Πρώτα από όλα, εγώ μπερδεύομαι με τα ρολά. Στο χωριό μου τα λένε μασούρια. :-)
Σε συνέχεια, την απαγόρευση που λέει ο Στέλιος δεν την έχω υπόψη μου. (Αφορούσε τράπεζες; ιδιώτες; καταστήματα συλλεκτικών; )
Τρίτο, τώρα πια υπάρχουν και τα BU BU, εκτός από τα σκέτα BU.
Όπως άλλο πράγμα είναι η ποιότητα κοπής UNC και άλλο πράγμα η κατάσταση UNC, έτσι και άλλο πράγμα είναι η ποιότητα κοπής BU και άλλο πράγμα η κατάσταση BU. (Είχε γράψει ένα ωραίο ο haros για λίρες BU σε blister, αλλά άντε να το βρω τώρα...)
Πρέπει να πω και το εξής: Στέλιο, με όλο το θάρρος και με όλη τη συμπάθεια που σου έχω, πρέπει να σου πω ότι πρέπει να προχωρήσεις στην τρίτη χιλιετία μ.Χ. και στον 21ο αιώνα. (Τρία "πρέπει" μαζεμένα, Παναγία μου!) Δεν μπορείς να κρίνεις το τι γίνεται το 2020 με βάση το τι συνέβαινε το 2000 και το 1965.
Από τότε που μπήκαμε στο ευρώ άλλαξαν πολλά πράγματα και στο Νομισματοκοπείο. Δεν χρειάζονται παραδείγματα, τα βλέπεις.
"Αναμνηστικά" κυκλοφορίας στην Ελλάδα σχεδόν δεν είχαμε πριν το ευρώ. Συγκεκριμένα είχαμε το 100δραχμο της Σκακιστικής Ολυμπιάδας και τα 500ρικα του 2000. (Ξεχνάω κανένα; )
Για τους ορισμούς δες εδώ (μετά τα τραπεζογραμμάτια):
https://www.bankofgreece.gr/euro/trapezo...rmata-eyrw
(28/07/20 08:29:44)STEL2 Έγραψε: [ -> ]Α) Νόμισμα τωρινής κυκλοφορίας, και πωλείται πάνω απο την ονομαστική του ?
Αυτό επιτρέπεται ? Προφανώς ναι, για να το πουλάει η Τράπεζα !
Απο πότε συνέβη αυτό ? Γιατί επι δραχμών, απ' οτι θυμάμαι, απαγορευότανε
Πρώτη τέτοια απόφαση ήταν του Αλογοσκούφη (αν θες, να σ' τη βρω), που όριζε ότι, αν κάποιος ζητήσει συγκεκριμένης χρονιάς ακυκλοφόρητα μασούρια, χρεώνεται με κάποια υπεραξία (για... τον κόπο που θα κάνουν οι υπάλληλοι να τα ψάξουν). Η απόφαση αφορούσε "συνήθη" νομίσματα κυκλοφορίας (1 λεπτό - 2 ευρώ).
Κάθε Υπουργική Απόφαση που αφορά αναμνηστικά ευρώ σε μασούρια τροποποιεί την απόφαση του Αλογοσκούφη (ή ορίζει εξαρχής) ότι 1-100 κέρματα διατίθενται στην ονομαστική αξία τους και από 101 και πάνω με υπεραξία +10%.
Για τις υπόλοιπες εκδόσεις (όλες), οι τιμές ορίζονται με Υπουργική Απόφαση.
(28/07/20 08:29:44)STEL2 Έγραψε: [ -> ]Β) Δηλαδή, το παραπάνω δίευρο, αλλά και τα προηγούμενα, απ' οτι καταλαβαίνω, ειναι νομίσματα κυκλοφορίας, που διατίθονται στην ονομαστική τους, αλλά και ταυτόχρονα (τα ιδια), διατίθενται και σε αναμνηστικά, σε τιμές 4-7,5 φορές της ονομαστικής λόγω καλύτερης ποιότητας κοπής ?
Και που ξέρω εγώ, οτι ο υπάλληλος στην Τράπεζα, ή ο έμπορός, ή ο οποιοσδήποτε άλλος, δεν θα το αλλάξει με ενα κοινό δίευρο κυκλοφορίας ?
(28/07/20 12:09:02)STEL2 Έγραψε: [ -> ]Θανάση, πέραν του οτι BU νόμισμα μπορείς να βρείς και σε ρολλά, αν και υποθέτω, χωρίς να εχω δεί το νόμισμα, οτι μάλλον για επιμελλημένης κοπής εννοεί, ήτοι κάπως σαν proof like, η απορία μου βασικά ειναι άλλη
Εδώ... χμμμ... από ό,τι είδαμε, και τα νομίσματα σε μασούρια και τα νομίσματα σε blister είναι μαύρα χάλια. "UNC" και "BU" μόνο στο όνομα... (Που σημαίνει ότι, αν βρεις BU σε μασούρι, θα έχει κάποιο ενδιαφέρον...)
Θεωρητικά, η έκδοση BU θα πρέπει να γίνεται με άλλη διαδικασία, αλλά στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό. Από το 2002 τα νομίσματα σε blister κάθε είδους δεν είναι σε τίποτα καλύτερα από τα νομίσματα των μασουριών.
(28/07/20 12:15:17)STEL2 Έγραψε: [ -> ]Αν και θα μπορούσε να μου πει κάποιος, οτι το ιδιο είχε γίνει και το 2000, με την εκδοση, μπλίστερ και επιμελημένης, αλλά εκεί επρόκειτο για σετς, και οχι μεμονωμένο νόμισμα....Ισως λοιπόν, θα επρεπε να σταματήσουν την παραγωγή, μόνο δίευρων, και να προχωρήσουν σε παραγωγή σέτς
Αν, για παράδειγμα, αποφάσιζαν να εκδόσουν οχτώ διαφορετικά blister με τα οχτώ "συνήθη" κέρματα κυκλοφορίας, τι ακριβώς θα σε χάλαγε; Δηλαδή, ένα blister με το μονόλεπτο μόνο του, ένα blister με το δίλεπτο μόνο του, κλπ.
(Θα μου πεις, θα ήταν πολύ άβολο. Συμφωνώ.) Εκτός από το άβολο, τι θα σε χάλαγε;
Δες μερικά παραδείγματα:
https://www.incm.pt/portal/loja_detalhe....igo=103459
https://www.vaticanstate.va/it/servizi/n.../1751.html