Θέμα 1ο: Ορολογία
https://www.bankofgreece.gr/euro/trapezo...rmata-eyrw
https://www.ecb.europa.eu/euro/coins/html/index.el.html
Για την ΕΚΤ και την ΤτΕ υπάρχουν
τρεις κατηγορίες νομισμάτων:
1. Κέρματα ευρώ: Οι "συνήθεις" οχτώ αξίες, 1 λεπτό - 2 ευρώ
2. Αναμνηστικά κέρματα 2 ευρώ. Σ' αυτή την κατηγορία υπάρχουν
μόνο δίευρα.
3. Συλλεκτικά κέρματα ευρώ. Χρυσά, ασημένια κλπ. Σ' αυτή την κατηγορία απαγορεύονται οι οχτώ "συνήθεις" αξίες.
Δεν είσαι υποχρεωμένος να υιοθετήσεις την ορολογία τους, αλλά πρέπει να καταλάβεις πώς σκέφτονται ΑΥΤΟΙ.
(29/07/20 15:49:25)STEL2 Έγραψε: [ -> ]Οπότε ξαναγυρίζουμε στο πρωταρχικό ερώτημα. Ενα αναμνηστικό νόμισμα κυκλοφορίας, που στην ουσία, ειναι νόμισμα κυκλοφορίας, (πχ προηγούμενα παραδείγματα, με 50άρικα & 100άρικα), μπορεί να πωλείται, με πρίμιουμ 4, η 5, η 7 φορές της ονοματικής του ? Και αν ναι, γιατί δεν συγκαταλέγεται στα αναμνηστικά ή συλλεκτικά νομίσματα, αλλά στα νομίσματα κυκλοφορίας ? Μόνο επειδή, ειναι το ιδιο με αυτά ?
Επομένως, άσχετα πώς το βλέπεις εσύ, για ΑΥΤΟΥΣ τα αναμνηστικά δίευρα είναι ξεχωριστή κατηγορία. Είναι κατηγορία μόνα τους.
(29/07/20 15:49:25)STEL2 Έγραψε: [ -> ]Οχι αναμνηστικό, αλλά αναμνηστικό κυκλοφορίας (το λέει και το πιστοποιητικό του άλλωστε)
Η διαφορά ειναι, οτι τα αναμνηστικά ειναι μοναδικά, και δεν υπάρχουν σε κυκλοφορία, αν και εχουν ονομαστική τιμή, εστω και υπερπολαπλάσια της τιμής διάθεσης, και θα μπορούσαν να διατεθούν σε συναλλαγές, εστω και υποθετικά (βάσει νόμου, μπορούν).
Ομοίως. Αν τους πεις τέτοιο πράγμα, θα σου απαντήσουν: "Κύριε, τα έχετε μπερδέψει.
Αναμνηστικά είναι μόνο τα δίευρα. Τα άλλα που αναφέρετε είναι
συλλεκτικά."
Θέμα 2ο: Τιμές
Έστω ότι αύριο βγαίνει μια υπουργική απόφαση που λέει ότι τα μονόλεπτα από τούδε και στο εξής θα διατίθενται από την ΤτΕ στην τιμή των 4 ευρώ το ένα. Τι αντίρρηση θα φέρεις εσύ; (Από συλλεκτική άποψη εννοώ τι αντίρρηση θα φέρεις, γιατί θα υπάρξουν αντιρρήσεις που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της αγοράς γενικότερα.) Για να καταλάβω και ποια είναι η θέση σου.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει πάντως με τα ολλανδικά και τα φιλανδικά μονόλεπτα και δίλεπτα, που δεν διατίθενται στην αγορά, αλλά μόνο σε συλλέκτες. Ολλανδικά μονόλεπτα και δίλεπτα σε μασούρια μπορείς να βρεις μόνο σε νομισματικές εκθέσεις.
----------------------------
(29/07/20 16:55:40)STEL2 Έγραψε: [ -> ]Αρα? Πουλάνε συσκευασία, και οχι νόμισμα.
Ε, και;
(29/07/20 16:55:40)STEL2 Έγραψε: [ -> ]Αυτά τα νομίσματα, εύκολα θα μπορούσαν να μπούν στην κατανάλωση κάποια στιγμή (αν και ασύμφορο), αλλά υπαρκτό λόγω κρίσης.
Ε, και;
Συγγνώμη που το γράφω έτσι, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς (και τι σε ενοχλεί).
Στην πράξη:
1. Τα νομίσματα από μασούρια. Κόστος 2,00 - 2,20 ευρώ. Αυτά άντε να φτάσουν να πωλούνται 3 ή 4 ευρώ. Σε 100 χρόνια ίσως περισσότερο, δεν ξέρω. Αν πιστοποιηθεί κάποιο MS69 ή MS70 επίσης δεν ξέρω.
2. Τα νομίσματα από blister. Κόστος 8,00 ευρώ. Σήμερα πουλιούνται 10 - 20 ευρώ. Αύριο μπορεί να πουλιούνται περισσότερο, μπορεί και λιγότερο. Αν πιστοποιηθεί κάποιο MS69 ή MS70 δεν ξέρω.
3. Τα proof. Κόστος 15,00 ευρώ. Σήμερα πουλιούνται 30 - 60 ευρώ. (Κάποιοι θα πουν 30 είναι λίγα, 60 είναι πολλά.)
-----------------------------
(29/07/20 16:55:40)STEL2 Έγραψε: [ -> ]Για αυτό θα επένδυα στα Proof (αν ειχα εγγόνια)
Κι εγώ.
Με διάφορες πατέντες, κατάφερα να πάρω στα χέρια μου 5 κομμάτια (5 Χ 15 = 75 ευρώ). < Της Μάχης των Θερμοπυλών. Έχω ήδη πουλήσει τα δύο από αυτά με καθαρό κέρδος 40 ευρώ περίπου (Χ 2 = περίπου 80).
Αν μπορούσα να προμηθευτώ 50 κομμάτια, θα τα έπαιρνα (κόστος 750 ευρώ).
Τα μασούρια και τα blister σαφώς και δεν πρόκειται να φτάσουν σε τέτοια περιθώρια κέρδους.
Πού θέλεις να καταλήξεις, τέλος πάντων;
(Πολλά φιλιά!)
--------------------------------
Ότι κάποια πράγματα ξαναμπαίνουν κάποια στιγμή στην κυκλοφορία, εννοείται. Αν ρωτήσεις αυτούς που μαζεύουν χαρτονομίσματα ευρώ, όταν είναι να πάνε για ψώνια, ανοίγουν τα "σεντούκια" τους και διαλέγουν ποια χαρτονομίσματα θα χρησιμοποιήσουν. = θα επιστρέψουν στην κυκλοφορία. :-)