Συλλεκτικό Στέκι

Πλήρης έκδοση: Περί αναμνηστικών δίευρων και άλλων
Βλέπετε μια σύντομη έκδοση του περιεχόμενου. Δείτε την πλήρη έκδοση.
Σελίδες: 1 2 3 4
(29/07/20 18:29:17)sac Έγραψε: [ -> ]Θέμα 1ο: Ορολογία
https://www.bankofgreece.gr/euro/trapezo...rmata-eyrw
https://www.ecb.europa.eu/euro/coins/html/index.el.html

Για την ΕΚΤ και την ΤτΕ υπάρχουν τρεις κατηγορίες νομισμάτων:
1. Κέρματα ευρώ: Οι "συνήθεις" οχτώ αξίες, 1 λεπτό - 2 ευρώ
2. Αναμνηστικά κέρματα 2 ευρώ. Σ' αυτή την κατηγορία υπάρχουν μόνο δίευρα.
3. Συλλεκτικά κέρματα ευρώ. Χρυσά, ασημένια κλπ. Σ' αυτή την κατηγορία απαγορεύονται οι οχτώ "συνήθεις" αξίες.

Δεν είσαι υποχρεωμένος να υιοθετήσεις την ορολογία τους, αλλά πρέπει να καταλάβεις πώς σκέφτονται ΑΥΤΟΙ.


(29/07/20 15:49:25)STEL2 Έγραψε: [ -> ]Οπότε ξαναγυρίζουμε στο πρωταρχικό ερώτημα. Ενα αναμνηστικό νόμισμα κυκλοφορίας, που στην ουσία, ειναι νόμισμα κυκλοφορίας, (πχ προηγούμενα παραδείγματα, με 50άρικα & 100άρικα), μπορεί να πωλείται, με πρίμιουμ 4, η 5, η 7 φορές της ονοματικής του ? Και αν ναι, γιατί δεν συγκαταλέγεται στα αναμνηστικά ή συλλεκτικά νομίσματα, αλλά στα νομίσματα κυκλοφορίας ? Μόνο επειδή, ειναι το ιδιο με αυτά ?

Επομένως, άσχετα πώς το βλέπεις εσύ, για ΑΥΤΟΥΣ τα αναμνηστικά δίευρα είναι ξεχωριστή κατηγορία. Είναι κατηγορία μόνα τους.

Διαλέγω την κουρτίνα νο2, και (ξανα)ερωτώ, πως ειναι αναμνηστικά τα νομίσματα, αφού ταυτόχρονα ειναι και κυκλοφορίας ! Αυτό που σκέφτονται ΑΥΤΟΙ, αντιβαίνει την έννοια της νομισματικής. Ενα νόμισμα, ειναι ή αναμνηστικό, ή κυκλοφορίας. Αναμνηστικό κυκλοφορίας= νόμισμα κυκλοφορίας, και οχι αναμνηστικό

(29/07/20 18:29:17)sac Έγραψε: [ -> ]Θέμα 2ο: Τιμές

Έστω ότι αύριο βγαίνει μια υπουργική απόφαση που λέει ότι τα μονόλεπτα από τούδε και στο εξής θα διατίθενται από την ΤτΕ στην τιμή των 4 ευρώ το ένα. Τι αντίρρηση θα φέρεις εσύ; (Από συλλεκτική άποψη εννοώ τι αντίρρηση θα φέρεις, γιατί θα υπάρξουν αντιρρήσεις που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της αγοράς γενικότερα.) Για να καταλάβω και ποια είναι η θέση σου.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει πάντως με τα ολλανδικά και τα φιλανδικά μονόλεπτα και δίλεπτα, που δεν διατίθενται στην αγορά, αλλά μόνο σε συλλέκτες. Ολλανδικά μονόλεπτα και δίλεπτα σε μασούρια μπορείς να βρεις μόνο σε νομισματικές εκθέσεις.

----------------------------

Κατ' αρχήν, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, γιατί ειναι παράνομο. Ενα νόμισμα κυκλοφορίας, που βγαίνει για την εξυπηρέτηση των συναλλαγών, δεν γίνεται να πωλείται πάνω απο την ονομαστική του (αυτό που γράφετε αλλού, για πάνω απο τάδε τεμάχια, +10% κλπ, θεωρώ οτι ειναι παράνομο).
Τώρα θα μου πείς, εδω τα εχουν μαμήσει ολα, αυτό θα μας προξενήσει εντύπωση ; Τι να πώ ! Απο συλλεκτική άποψη, υπάγεται στους κανόνες, προσφοράς-ζήτησης

(29/07/20 16:55:40)STEL2 Έγραψε: [ -> ]Αρα? Πουλάνε συσκευασία, και οχι νόμισμα.
(29/07/20 18:29:17)sac Έγραψε: [ -> ]Ε, και;

(29/07/20 16:55:40)STEL2 Έγραψε: [ -> ]Αυτά τα νομίσματα, εύκολα θα μπορούσαν να μπούν στην κατανάλωση κάποια στιγμή (αν και ασύμφορο), αλλά υπαρκτό λόγω κρίσης.

