(30/07/20 15:02:06)Diinekis Έγραψε: [ -> ]Πιστεύω συλλεκτισμος είναι η ανάγκη ενός ανθρώπου να μαζεύει ένα είδος αντικειμένων τα οποία για κάποιους λόγους τον ελκύουν και τον συγκινούν...όπως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός,έτσι είναι λογικό να είναι ελαφρώς διαφορετικά και τα ενδιαφέροντα του και οι ευαισθησίες του,άρα κ τα αντικείμενα που συλλέγει η' οι υποκατηγορίες αυτών.. εμείς λοιπόν που είμαστε ήδη συλλέκτες καλό είναι να είμαστε οι πρώτοι που αποδεχόμαστε αυτή την ανασφάλεια των ομοιοπαθων συνανθρώπων μας και να μην συνεχίζουμε την εντελώς ανούσια σνομπ συμπεριφορά που αναπτύχθηκε στη χώρα μας ιδιαίτερα τη δεκαετία του 90 και ή οποία είχε ως καρπό την μείωση των νέων συλλεκτών.... συλλέκτες είμαστε όλοι....είτε οι παραδοσιακοί της δραχμής,είτε οι νέοι των διευρων,είτε οι λιρακηδες ,είτε οι λάτρεις των ασημένιων ουγγιων...( Μάλλον έχεις ξεφύγει η συζήτηση από το αρχικό θέμα που τιτλοφορείται ως "διευρα 2020")
Απλά ενα ερώτημα εθεσα (με επιθετικό προσδιορισμό- δεν αντιλέγω), αλλά επειδή οντως η συζήτηση, ή εγώ ξέφυγα, απο το αρχικό θέμα, σταματάω εδώ...Ακόμα και η οποια συζήτηση αναπτυχθεί, πέραν του αρχικού θέματος, δεν πρόκειται να συμετάσχω
Πρώτα από όλα, θα πρέπει να σου πω ότι δεν τα βρήκαν όλα οι Έλληνες. Υπάρχουν πράγματα που τα βρήκαν άλλοι λαοί και τα χρησιμοποιούμε κι εμείς μια χαρά.
Οι δύο μεγαλύτερες εφευρέσεις που ΔΕΝ έκαναν οι Έλληνες είναι το μηδέν και το τιμόνι του πλοίου. Το μηδέν το βρήκαν οι Ινδοί και το τιμόνι οι Πορτογάλοι. Να προσθέσω και το κολύμπι κρόουλ, που είναι χαβανέζικη εφεύρεση;
Καλό είναι να βλέπουμε τι γίνεται και αλλού και να μη μένουμε (συγγνώμη που θα το πω) στη λογική του Τραμπάκουλα. (Η μακαρίτισσα η μάνα μου ξεχώριζε τα πράγματα σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που υπήρχαν στην Αμαλιάδα και σε αυτά που δεν υπήρχαν στην Αμαλιάδα. Και τσακωνόταν με την ξαδέρφη της "Στην Αμαλιάδα ήταν έτσι η μία, στο Λεχούρι ήταν έτσι η άλλη".)
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%...E%B1%CF%82
---------------------
Ποια είναι η "νομισματική λογική"; Αυτή που ξέρεις εσύ, αυτή που ξέρουν στη Γερμανία, αυτή που ξέρουν στην Αυστρία ή αυτή που ξέρουν στη Νορβηγία και στις Βερμούδες.
Στη Γερμανία (ξεναλέω)
δεν υπάρχει νόμισμα που δεν μπαίνει στην κυκλοφορία. Από το 1947 μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πάνω από 10 νομίσματα που νά 'χουν ουσιαστική υπεραξία.
Στην Αυστρία βγάζουν απόλα (sic). Αναμνηστικά 5ευρα και 10ευρα σε μασούρια, bullion και ένα σωρό τιριτόμπες. Φτάσανε τα 3ευρα (με τιμή διάθεσης 3 ευρώ) να πουλιούνται 70 ευρώ, γιατί... φωσφορίζουν στο σκοτάδι!
---------------------
Το να αντιπαθείς κάτι είναι δικαίωμά σου. Αλλά μην προσπαθείς να μετατρέψεις την αντπάθειά σου σε επιχειρήματα.
Κι εγώ αντιπαθώ τα νομίσματα με βασιλιάδες και θυρεούς. Τα βρίσκω πιο βαρετά κι από ταινία με τον Ξανθόπουλο. Αυτό δεν σημαίνει πρέπει να αρχίσω να λέω "τα οθωνικά είναι έτσι, οι λίρες είναι έτσι" κλπ.
(30/07/20 15:03:01)STEL2 Έγραψε: [ -> ] (30/07/20 10:10:01)sac Έγραψε: [ -> ]Σου έγραψα και πριν, δεν είσαι υποχρεωμένος να υιοθετήσεις την ορολογία τους, αλλά πρέπει να καταλάβεις πώς σκέφτονται ΑΥΤΟΙ.
Παράδειγμα. Τα γερμανικά 10ευρα και 20ευρα τι είναι; Κυκλοφορίας ή αναμνηστικά;
Πας στην τράπεζα να πληρώσεις το ενοίκιο και σου δίνουν ρέστα ένα ασημένιο 20ευρο. Πας μετά να βάλεις βεζίνη και δίνεις το 20ευρο στο πρατήριο...
