εύχρηστο υπο-αρχείο είναι ένα πρόχειρο σε excel, που περιέχει φωτό και όλα σχεδόν τα στοιχεία του νομίσματος. Μετασχηματίζεται και ταξινομείται σε δευτερόλεπτα. Το μειονέκτημά του είναι ότι πάνω από 350 ΜΒ αρχίζει και τα παίζει. Ετσι οι φωτό μπαίνουν σε χαμηλότερη ευκρίνεια (jpeg 20-30 KB). Εάν για οποιονδήποτε λόγο, θέλω μεγαλύτερη ευκρίνεια, καταφεύγω στο υπο-αρχείο φωτο και scans.

Αυτό το πρόχειρο υπο-αρχείο θα σας το περιγράψω σε επόμενη ανάρτησή μου.

ορφεας
Ορφεα σ ευχαριστω απο καρδιας που μοιραζεσαι τις γνωσεις και την εμπειρια σου μαζι μας. Ενας φιλος απ το στεκι καποτε μου ειχε πει <<περιμενε Δημητρη δεν εχεις γνωρισει ακομα την εθνικη κοσμου>>
Οταν σε γνωρισα καταλαβα τι εννοουσε
Σε ευχαριστώ Ορφέα που μοιράζεσαι τις γνώσεις και τις εμπειρίες της πορείας σου στον συλλεκτισμό μαζί μας.
Θα "διακινδυνεύσω" και δεν θα τσιγκουνευτώ τα καλά λόγια, τα μπράβο και τα ευχαριστώ... Να είσαι καλά και να μοιράζεσαι μαζί μας τις γνώσεις σου με το μοναδικό τρόπο που εσύ γνωρίζεις!
Υπο-Αρχείο Νομισμάτων σε Excel

Το αρχείο αυτή την στιγμή περιέχει 11.900 καταχωρήσεις, κυρίως από δύσκολα και σπάνια νομίσματα και δοκίμια. Αλλες 700 περίπου είναι σε αναμονή για καταχώρηση. Για κάθε νόμισμα υπάρχουν φωτο, πότε-που και πως εμφανίστηκε, τιμές και διάφορα άλλα στοιχεία.

Εμπλουτίζεται συστηματικά 1-2 φορές τον μήνα με νέες καταχωρήσεις και πληροφορίες από τις εξής πηγές :

1. Κατάλογοι Δημοπρασιών και fixed price lists.
Yπάρχουν καταχωρημένοι πάνω από 55.000 κατάλογοι, οι παλαιότεροι ξεκινούν πρίν από το 1800. Από αυτούς έχω ψάξει λεπτομερώς μέχρι σήμερα περίπου 14.700..

2. Νομισματικά βιβλία, περιοδικά, μελέτες, δημοσιεύσεις, ντοκουμέντα

Τα προβλήματα στις πηγές 1 και 2 είναι :
- πριν το 1950 οι περιγραφές ήταν συνήθως ελλειπείς και άθλιες, οι φωτο λίγες και κυρίως για διεθνή αγορά, δηλ χρυσά και crown-size
- από το 1950 – 2000 τα προβλήματα αυτά μειώθηκαν σταδιακά
- πολλές φορές δεν ξέρεις και δεν σου λένε τον προηγούμενο ή τωρινό κάτοχο

3. Διαδίκτυο : ebay, νομισματικά sites, forums κλπ
- και εδώ υπάρχει το πρόβλημα του προηγούμενου ή/και τωρινού κατόχου

4. Συλλογές φίλων και γνωστών, που μου έχουν παράσχει ευγενώς πληροφορίες και φωτό
Εκτός των δύο γνωστών μεγάλων συλλογών στην Ελλάδα, υπάρχουν άλλες 5 μεγάλες συλλογές, εκ των οποίων έχω δει αρκετές φορές τις 4. Την μία ποτέ.
- εδώ το πρόβλημα είναι ότι όταν βλέπεις μια μεγάλη συλλογή δεν έχεις αρκετό χρόνο για φωτογράφιση και αυτό σε περιορίζει σε 5-10 κομμάτια κάθε φορά.
- επίσης αποτρεπτικός για φωτό είναι και ο τρόπος αποθήκευσής τους (χαρτονάκια, slabs κλπ)

