Συλλεκτικό Στέκι

Πλήρης έκδοση: 5 Δραχμές 1973 Μεγάλο Κεφάλι ( Το δυσκολότερο νόμισμα κυκλοφορίας του Κων/νου Β΄)
Βλέπετε μια σύντομη έκδοση του περιεχόμενου. Δείτε την πλήρη έκδοση.
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8
Κι όμως το 5 δραχμο του 1973 με το μεγάλο κεφάλι (ΜΚ) θεωρώ ότι είναι το δυσκολότερο από όλα τα νομίσματα κυκλοφορίας του Κων/νου Β΄. Πολλοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του και θεωρούν δυσκολότερα τα νομίσματα το 1970.

Έχουν γραφτεί και αναρτηθεί πολλά για τις ποικιλίες του 1973. Αναφέρονται σε χοντρά ή ψιλά rim και διάφορα τέτοια... Η ουσία είναι ότι οι ποικιλίες είναι δύο και περιλαμβάνονται στο 50λεπτο, δραχμή, δίδραχμο και 5δραχμο. Το 10ρικο δεν έχει ποικιλία.

Η ποικιλία έγκειται σε Μεγάλο (ΜΚ)  ή μικρό (μκ) κεφάλι. Το ΜΚ έχει πάντα οξεία στον τονισμό των γραμμάτων της επιγραφής του ΕΜΠΡΟΣΘΟΤΥΠΟΥ  στη λέξη ΕΛΛΉΝΩΝ ενώ το μκ έχει βαρεία .  (Ο οπισθότυπος δεν έχει διαφορές).

(Η βαρεία καταργήθηκε περί το 1950. Η διαφορά με την οξεία είναι ότι ο τόνος της βαρείας κατεβαίνει από τα αριστερά προς τα δεξιά [ \ ], ενώ της οξείας από τα δεξιά προς τα αριστερά  [ / ] . (Περισσότερα εδώ --->  ( http://www.polytoniko.org/mathi4.php?newlang=el )

Σε όλα τα νομίσματα η βαρεία είναι εμφανής και μεγάλη, ενώ η οξεία είναι εμφανής μόνο στο 50λεπτο. Στα υπόλοιπα, η οξεία είναι περισσότερο σαν χοντρή τελεία με ουρά που κατευθύνεται προς τα αριστερά.

Σύμφωνα με τους κανόνες της γραμματικής η λέξη ΕΛΛΉΝΩΝ θα πρέπει να έχει οξεία [/] και όχι βαρεία [\]. Τα περισσότερα που κυκλοφόρησαν έχουν μκ και είναι ανορθόγραφα. Προφανώς κάποιος τους υπέδειξε το λάθος και έξέδοσαν ελάχιστα με σωστή ορθογραφία και ΜΚ. Τα 50λεπτα ΜΚ είναι εύκολα, ενώ όσο ανεβαίνουμε σταδιακά στις αξίες, η δυσκολία αυξάνεται και ειδικά στο 5δραχμο αυξάνει η δυσκολία με γεωμετρική πρόοδο.

1. Στη πρώτη φωτογραφία παραθέτω 5δραχμο με μκ. Είναι ανορθόγραφο με τη λέξη ΕΛΛΉΝΩΝ να έχει οξεία αντί βαρεία. Ο Οπισθότυπος είναι σωστός. το ΔΡΑΧΜΑΙ΄ έχουν σωστά τη ΒΑΡΕΙΑ ενώ το ΒΑΣΊΛΕΙΟΝ και ΕΛΛΆΔΟΣ έχουν σωστά την ΟΞΕΊΑ
 
2. Στ δεύτερη φωτογραφία παραθέτω πεντάδραχμο με ΜΚ. Είναι σωστά ορθογραφημένο με τη λέξη ΕΛΛΉΝΩΝ να έχει (ορθώς) ΒΑΡΕΙΑ. Ο Οπισθότυπος είναι σωστός.

3. Στη τρίτη φωτογραφία εμφανίζονται οι δύο εμπροσθότυποι για σύγκριση. Το μκ έχει ελάχιστη διαφορά σε μέγεθος με το ΜΚ. Είναι εύκολο να δούμε τους τόνους. (Οξεία-βαρεία).

4. Στη τέταρτη φωτογραφία εμφανίζονται και οι δύο οπισθότυποι σε σύγκριση.

5. Η τελευταία φωτογραφία είναι και η πιο ενδιαφέρουσα. Έχω τοποθετήσει το ένα νόμισμα πάνω στο άλλο. Ο εμπροσθότυπος εμφανίζει την ελάχιστη διαφορά στο μέγεθος του κεφαλιού (πήρα σαν βάση το μέτωπο και τα μάτια ) αλλά και την τεράστια διαφορά σε όλη την γραφή.
Ο οπισθότυπος εμφανίζεται σαν ένα νόμισμα. Οι μήτρες που χρησιμοποιήθηκαν είναι ακριβώς ίδιες. απλά δεν ήταν ανορθόγραφο.