Επειδή το άφησα αναπάντητο. Σημασία εχει, για ποιόν λόγο εχουν κοπεί. Τα 10ευρα και 20ευρα, που λές, εχουν κοπεί σαν αναμνηστικά, ασχέτως αν κάποια στιγμή, για κάποιον λόγο, μπούν σε κυκλοφορία. Δεν παύει νάναι αναμνηστικά. Οπως τα 30άρικα του 1963-64, που κόπηκαν σαν αναμνηστικά, και κάποια στιγμή, κάποια μπήκαν στην κυκλοφορία. Δεν παύει ομως νάναι αναμνηστικά.
Αν τώρα, τα συγκεκριμένα δίευρα, κόπηκαν σαν αναμνηστικά, απο την στιγμή που υπήρχαν τα ιδια, σαν νομίσματα κυκλοφορίας, παύει νάναι αναμνηστικά..., ασχέτως πως σκέφτονται ΑΥΤΟΙ
Στέλιο, εδώ τά 'χεις μπερδέψει. Τα γερμανικά αναμνηστικά δεν μπαίνουν "κάποια στιγμή" στην κυκλοφορία. Κυκλοφορούν κανονικά από την πρώτη στιγμή. Αν πας στο σούπερ μάρκετ και πληρώσεις με ασημένιο 20ευρο, δεν το κοιτάει παράξενα ο ταμίας. Κάθε μέρα του δίνουν κάμποσα.
Τα συγκεριμένα νομίσματα:
- Η UNC έκδοσή τους διατίθεται στις εμπορικές τράπεζες σε μασούρια, όπως και τα "συνήθη" μονόευρα, πενηντάλεπτα κλπ. Και χρησιμοποούνται αμέσως κανονικά. (ΟΚ, θα καβατζάρει ο ταμίας 5-10 μασούρια για τον φίλο του τον έμπορο, αλλά τα υπόλοιπα θα τα χρησιμοποιήσει.) Λογικά, διατίθενται (τα μασούρια) και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
- Η proof έκδοσή τους διατίθεται από τη "Θυρίδα πώλησης συλλεκτικών νομισμάτων της ΟΔΓ" (Verkaufsstelle für Sammlermünzen der Bundesrepublik Deutschland) σε τιμή λίγο παραπάνω από την ονομαστική. Η ίδια "θυρίδα" πουλάει και τα blister κλπ.
Αντίθετα, τα 30δραχμα, όσοι τα έβλεπαν, τα κράταγαν. Γιατί δεν είχαν ξαναδεί κάτι τέτοιο.
Για τους Γερμανούς δεν είναι κάτι "που δεν τό 'χουν ξαναδεί". Είναι νομίσματα που μπαινοβγαίνουν κανονικά στο πορτοφόλι τους.
Να προσθέσω ότι οι Γερμανοί δεν έχουν την... αρχοντοχωριατιά των Ελλήνων να μην κουβαλάνε κέρματα πάνω τους. Δεν είναι λίγοι οι συμπατριώτες μας που, γυρνώντας από τα ψώνια, αφήνουν τα κέρματα στο βαζάκι...
Παίζει κι αυτό τον ρόλο του...
Έχω την αίσθηση ότι θα ήταν πιο μικρό το κόστος για την ΤτΕ να πάρει σβάρνα τα σπίτια των Ελλήνων για να μαζέψει τα μονόλεπτα και τα δίλεπτα από τα βαζάκια, παρά να φτιάχνει καινούρια... :-)))
(30/07/20 14:36:25)STEL2 Έγραψε: [ -> ] (30/07/20 13:56:33)Diinekis Έγραψε: [ -> ]Πληροφοριακά να προσθέσω ότι από προχθές εξαντλήθηκε και το proof διευρω της Θράκης....
Κανονική σφαγή ! Μας ενδειαφέρει ενα νόμισμα που βγήκε σήμερα, και οχι ενα που βγήκε πριν 100 ή 150 χρόνια, και αυτό λέγεται συλλεκτισμός !
Αυτό που μας μένει, ειναι να ξεχάσουμε και την Ιστορία μας.
Αυτό δεν το είχα δει...
Βρε Στέλιο, ήμαρτον! Τι είναι αυτά που λες;
Πρώτα θα αναρωτηθώ τι σχέση έχει ο συλλεκτισμός με την ιστορία. Ένας που μαζεύει χαρτοπετσέτες, με ποιον τρόπο θυμάται τη ιστορία μας;
Σε συνέχεια θα αναρωτηθώ, γιατί ένα νόμισμα σημερινό που αναφέρεται στην ενσωμάτωση της Θράκης δεν είναι ιστορία και είναι ιστορία η εικοσάρα του 1920; Τι μας θυμίζει από ιστορία το ένα και τι μας θυμίζει το άλλο;
Φέτος έχει προγραμματιστεί και νόμισμα για το λουλούδι "Ίριδα η ελληνική". Δεν αξίζει και το λουλούδι την τιμή; Δεν είναι ωραίο πράγμα τα λουλούδια; Μόνο βασιλιάδες και θυρεούς θα βλέπουμε στα νομίσματα; (Και, αν θέλεις, δεν είναι αυτό το λουλούδι κομμάτι της πατρίδας μας; )
Έχει προγραμματιστεί και νόμισμα για τον Θεόφιλο. Δεν είναι κι αυτός κομμάτι της ιστορίας μας; Μόνο οι βασιλιάδες είναι και οι γάμοι του Κοκού και της Άννας Μαρίας;
Απλοί άνθρωποι σαν τον Θεόφιλο δεν συνέβαλαν να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα; Δεν μας "διαμόρφωσαν" σαν λαό;
Εδώ, το παράκανες...