Συλλεκτικό Στέκι

Πλήρης έκδοση: 5 Δραχμές 1973 Μεγάλο Κεφάλι ( Το δυσκολότερο νόμισμα κυκλοφορίας του Κων/νου Β΄)
Βλέπετε μια σύντομη έκδοση του περιεχόμενου. Δείτε την πλήρη έκδοση.
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8
Μεσαιο!!! ?
Αγαπητοί Νίκο (Ukobke) και Κωνσταντίνε (GKCollect),

 
Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένος ο καινούριος Χρόνος
 
Επειδή αναφερθήκατε στην μέθοδο που χρησιμοποίησα στις μήτρες των 10 λέπτων 1847-1857 του Όθωνα θα ήθελα να σας κάνω κάποιες διευκρινήσεις
 
  1. Στην μέθοδο αυτή χρησιμοποιώ απλή γεωμετρία. Σαν εργαλεία έχω μια καλή φωτ/κή μηχανή DSLR και όπου χρειάζεται, σε συνδυασμό με ένα πολύ καλό στερεοσκόπιο.
  2. Δουλεύω σε προγράμματα :  για τις φωτό σε κάποιο παρόμοιο του  photoshop και για τις μετρήσεις σε σχεδιαστικό corel draw.
  3. Τα προς σύγκριση νομίσματα μπαίνουν με μεγάλη ακρίβεια στην ίδια κλίμακα
  4. Προσδιορίζω το κέντρο του νομίσματος και από αυτό έχω τις συντεταγμένες οποιουδήποτε σημείου με πολύ μεγάλη ακρίβεια.
     
    Ετσι αυτή η μέθοδος έχει εφαρμογή σε όλα τα νομίσματα και σε πάρα πολλές περιπτώσεις (άλλες φορές ευκολώτερα και άλλες δυσκολώτερα) μπορείς να βρείς αν πρόκειται για διαφορετικές master-dies και πολλά άλλα.
     
    Κάποια στιγμή που θα βρώ χρόνο θα σας την περιγράψω πιο αναλυτικά.
     
    Στο ποστ για τα 10 λεπτα 1847-1857, απευθύνθηκα στους πολλoύς αναγνώστες που θα ήθελαν μια γρήγορη κατάταξη ποικιλιών. Σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ κουραστικό για αυτούς τους αναγνώστες να βάλω όλες αυτές τις μετρήσεις (που έγιναν από το κέντρο του νομίσματος και όχι του θυρεού). Προτίμησα να βάλω μόνο τα συμπεράσματά τους,  πολύ απλοϊκά και με τέτοιο τρόπο, που θα βόλευε να τις ξεχωρίζει κανείς εύκολα με το μάτι.
     
    ορφεας
     

@ smartmorpheus. μικρή είναι.

smartmorpheus

(07/01/17 21:34:07)ukobke Έγραψε: [ -> ]@ smartmorpheus. μικρή είναι.

Ευχαριστώ φίλε  Cool
Ορφέα χρόνια πολλά και καλά!
Χρόνια πολλά Ορφέα.

Μ' αρέσει που ρωτάς Θεόδωρε.
Είναι Μικρή Κεφαλή. Δεν υπάρχει Μεγάλη Κεφαλή στο 5 Δρχ 1973.

Ορφέα, πολύ καλά έκανες και εξήγησες τον τρόπο μέτρησης. Είναι κανόνας απαράβατος σε όλες τις μετρήσεις να έχουμε σταθερό σημείο, ασχέτως του σχεδίου, του ανάγλυφου κλπ. Στην προκειμένη περίπτωση θεώρησα σωστό να μην μετράμε από τη μύτη το μέτωπο ή τα γράμματα, διότι είναι κινητά μέρη. Μπορούμε να ορίσουμε σταθερό σημείο το κέντρο (με 2 διαγώνιες το βρίσκουμε) ή κάπου έξω από το νόμισμα. Αυτό έκανα και 'γω με 2 σταθερά σημεία εκτός του νομίσματος και απλή μετακίνηση της ευθείας που ενώνει τα 2 σημεία, στα σημεία ενδιαφέροντος (στη μύτη, το κεφάλι κλπ). Είναι όντως απλή τριγωνομετρία και δεν χρειάζεται να βάζουμε τη μια φωτό επάνω στην άλλη.
Κύριοι, πρέπει να ομολογήσω ότι σήμερα έμαθα.

Οι παρακάτω ποικιλίες ΔΕΝ είναι ποικιλίες.

1. Δημόκριτος με "σπασμένη μύτη". Δεν έχει γύψο δεν είναι σπασμένη.
2. Όθωνας με κοτσίδα ή δοκίμια Γεωργίου με κοτσίδα ΔΕΝ υπάρχει. Η κοτσίδα για να σταθεί χρειάζεται κοκκαλάκι. Είδατε κοκκαλάκι;
3. Βαρεία του Όθωνα. Επειδή ΔΕΝ είναι ανάγκη να ξέρουμε πολυτονικό, τέτοια ποικιλία ΔΕΝ υπάρχει.
4. "Σπασμένο κύμα" στα 20άρικα του 1973. Σίγουρα παλαβοί είστε. Είδατε καμιά ΑΚΤΗ να "σπάει" το κύμα; Παλαβοί είστε.
5. Καποδίστριες. Τι; πεντάκτινα και εξάκτινα; τι δοκίμια και κουραφέξαλα... Συμπτωματικά έπεσε μέταλο στο αστεράκι. (άσε τα υπόλοιπα.... όταν τα καταγράψουμε στο 'site' ΤΟΤΕ και ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα υπάρξουν οι ποικιλίες.
6.....
7.....