Ελπίζω κάπου να χρησιμέψει το παραπάνω θέμα... ορθογραφίας. Εγώ συνεχίζω πάντως στη γραφή μου να γράφω με τόνους και πνεύματα. Μόνο την υπογεγραμμένη έχω καταργήσει   Wink

(Αφιερωμένο στον Κοκκινογιάννη)
Μπραβο. Πολυ ωραια και κατατοπιστικα.
Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη κεφαλή στο Τάλιρο 1973. Οι διαφορές σ' αυτές τις 2 ποικιλίες είναι μόνο ως προς το πάχος του rim και όχι ως προς την κεφαλή. Και φυσικά υπάρχουν οι συνδυασμοί με άλλες ποικιλίες που έχουν σχέση με τα πνεύματα.

Όταν μετράμε αποστάσεις σε ένα νόμισμα μετράμε από σταθερό σημείο. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε ούτε από τα γράμματα, ούτε από άλλα σημεία εσωτερικά του δίσκου. Ένα τέτοιο σταθερό σημείο είναι η περίμετρος του νομίσματος. Αν μετρηθούν τα σημεία στις κεφαλές από το έξω μέρος του νομίσματος έχουν σχεδόν μηδενικές διαφορές (οι όποιες αποκλίσεις πιθανότατα να οφείλονται και στον φωτισμό).
(06/01/17 21:52:17)GKCollect Έγραψε: [ -> ]Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη κεφαλή στο Τάλιρο 1973. Οι διαφορές σ' αυτές τις 2 ποικιλίες είναι μόνο ως προς το πάχος του rim και όχι ως προς την κεφαλή. Και φυσικά υπάρχουν οι συνδυασμοί με άλλες ποικιλίες που έχουν σχέση με τα πνεύματα.

Προφανώς δεν είδες τις φωτογραφίες ούτε το διάβασες.

Συγγνώμη εάν δεν δένει με τις ασχετοσύνες μερικών site.

Τα νομίσματα δεν μαθαίνονται από τα forum μόνο. Χρειάζεται τεκμηρίωση.  Όταν μπορέσεις να κάνεις έστω και μία σαν αυτή εδώ ευχαρίστως να συζητήσουμε.
Φυσικά και το διάβασα και δεν αμφισβητώ την ύπαρξη ποικιλιών σε σχέση με τα πνεύματα και το πάχος του rim. Ο μόνος τρόπος να μετρηθεί το μέγεθος της κεφαλής είναι τα σταθερά σημεία της περιμέτρου. Μετρήσεις από μη σταθερά σημεία δεν τεκμηριώνουν σταθερές αποστάσεις. Δεν χρειάζεται να τεκμηριώσω κάτι εγώ... Αμφισβητώ την ύπαρξη μεγάλης κεφαλής στις 5 Δρχ 1973 και θα ήθελα τεκμηρίωση της ύπαρξης αυτής τη ποικιλίας. Θα είναι πολύ ευτυχές και εξαιρετική περίπτωση αν όντως υπάρχει.
(06/01/17 22:22:00)GKCollect Έγραψε: [ -> ]Φυσικά και το διάβασα και δεν αμφισβητώ την ύπαρξη ποικιλιών σε σχέση με τα πνεύματα και το πάχος του rim. Ο μόνος τρόπος να μετρηθεί το μέγεθος της κεφαλής είναι τα σταθερά σημεία της περιμέτρου. Μετρήσεις από μη σταθερά σημεία δεν τεκμηριώνουν σταθερές αποστάσεις. Δεν χρειάζεται να τεκμηριώσω κάτι εγώ... Αμφισβητώ την ύπαρξη μεγάλης κεφαλής στις 5 Δρχ 1973 και θα ήθελα τεκμηρίωση της ύπαρξης αυτής τη ποικιλίας. Θα είναι πολύ ευτυχές και εξαιρετική περίπτωση αν όντως υπάρχει.

Ξαναδιάβασε!

Είδες από τις φωτό διαφορά στο rim;

Τα περί βαρείας-οξείας δεν σου λένε τίποτα;

Η διαφορετική μήτρα στον εμπροσθότυπο ενώ ο οπισθότυπος είναι ακριβώς ίδιος;

Το μέγεθος διαφορετικών κεφαλών από 50λεπτου έως 5δραχμο;

Τα γράμματα εμπροσθότυπου που αποδεικνύουν νέα μήτρα;

Προφανώς από φωτογραφία μόνο  copy/paste  ξέρεις για να λες για το φώς. Το φως επηρέασε το κεφάλι και δείχνει μεγαλύτερο και μπέρδεψε τα γράμματα. Αυτό λες;

Διάβασε να μάθεις και να διορθώσεις τις (πολλές) ανακρίβειες του τιμοκατάλογου που έχεις αναρτήσει είναι δωρεάν. Δεν έγινες ειδικός. Ρώτα αυτούς που γνωρίζουν  από νομίσματα να σου δώσουν ειλικρινή άποψη γι αυτά που γράφεις.