Ε, και;

Συγγνώμη που το γράφω έτσι, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς (και τι σε ενοχλεί).

Δεν μ' ενοχλεί κάτι. Διαπίστωση κάνω, γιατί ενα νόμισμα να πωλείται επι τόσο, επειδή το τιράζ ειναι μικρό, και με δεδομένο την οικονομική κρίση (εκτός αν αυτά, δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν)
(30/07/20 05:19:21)STEL2 Έγραψε: [ -> ]Διαλέγω την κουρτίνα νο2, και (ξανα)ερωτώ, πως ειναι αναμνηστικά τα νομίσματα, αφού ταυτόχρονα ειναι και κυκλοφορίας ! Αυτό που σκέφτονται ΑΥΤΟΙ, αντιβαίνει την έννοια της νομισματικής. Ενα νόμισμα, ειναι ή αναμνηστικό, ή κυκλοφορίας. Αναμνηστικό κυκλοφορίας= νόμισμα κυκλοφορίας, και οχι αναμνηστικό

Σου έγραψα και πριν, δεν είσαι υποχρεωμένος να υιοθετήσεις την ορολογία τους, αλλά πρέπει να καταλάβεις πώς σκέφτονται ΑΥΤΟΙ.

Παράδειγμα. Τα γερμανικά 10ευρα και 20ευρα τι είναι; Κυκλοφορίας ή αναμνηστικά;
Πας στην τράπεζα να πληρώσεις το ενοίκιο και σου δίνουν ρέστα ένα ασημένιο 20ευρο. Πας μετά να βάλεις βεζίνη και δίνεις το 20ευρο στο πρατήριο...

(29/07/20 15:49:25)STEL2 Έγραψε: [ -> ]Η διαφορά ειναι, οτι τα αναμνηστικά ειναι μοναδικά, και δεν υπάρχουν σε κυκλοφορία, αν και εχουν ονομαστική τιμή, εστω και υπερπολαπλάσια της τιμής διάθεσης, και θα μπορούσαν να διατεθούν σε συναλλαγές, εστω και υποθετικά (βάσει νόμου, μπορούν).

Για τους Γερμανούς είναι ακατανόητο να υπάρχουυν τέτοια νομίσματα. Την εποχή του μάρκου ΟΛΑ τα νομίσματα διατίθονταν στην οναμαστική τους αξία και χρησιμοποιούνταν κανονικά στις συναλλαγές (εκτός από τις proof εκδόσεις τους).
Από το που μπήκαν στο ευρώ άλλαξε αυτό και έκοψαν και κάποια χρυσά με "τυπική" ονομαστική αξία.

(30/07/20 05:19:21)STEL2 Έγραψε: [ -> ]
(29/07/20 18:29:17)sac Έγραψε: [ -> ]Έστω ότι αύριο βγαίνει μια υπουργική απόφαση που λέει ότι τα μονόλεπτα από τούδε και στο εξής θα διατίθενται από την ΤτΕ στην τιμή των 4 ευρώ το ένα. Τι αντίρρηση θα φέρεις εσύ; (Από συλλεκτική άποψη εννοώ τι αντίρρηση θα φέρεις, γιατί θα υπάρξουν αντιρρήσεις που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της αγοράς γενικότερα.) Για να καταλάβω και ποια είναι η θέση σου.

Κατ' αρχήν, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, γιατί ειναι παράνομο. Ενα νόμισμα κυκλοφορίας, που βγαίνει για την εξυπηρέτηση των συναλλαγών, δεν γίνεται να πωλείται πάνω απο την ονομαστική του (αυτό που γράφετε αλλού, για πάνω απο τάδε τεμάχια, +10% κλπ, θεωρώ οτι ειναι παράνομο).

Ας αφήσουμε την εξυπηρέτηση των συναλλαγών κλπ, γιατί θα πάει μακρυά η κουβέντα.
Προφανώς, παράνομο δεν είναι, αφού γίνεται.
Αλλά και από συλλεκτική άποψη, δεν είναι ασυνήθιστο. Η Σλοβακία π.χ. πουλάει τα αναμνηστικά δίευρα 2,30 το κομμάτι. Η Μάλτα πουλάει το μασούρι 70 ευρώ (οναμαστική 50).

