Συλλεκτικό Στέκι

Πλήρης έκδοση: 5 Δραχμές 1973 Μεγάλο Κεφάλι ( Το δυσκολότερο νόμισμα κυκλοφορίας του Κων/νου Β΄)
Βλέπετε μια σύντομη έκδοση του περιεχόμενου. Δείτε την πλήρη έκδοση.
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8
(07/01/17 13:05:28)georok Έγραψε: [ -> ]
(07/01/17 12:47:07)zompels Έγραψε: [ -> ]Γιώργο η οπτική γωνία λήψης είναι σταθερή , ορθών ?

οχι, με το χερι ειναι

(07/01/17 12:26:52)GKCollect Έγραψε: [ -> ]Κι αν σας ενδιαφέρουν οι τόνοι και τα πνεύματα, το παρακάτω ''σπανιότατο'' Τάλιρο είναι της συλλογής μου. Με συνδυασμό τελεία στο ' Η ' από το ΕΛΛΗΝΩΝ, αντί για οξεία ή βαρεία. Ως προς την Κεφαλή... δεν ξέρω.

 Τώρα μπερδεύτηκα. Τι διαφορά εχει ε αυτη του θέματος; Γιατι  και εγώ αυτό που βρήκα με τελεια ειναι.


Μα Γιώργο, η συζήτηση δεν περιστρέφεται γύρω από τους τόνους, τα γράμματα και τα πνεύματα (ασχέτως αν ο ukobke προσπαθεί να πάει εκεί τη συζήτηση, μιλώντας μόνο γι αυτά). Αυτές οι ποικιλίες είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Η πολύ καλή ανάλυση για τις γνωστές ποικιλίες, και όλα τα στοιχεία της, είναι ορθά (εξ αρχής το είπα). Και όπως είπα και πιο πάνω, διαφορές στο αυτί, στο μέτωπο, στο πηγούνι, στο... στο... στο... έχουν εντοπιστεί δεκάδες (στο συγκεκριμένο έχουμε ξεκάθαρη διαφορά στο αυτί). Το θέμα είναι ότι στην ανάλυση αναφέρθηκε ο συνδυασμός με Μεγάλη Κεφαλή... και έτσι είναι και ο τίτλος του θέματος.

Εκεί είναι η αμφιβολίες μου, στη Μεγάλη Κεφαλή, όπως την εντοπίζουμε στα 50 Λεπ, 1 Δρχ και 2 Δρχ 1973. Μεγάλη Κεφαλή όπως στις προηγούμενες αξίες, δεν έχει εντοπιστεί ακόμη... Και θα ήθελα τεκμηρίωση της ύπαρξης αυτής τη ποικιλίας. Θα είναι πολύ ευτυχές και εξαιρετική περίπτωση αν όντως υπάρχει.
Άσχετο αλλά για άσχετους.

Η φωτογράφηση γίνεται σε επαγγελματικό stand (Lupo) , WB (το γκρι γύρω από το νόμισμα είναι 18%), αλφάδι πάνω στη μηχανή και λάμπες στα 5500Kelvin  με CRI>97. (Οι λάμπες τριών ειδών Χ3 και χρήση ανάλογα με το νόμισμα)
Φακός ο 100L (με τη συγγνώμη μου προς τους ισάξιους Nikonίτες).

Όταν τραβάω για σύγκριση δυο νομίσματα, τα παραπάνω είναι εντελώς σταθερά μαζί με τις ρυθμίσεις τους, φυσικά και της μηχανής.  Για το λόγο αυτό εμφανίζεται και η πραγματική απόκλιση στο χρώμα των τάληρων (λόγω άλλης πατίνας ίσως), αλλά και η διαφορετική φωτεινότητα στα 5λεπτα του 1895 σε άλλο νήμα.

Η επεξεργασία στα layers  για να φέρω σύγκριση (το ένα πάνω στο άλλο) στα νομίσματα έγινε στο photoshop CC2015 τελευταία έκδοση).