Πάντως σου επιτρέπω να περάσεις αυτή τη πληροφόρηση στο site σου. Θα έχεις τουλάχιστον μια τεκμηριωμένη άποψη.

ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΣΤΟ 5."..........του κεφαλιού (πήρα σαν βάση το μέτωπο και τα μάτια ) αλλά....."
Αυτό που γράφεις δεν μου λέει κάτι πέρα απ' το ότι ενώ έχεις εντοπίσει σφάλματα στον κατάλογο δεν βοηθάς για να τον διορθώσουμε. Με το να μειώνεις την προσπάθεια δεκάδων συλλεκτών να κάνουν έναν κατάλογο δεν αλλάζει κάτι, και φυσικά δεν τεκμηριώνει την άποψή σου για ύπαρξη Μεγάλης Κεφαλής στα 5 Δρχ 1973.

Ας αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα... Τεκμηρίωσέ μου σε παρακαλώ την ύπαρξη μεγάλης κεφαλής στο 5 Δρχ 1973.
(06/01/17 22:46:25)GKCollect Έγραψε: [ -> ]Αυτό που γράφεις δεν μου λέει κάτι πέρα απ' το ότι ενώ έχεις εντοπίσει σφάλματα στον κατάλογο δεν βοηθάς για να τον διορθώσουμε. Με το να μειώνεις την προσπάθεια δεκάδων συλλεκτών να κάνουν έναν κατάλογο δεν αλλάζει κάτι, και φυσικά δεν τεκμηριώνει την άποψή σου για ύπαρξη Μεγάλης Κεφαλής στα 5 Δρχ 1973.

Ας αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα... Τεκμηρίωσέ μου σε παρακαλώ την ύπαρξη μεγάλης κεφαλής στο 5 Δρχ 1973.

Εσύ είσαι οι συλλέκτες που μειώνω;

Κι εγώ πρέπει να αποδείξω σε σένα τι; Είμαι εγώ υπόλογος σε σένα; Κατέβα σε παρακαλώ από το καλάμι.

Καλά ποιος νομίζεις ότι είσαι; Επειδή έχεις αναρτήσει δεκάδες ανακρίβειες και δεν θέλεις να τις διορθώσεις σου φταίω εγώ;

Άκου φίλε μου, εάν σου χαλάω το μεροκάματο σε παρακαλώ ΠΑΡΑ πολύ δεν θα ήθελα να μου απευθύνεις ξανά το λόγο. Είσαι προσβλητικός που θέλεις εγώ να αποδείξω σε σένα τον "μεγαλειότατο".

Μπορεί εσύ να μην μπορείς να διαβάσεις, μπορούν όμως να δουν και να διαβάσουν οι υπόλοιποι.
Πρέπει να τεκμηριώσεις την άποψή σου. Όχι σε μένα, αλλά σε όλους όσους διαβάζουν αυτά που γράφεις.

Αποδείξεις... Όλα τα υπόλοιπα είναι για να αποπροσανατολίσεις τη συζήτηση. Άσε τα 'μεγαλειότατε' και 'μεροκάματα' και όλα τα υπόλοιπα... ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. Αν δεν μπορείς να τεκμηριώσεις αυτά που λες για τη Μεγάλη Κεφαλή στο 5 Δρχ 1973, δυστυχώς δε θα βρεθεί μια νέα ποικιλία.
(06/01/17 23:14:48)GKCollect Έγραψε: [ -> ]Πρέπει να τεκμηριώσεις την άποψή σου. Όχι σε μένα, αλλά σε όλους όσους διαβάζουν αυτά που γράφεις.

Αποδείξεις... Όλα τα υπόλοιπα είναι για να αποπροσανατολίσεις τη συζήτηση. Άσε τα 'μεγαλειότατε' και 'μεροκάματα' και όλα τα υπόλοιπα... ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. Αν δεν μπορείς να τεκμηριώσεις αυτά που λες για τη Μεγάλη Κεφαλή στο 5 Δρχ 1973, δυστυχώς δε θα βρεθεί μια νέα ποικιλία.

Αυτά που γράφεις εσύ για να εκμεταλλεύεσαι το κόσμο τα έχεις τεκμηριώσει;
Μια τεκμηρίωση είδες στη ζωή σου και δεν την κατάλαβες.

Εδώ δεν κατάλαβες που σε παρακάλεσα να μη μου απευθύνεις το λόγο και συνεχίζεις...

Η δικιά σου τεκμηρίωση είναι ότι είσαι η αυθεντία στις .... αυτό το κατάλαβα.

Σε ξανα-παρακαλώ. Μην ασχοληθείς μαζί μου. γράφω Ελληνικά και βγάζω φωτογραφίες που δεν βλέπεις. Δεν κάνουν για σένα.
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8