Ένα απόκομμα από αυτό το αρχείο βλεπετε παρακάτω :
(να χαρείτε και μερικές φωτο 5 δρ 1845)

Στήλη Α : φωτό σε jpeg
Στήλη Β : κωδικός νομίσματος (δική μου κωδικοποίηση όλων των νομισμάτων)
Στήλη C : αριθ. Καταχ. Ίδιου κομματιού. πχ α1 είναι η πρώτη καταχώρηση όταν εμφανίστηκε στον Spink, καταχωρήθηκαν άλλες δύο εμφανίσεις (a2 και a3 τις οποίες παραλείπω στον πίνακα) και στην συνέχεια η α4 είναι η τέταρτη εμφάνιση του ίδιου κομματιού στον Baldwin
Στήλη D : αξία 5 (δρ)
Στήλη E : περιγραφή από εκεί που εμφανίστηκε
Στήλη F : παραπομπή σε υπο-αρχείο φωτό ή scans
Στήλη G : παραπομπή σε υπο-αρχείο pdf
Στήλη H : oνομα κατόχου ή δημοπράτη στην δεδομένη καταχώρηση
Στήλη I : χρονολογία νομίσματος
Στήλη J,K,L : τις έσβυσα, είναι παραπομπές σε άλλα υπο-αρχεία
Στήλη M : αύξων αριθμός καταχώρησης
Στήλη N : διάφορες επι πλέον παρατηρήσεις

φιλικά
ορφεας
Απίστευτη οργάνωση και δουλειά .
Πολύ ωραία δουλειά Ορφέα και πάλι ευχαριστούμε που την μοιράζεσαι μαζί μας.
ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ

Οποια σχολια ας γινουν μετα το τελος των αναρτησεων του κου Ορφεα ωστε να μεινει το θεμα καθαρο χωρις παρεμβολες "ενδιαμεσα" των ποστ .

Ευχαριστω.
Mε το δεύτερο ποστ μου, τελείωσε αυτή η συνοπτική μου περιγραφή

Οποιος θέλει μπορεί να την ακολουθήσει με δικές του αλλαγές ή μετατροπές ανάλογα με τις απαιτήσεις του.

φιλικά
ορφεας

Υ.Γ. Στο τρίτο κομμάτι (του Spink) η τιμή είναι 4.600 και όχι unsold
Eυχαριστώ πολύ Γιώργο για την διευκρίνηση
Ευχαριστω κ.Ορφεα για το ομορφο ποστ,ετσι φανταζομαι και εγω να κανω τα Ενετικα ,εχω ηδη ενα αξιολογο αρχειο αλλα διασπαρτω και απο κομπιουτερ εχω μεσανυχτα(ουτε που ειναι ο τονος δεν ξερω),πως θα δημιουργησω εξελ με φωτο ;;Να ρωτησω ξερω ηδη κατεχω και επεξεργαζομαι αλλα σε χαλαρους ρυθμους το αρχειο σας με τα 2μιση σολδινια και γιαυτο ευχαριστω τον φιλο που του το εμπιστευτηκατε αλλα και εσας που δωσατε την αδεια σας να το μοιραστει και μαζι μου,να ρωτησω εχεται και αλλα Ενετικα στο αρχειο σας;;(καθενας με τον πονο του).
υ.γ Ηθελα να προτεινω στο παρον ποστ οπως και το προχθεσινο ποστ να υπαρξει καρφιτσωμα και μια προταση να υπαρξει ΕΙΔΙΚΗ κατηγορια με τα καρφιτσωμενα με τα αξιολογα και χρησιμα ποστ τα οποια εκτος απο καρφιτσωμενα να ειναι και κλειδωμενα.
Μαλλον κ.Ορφεα τις τελευταιες μερες ειναι καρμικο να σας λεμε μπραβο και συγχαρητηρια αλλα οφειλω(ουμε) να εκθειαζουμε της κινησεις που ειναι σε σωστο δρομο για το συλλεγειν,καλου κακου βαλτε και μια χαντρα θαλασσια για το ματι.Περιμενω με ανυπομονησια και αλλα δικα σας παρομοια ποστ οπως και απο αλλους παλιους συλλεκτες να μοιραστουν μαζι μας αναλογες δικες τους διαδρομες.
Σελίδες: 1 2