Εννοείται βέβαια ούτε μεγάλο κεφάλι υπάρχει. Εάν δεν απεικονίζεται o BOY-κεφάλας τι μεγάλο κεφάλι λέμε.
Εξάλλου το γράφει το site; Δεν το γράφει. Άρα;

smartmorpheus

Ένα πράγμα θα πω και ουδέν άλλο ( γιατί προσπαθώ να γίνω καλό παιδί ). Βρε Κώστα ο Νίκος έκανε τον κόπο να την ψάξει και να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα στο οποίο συμφωνούν αρκετοί φίλοι εδώ. Εσύ δεν συμφωνείς και το έγραψες γιατί συνεχίζεις την κόντρα ???? Για να του σπάσεις τα νευρα ή τίποτε άλλο??? Dodgy Dodgy Dodgy
Χα χα χα !!! Πάλι δεν έχεις τι να πεις και ασχολείσαι με τον κατάλογο.
Δεν ξέρω αν πρέπει να λυπάμαι ή να γελάω... Απ την άλλη μπορεί έτσι να μοσχοπουλήσεις την σπανιότητά σου.


Όπως βλέπεις παρακάτω στη φωτό που εσύ ανέβασες (και θα σε ακολουθεί συνεχώς), έχουμε δίπλα-δίπλα συγκριτικό των 2 ποικιλιών. Προφανώς όλοι βλέπουν το ότι η αριστερή σύγκριση δεν έχει καμία σχέση με τη δεξιά που είναι η ποικιλία Μεγάλη Κεφαλή. Αν ξεχειλώσεις λίγο ακόμη τα νομίσματα, μπορεί και να φανεί η διαφορά.

(07/01/17 21:57:51)smartmorpheus Έγραψε: [ -> ]Ένα πράγμα θα πω και ουδέν άλλο ( γιατί προσπαθώ να γίνω καλό παιδί ). Βρε Κώστα ο Νίκος έκανε τον κόπο να την ψάξει και να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα στο οποίο συμφωνούν αρκετοί φίλοι εδώ. Εσύ δεν συμφωνείς και το έγραψες γιατί συνεχίζεις την κόντρα ???? Για να του σπάσεις τα νευρα ή τίποτε άλλο??? Dodgy Dodgy Dodgy

Συνεχίζω Θεόδωρε γιατί ενώ έχει αποδείξει μόνος του ότι δεν είναι αυτή η ποικιλία, συνεχίζει να ασχολείται μ άσχετα προς τη συζήτηση θέματα, όπως είναι ο κατάλογος.
(07/01/17 21:39:17)GKCollect Έγραψε: [ -> ]Ορφέα, πολύ καλά έκανες και εξήγησες τον τρόπο μέτρησης. Είναι κανόνας απαράβατος σε όλες τις μετρήσεις να έχουμε σταθερό σημείο, ασχέτως του σχεδίου, του ανάγλυφου κλπ. Στην προκειμένη περίπτωση θεώρησα σωστό να μην μετράμε από τη μύτη το μέτωπο ή τα γράμματα, διότι είναι κινητά μέρη. Μπορούμε να ορίσουμε σταθερό σημείο το κέντρο (με 2 διαγώνιες το βρίσκουμε) ή κάπου έξω από το νόμισμα. Αυτό έκανα και 'γω με 2 σταθερά σημεία εκτός του νομίσματος και απλή μετακίνηση της ευθείας που ενώνει τα 2 σημεία, στα σημεία ενδιαφέροντος (στη μύτη, το κεφάλι κλπ). Είναι όντως απλή τριγωνομετρία και δεν χρειάζεται να βάζουμε τη μια φωτό επάνω στην άλλη.

Ακριβώς αυτό περιέγραψα χονδρικά Κωνσταντίνε. Σταθερό σημείο το κέντρο του νομίσματος, ασχέτως σχεδίου. Αυτό βρίσκεται με διαφόρους τρόπους, (προσωπικά με βολεύει και χρησιμοποιώ την τομή των μεσοκαθέτων δύο τυχαίων χορδών).
Είναι απλή γεωμετρία, όχι τριγωνομετρία.
 
Η μέθοδος που περιγράφει ο Νίκος (με την μια φωτό επάνω στην άλλη) είναι εξίσου καλή και την έχω χρησιμοποιήσει από πολύ παλαιότερα (τότε που οι υπολογιστές δεν μας προσέφεραν τέτοιες δυνατότητες) και με βολεύει να την χρησιμοποιώ ακόμη στις ποικιλίες του Καποδίστρια.
 
Όμως, είτε με την μία είτε με την άλλη μέθοδο, μετά τις μετρήσεις και με βάση αυτές, θεωρώ απαραίτητο   για ευκολία των μέσων συλλεκτών, να βρίσκεται και να περιγράφεται, ένας απλός τρόπος εύρεσης της ποικιλίας ή της διαφορετικής μήτρας με το μάτι. (πχ απόσταση της μύτης από το Κ μικρή, ή/και, απόσταση του ΤΗΣ από το ΕΛΛΑΔΟΣ μεγάλη, κλπ κλπ)
 
ορφεας
 
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8