Εάν βρίσκεται καλύτερος επαγγελματικός εξοπλισμός, για την μεθοδολογία τη χρήση του  software, του φωτισμού και των λοιπών, ας το αναφέρει. Πολύ ευχαρίστως θα δεχτώ τις υποδείξεις του.
Και για να κατανοήσουμε τι εννοούμε Μικρή και Μεγάλη Κεφαλή σαν ποικιλία. Στη φωτό είναι κάποια γενικά συγκριτικά μεταξύ 2 νομισμάτων των 2 ποικιλιών στις 2 Δρχ 1973. Οι διαστάσεις της κεφαλής του Κων/νου είναι εντελώς διαφορετικές και εκτός του ορίου σφάλματος. Αυτή είναι η διαφορά στις ποικιλίες στις προηγούμενες αξίες, και αυτή η διαφορά είναι που ορίζει την ποικιλία και την ονομασία 'Μεγάλη' ή 'Μικρή' κεφαλή (όχι οι αποκλίσεις στα όρια σφάλματος κατά την εκτύπωση). Αυτή διαφορά στο Τάλιρο 1973 δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Και φυσικά δεν υφίσταται και στα Τάλιρα που ανεβάσαμε μέχρι στιγμής.

Σημ. Οι μετρήσεις είναι έξω από το νόμισμα και δεν σχετίζονται με κινητά σημεία στο νόμισμα όπως π.χ. τα γράμματα κλπ. Έτσι τεκμηριώνεται η ποικιλία και όχι με διαφορές στο μέτωπο, τη μύτη, το αυτί κλπ.
(07/01/17 13:54:52)GKCollect Έγραψε: [ -> ]Και για να κατανοήσουμε τι εννοούμε Μικρή και Μεγάλη Κεφαλή σαν ποικιλία. Στη φωτό είναι κάποια γενικά συγκριτικά μεταξύ 2 νομισμάτων των 2 ποικιλιών στις 2 Δρχ 1973. Οι διαστάσεις της κεφαλής του Κων/νου είναι εντελώς διαφορετικές και εκτός του ορίου σφάλματος. Αυτή είναι η διαφορά στις ποικιλίες στις προηγούμενες αξίες, και αυτή η διαφορά είναι που ορίζει την ποικιλία και την ονομασία 'Μεγάλη' ή 'Μικρή' κεφαλή (όχι οι αποκλίσεις στα όρια σφάλματος κατά την εκτύπωση). Αυτή διαφορά στο Τάλιρο 1973 δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Και φυσικά δεν υφίσταται και στα Τάλιρα που ανεβάσαμε μέχρι στιγμής.

Σημ. Οι μετρήσεις είναι έξω από το νόμισμα και δεν σχετίζονται με κινητά σημεία στο νόμισμα όπως π.χ. τα γράμματα κλπ. Έτσι τεκμηριώνεται η ποικιλία και όχι με διαφορές στο μέτωπο, τη μύτη, το αυτί κλπ.

 Μα Κώστα τώρα μας δειχνεις σαν τεκμηρίωση φωτογραφίες και εσύ. Και ο Νίκος φωτογραφίες εβαλε και μάλιστα με σταθερο setup.
 Απο την στιγμή που το setup ειναι σταθερό, τα νομισματα ειναι σαν να τα μετράμε.
Μήπως βοηθήσουν αυτές οι φώτο σε σχέσει με το ριμ και τα γράμματα ως προς το αν φαίνεται το κεφάλι οτι είναι μικρο η οχι?. Τα νομίσματα (50 λ 1δρχ 2δρχ) το ένα είναι μικρο κεφάλι και τα δυο μεγάλο.
Ναι βρε Γιώργο, αλλά στην ποικιλία με τη Μεγάλη Κεφαλή στις μικρότερες αξίες, έχουμε πάνω από 4%-5% απόκλιση στο μέγεθος, που είναι εκτός του ορίου του σφάλματος κατά την εκτύπωση. Και σίγουρα δεν οφείλεται στον φωτισμό ή σε μικρές αποκλίσεις στις φωτό. Επιπλέον στο Τάλιρο που είναι μεγαλύτερο νόμισμα, αν υπήρχε αυτή η απόκλιση του 4%-5% θα ήταν εμφανέστατη, πράγμα που δεν ισχύει στα Τάλιρα. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι οι φωτό που ανέβασα είναι μικρότερες απ' ότι των Τάλιρων που ανέβηκαν, και η διαφορά είναι εμφανέστατη. Πόσο μάλλον αν το ζουμ ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

Δυστυχώς τα Τάλιρα που ανέβηκαν, δεν ανήκουν στην ποικιλία με την Μεγάλη Κεφαλή... μακάρι να βρούμε κανένα.