(30/07/20 05:19:21)STEL2 Έγραψε: [ -> ]επειδή το τιράζ ειναι μικρό

Δεν είναι έτσι, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

1. Δίευρα σε μασούρια. Από το 2013, τα ελληνικά αναμνηστικά δίευρα εκδίδονται σταθερά σε 750.00 κομμάτια. Ισχύει κανονικά το +10% από το 101ο νόμισμα. Καμιά χρονιά δεν εξαντλήθηκαν από τους συλλέκτες. Όποτε πάμε στην ΤτΕ, μας δίνουν ρέστα τα δίευρα της προηγούμενης χρονιάς. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για μικρό τιράζ.

Φέτος έγιναν διάφορα μπερδέματα, που δεν ξέρουμε ακόμα σε τι οφείλονται και πώς θα εξελιχτούν. Θα δούμε και θα σχολιάσουμε.

2. Δίευρα BU και PROOF. Το τιράζ δεν είναι σε καμιά περίπτωση μικρό. Υπήρχε πολλή γκρίνια "Τι τα θέλουν τόσα κομμάτια, τι θα τα κάνουν κλπ".
Το δίευρο των Θερμοπυλών εξαντλήθηκε (προς έκπληξη αρκετών), επειδή είναι πιασάρικο θέμα, υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό, έγινε λίγη διαφήμιση από την ΤτΕ κλπ.
Το δίευρο της Θράκης, δεν ξέρουμε ακόμα. Ίσως να μην εξαντληθεί, ειδικά το BU. Θα δούμε...
Με τρώει να το γράψω:

Στη Γερμανία 1947 - 2001 δεν υπήρχαν... τιριτόμπες. Η μοναδική τιριτόμπα ήταν το χρυσό μάρκο του 2001, που εκδόθηκε στη "μεταβατική" φάση.

Γερμανία, η χαρά του Ζάχου του Ωραίου!

--------------------------------

https://www.bundesbank.de/resource/blob/...m-data.pdf

Έχει πλάκα ότι για τις τέσσερις πρώτες εκδόσεις δεν ξέρουν πόσα proof κόψανε. Συμβαίνει και στις καλύτερες των οικογενειών...
Kατ' αρχήν, να (ξανα)διευκρινήσω, οπως εγραψα και στο πρώτο μου πόστ(post), oτι δεν ασχολούμαι με τα ευρώ (μόνο το 2002 ασχολήθηκα). Οτι γραφω, αφορά, καθαρά  "ορους" νομισματικής, οπως εγώ τους αντιλαμβάνομαι.
Οπότε, επι κάποιων ειδικών σημείων, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, αλλά μόνο να μαθαίνω.

Τώρα, το οτι η Σλοβακία, ή η Μάλτα, ή οποιαδήποτε άλλη, πουλάει μασούρια, παραπάνω απο την ονομαστική, πέραν οτι μου φαίνεται αδιανόητο (κρατικός φορέας γαρ- εκτός κι αν δεν ειναι), μου κάνει και παράνομο.

Θα μείνω στο μύνημα του digo, και ισως ν' ασχοληθώ περαιτέρω απ' αυτού, και τις ξενόφερτες συνήθειες, που ο digo αναφέρει.

Προς το παρόν, λέω ν' ασχοληθώ με τις δραχμές, που ειναι και το πραγματικό Ελληνικό νόμισμα (κι ας το εφερε Γερμανός)
Γι αυτό σου γράφω όλα αυτά τα σεντόνια, για να σε κατατοπίσω.
Αλλά για να καταλάβεις και περισσότερα, θα πρέπει να ασχοληθείς λίγο με το θέμα. Δεν είναι "πατάω ένα κουμπί και κατάλαβα τι γίνεται με το ευρώ"...

Δες εδώ τι έγραψα στον Νίκο Κατσ. για τα γραμματόσημα. https://syllektiko-steki.gr/thread-2018.html
(Αυτός μόνο στην πιστοποίηση τσίνησε, χεχε...)

Επίσης θα πρέπει να καταλάβεις ότι "άλλη γκόμενα, άλλα χούγια". Δεν μπορείς να της λες "η μητέρα μου έφτιαχνε τα αυγά έτσι και τον καφέ έτσι", γιατί θα σου φέρει το τηγάνι στο κεφάλι. :-)
Πληροφοριακά να προσθέσω ότι από προχθές εξαντλήθηκε και το proof διευρω της Θράκης....
Mιάς κι μ' εβαλες στο τρυπάκι με τα γραμματόσημα, να πω, οτι οι κατάλογοι, και γενικά η φιλοτελική, χωρίζουν πέραν των περιόδων, και το είδος του γραμ/μου (θα το αναφέρεις φαντάζομαι- δεν τα διάβασα ολα )
Ετσι εχουμε τις αναμνηστικές, και τακτικές σειρές, ανα έτος, τις αεροπορικές, τα ενάρυθμα, της πρόνοιας, κλπ.
Κάτι ανάλογο, ειναι και στα νομίσματα....Κυκλοφορίας, αναμνηστικά, δοκίμια, trial strikes κλπ
Aναμνηστικά κυκλοφορίας, που ομως ειναι αναμνηστικά, ειναι μια εφεύρεση ΑΥΤΩΝΩΝ, προφανώς, για εμπορικούς λόγους, που μόνο σαν επένδυση υφίστανται (ειναι εξω απο την "λογική" της νομισματικής)