Εκεί είναι που υπάρχει διαφωνία, όχι στα γράμματα, τα πνεύματα και τους τόνους... ukobke : Κι όμως το 5 δραχμο του 1973 με το μεγάλο κεφάλι (ΜΚ) θεωρώ ότι είναι το δυσκολότερο από όλα τα νομίσματα κυκλοφορίας του Κων/νου Β΄. Πολλοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του και θεωρούν δυσκολότερα τα νομίσματα το 1970.

Δείτε τη φωτό... Τι σχέση έχουν αυτές οι αποκλίσεις με τις αποκλίσεις της Μεγάλης Κεφαλής ; ... Καμία.
Δεν υφίσταται σφάλμα που να μικραινει το πορτραίτο.
Εκτός αν εννοεις σφάλμα στην φωτογράφιση.
Κι όμως μπορεί με διπλή εκτύπωση αμυδρή να έχουμε τέτοιες αλλαγές στο πορτραίτο. Που με ζουμ x30-x40 να μας δίνουν την εντύπωση ότι μεγάλωσε κάποιο στοιχείο στο νόμισμα. Αλλά αυτό δεν είναι της συζήτησης και δεν χρειάζεται να πιανόμαστε και να ασχολούμαστε με κάθε λέξη που λέμε. Ακόμη και 2-3 pixel διαφορά στις φωτό μπορεί να δώσουν λάθος αποτέλεσμα. Γι αυτό κι όταν κινούμαστε στο όριο του σφάλματος (οποιουδήποτε σφάλματος) δεν έχουμε σωστές μετρήσεις.

Η ποικιλία Μεγάλη Κεφαλή είναι συγκεκριμένη ποικιλία που ορίζεται από συγκεκριμένες διαστάσεις και αποκλίσεις. Στα Τάλιρα δεν έχουμε βρει ακόμη την ποικιλία που να πληροί τις προδιαγραφές αυτές.

Αλλά γιατί να το μακραίνουμε τόσο ; Τα πράγματα είναι απλά...  Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε το αυτονόητο εμείς. Πρέπει ο φίλος να αποδείξει την ύπαρξη στα όρια της ποικιλίας. Και όχι να βλέπουμε διαφορά στο όριο του λάθους, της τάξης του 0.2%-0.3% σε 2 σημεία του κεφαλιού και να λέμε Μεγάλη Κεφαλή.... δεν είναι έτσι η Μεγάλη Κεφαλή.
Φαίνεται ότι ό τρόπος απόδειξης του μεγάλου και του μικρού στη γεωμετρία έχει πατενταριστεί ή έχει υποδειχτεί να γίνεται μόνο με τον τρόπο που ο Μέγας ορίζει. Ας είναι. Το προσπερνάμε και συνεχίζουμε.

Βάζω φωτογραφία με δύο κεφαλές. Η αριστερή είναι του τάληρου (εφαπτόμενα ΜΚ, μκ) με διαφορά στα μεγέθη της κεφαλής, που είναι εμφανής στο βρεγματικό και στο λαιμό (σβέρκος και μπροστά). (Βέβαια κάποιοι επιμένουν να κάνουν τις μετρήσεις όπου βολεύονται). Σαν βάση έχω φέρει τα μάτια μύτη στόμα να ταυτίζονται όσο γίνεται, για να βλέπουμε που "σκάνε" οι υπόλοιπες διαφορές.

Δεξιά, έχει μπει εφαπτόμενα ΜΚ, μκ, από 2Δραχμο. Πάλι σαν βάση έβαλα μάτια μύτη, ενώ οι διαφορές εδώ είναι εμφανέστερες, αλλά σε άλλα σημεία.

Εάν το κάναμε στο 50Λεπτο, οι διαφορές θα ήταν ακόμη εμφανέστερες.

Το λάθος στη προηγούμενη μεθοδολογία είναι ότι οι κεφαλές ΔΕΝ είναι ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ μεγαλύτερες ή μικρότερες. Σε αυτή τη περίπτωση θα συμφωνούσα 100% με τη προηγούμενη μέθοδο. (Πρώτος διδάξας ο Ορφέας στα 10Λεπτα του Όθωνα, αλλά εδώ δεν έχει εφαρμογή. Ήμουν μάλλον ο πρώτος που ο Ορφέας, την είχε αποκαλύψει πριν 14 χρόνια, μάλιστα κρατάω ακόμη και τις σχετικές εκτυπώσεις που μου έδωσε).

Διάλεξα αυτή τη μέθοδο που εμφάνισα για να αποδείξω ότι ο εμπροσθότυπος έγινε με άλλη μήτρα. γι αυτό αποδεικνύεται και στα δίφραγκα ότι οι κεφαλές ΔΕΝ έγιναν ομοιόμορφα σε μέγεθος.  Έγινα κουραστικός να λέω και για την επιγραφή/γράμματα....
Ένα άλλο ενδιαφέρον είναι ότι ενώ στα τάληρα δεν χρειάστηκε να τα μετακινήσω πολύ κατά την σύγκριση, Στα 2δραγμα τα rim βρέθηκαν αλλού γι αλλού.

Τέλος, η διαφορά στα rim των 5δραχμων ΜΚ, μκ δεν ήταν εμφανής (αλλά υπήρχε), στα 2δραχμα τα rim είχαν τεράστια διαφορά.
Μιας και επικαλείσαι τη μέθοδο του Ορφέα. Δεν έχει καμία σχέση μ' αυτά που συζητάμε. Εκεί οι μετρήσεις έγιναν θεωρώντας σαν σταθερό σημείο το κέντρο του θυρεού, για να εμφανιστούν οι αποκλίσεις των γραμμάτων (και το αντίστροφο... θεωρώντας σταθερά τα γράμματα για να εμφανιστούν οι αποκλίσεις στον θυρεό).

Εδώ είναι άλλη περίπτωση, δε θέλουμε να δούμε τις αποκλίσεις των γραμμάτων, οπότε πρέπει να βρούμε άλλο σταθερό σημείο μέτρησης. Δεν μπορούμε να πάρουμε την ίδια την κεφαλή διότι αυτή θέλουμε να μετρήσουμε. Επίσης δεν μπορούμε να πάρουμε τα γράμματα ή στοιχεία στο νόμισμα, διότι κι αυτά κινούνται. Άρα θα πρέπει να ορίσουμε σταθερό σημείο εκτός του νομίσματος. Αυτό έκανα πιο πάνω για να σας δείξω τις διαφορές στις ποικιλίες. Σταθερές κόκκινες γραμμές και αλλαγή στο νόμισμα.

Εδώ και αιώνες, μια είναι η μέθοδος μέτρησης και ισχύει για τα πάντα. Όχι μόνο για τα νομίσματα αλλά για οτιδήποτε μετράμε.  Μετράμε πάντα από σταθερά σημεία, έστω κι αν τα ορίσουμε εμείς... αρκεί να είναι σταθερά.

Όσο για τις φωτό που ανέβασες... Σ' ευχαριστώ που με επιβεβαιώνεις. Πιστεύω να είναι πλέον κατανοητό ποια είναι η ποικιλία Μεγάλη Κεφαλή και ότι το Τάλιρο (αριστερά) δεν έχει καμία σχέση με τις αποκλίσεις αυτής της ποικιλίας. Δυστυχώς δεν έχουν βρεθεί Τάλιρα της ποικιλίας Μεγάλη Κεφαλή ακόμη.
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8