Το οτι θα καβάντζωνα τα proof , αν είχα εγγόνια, ειναι απο πλευράς επενδυτικής, και ουχί νομισματικής
Τώρα, θα μου πείς, ε, και ; που ειναι η διαφορά ; αφου ειναι επίσημα....Ετσι ειναι..
(30/07/20 13:56:33)Diinekis Έγραψε: [ -> ]Πληροφοριακά να προσθέσω ότι από προχθές εξαντλήθηκε και το proof διευρω της Θράκης....

Κανονική σφαγή ! Μας ενδειαφέρει ενα νόμισμα που βγήκε σήμερα, και οχι ενα που βγήκε πριν 100 ή 150 χρόνια, και αυτό λέγεται συλλεκτισμός !
Αυτό που μας μένει, ειναι να ξεχάσουμε και την Ιστορία μας.

Αλλά ευτυχώς, θα εχουμε του χρόνου την Αγγελοπούλου, να μας την υπενθυμίσει !
Πιστεύω συλλεκτισμος είναι η ανάγκη ενός ανθρώπου να μαζεύει ένα είδος αντικειμένων τα οποία για κάποιους λόγους τον ελκύουν και τον συγκινούν...όπως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός,έτσι είναι λογικό να είναι ελαφρώς διαφορετικά και τα ενδιαφέροντα του και οι ευαισθησίες του,άρα κ τα αντικείμενα που συλλέγει η' οι υποκατηγορίες αυτών.. εμείς λοιπόν που είμαστε ήδη συλλέκτες καλό είναι να είμαστε οι πρώτοι που αποδεχόμαστε αυτή την ανασφάλεια των ομοιοπαθων συνανθρώπων μας και να μην συνεχίζουμε την εντελώς ανούσια σνομπ συμπεριφορά που αναπτύχθηκε στη χώρα μας ιδιαίτερα τη δεκαετία του 90 και ή οποία είχε ως καρπό την μείωση των νέων συλλεκτών.... συλλέκτες είμαστε όλοι....είτε οι παραδοσιακοί της δραχμής,είτε οι νέοι των διευρων,είτε οι λιρακηδες ,είτε οι λάτρεις των ασημένιων ουγγιων...( Μάλλον έχεις ξεφύγει η συζήτηση από το αρχικό θέμα που τιτλοφορείται ως "διευρα 2020")
(30/07/20 10:10:01)sac Έγραψε: [ -> ]Σου έγραψα και πριν, δεν είσαι υποχρεωμένος να υιοθετήσεις την ορολογία τους, αλλά πρέπει να καταλάβεις πώς σκέφτονται ΑΥΤΟΙ.

Παράδειγμα. Τα γερμανικά 10ευρα και 20ευρα τι είναι; Κυκλοφορίας ή αναμνηστικά;
Πας στην τράπεζα να πληρώσεις το ενοίκιο και σου δίνουν ρέστα ένα ασημένιο 20ευρο. Πας μετά να βάλεις βεζίνη και δίνεις το 20ευρο στο πρατήριο...

Επειδή το άφησα αναπάντητο. Σημασία εχει, για ποιόν λόγο εχουν κοπεί. Τα 10ευρα και 20ευρα, που λές, εχουν κοπεί σαν αναμνηστικά, ασχέτως αν κάποια στιγμή, για κάποιον λόγο, μπούν σε κυκλοφορία. Δεν παύει νάναι αναμνηστικά. Οπως τα 30άρικα του 1963-64, που κόπηκαν σαν αναμνηστικά, και κάποια στιγμή, κάποια μπήκαν στην κυκλοφορία. Δεν παύει ομως νάναι αναμνηστικά.
Αν τώρα, τα συγκεκριμένα δίευρα, κόπηκαν σαν αναμνηστικά, απο την στιγμή που υπήρχαν τα ιδια, σαν νομίσματα κυκλοφορίας, παύει νάναι αναμνηστικά..., ασχέτως πως σκέφτονται ΑΥΤΟΙ
Σελίδες: 1 2 3 4