Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα?
07/08/21 19:08:31
Ας προσθέσω και τη δική μου απορία.
Ξεκινάμε από το δοσμένο (sic) ότι το βασικό χαρακτηριστικό του PL είναι το καθρέφτισμα του πεδίου. (Αν κάνω λάθος, διορθώστε με.)
Ξέρουμε ότι:
- Οι μήτρες που φτιάχνονται για τα νομίσματα PF υφίστανται κάποια ειδική επεξεργασία, ώστε να δώσουν καθρεφτίζον πεδίο στα νομίσματα (και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που δε μας ενφιαφέρουν αυτήν τη στιγμή).
- Το ίδιο και οι δίσκοι / blanks.
- Λογικά, κατά τη διαδικασία κατασκευής νομισμάτων PF, προσπαθούν να αποφύγουν τη δημιουργία "λούστρου", γιατί τα μικροσκοπικά αυλάκια του λούστρου χαλάνε το καθρέφτισμα.
- Οι μήτρες που φτιάχνονται για τα νομίσματα "στάνταρ βιομηχανικής παραγωγής" (και δίνουν νομίσματα UNC / MS) δεν υφίστανται καμιά από τις παραπάνω επεξεργασίες, γι' αυτό φτιάχνουν νομίσματα με λούστρο.
Η απορία μου:
- Εφόσον ούτε οι μήτρες που προορίζονται για νομίσματα UNC / MS έχουν υποστεί την επεξεργασία που θα οδηγήσει στη δημιουργία καθρεφτίσματος, ούτε οι δίσκοι, πώς στα κομμάτια γίνεται, έστω και τυχαία, να δημιουργηθεί καθρέφτισμα στο πεδίο του νομίσματος;
Ξέρουμε ότι σε παλαιότερες εποχές το βρετανικό νομισματοκοπείο (για παραδειγμα) έφτιαχνε νομίσματα PL από μήτρες για PF. Δηλαδή, έφτανε Δεκέμβριος, χάλαγε η μήτρα, οπότε, σου λέει "μ@λ@κία είναι να φτιάξουμε καινούρια μήτρα, να χρησιμοποιήσουμε αυτή για τα proof, να βγάλουμε τη χρονιά και του χρόνου χρησιμοποιούμε τις καινούριες".
Κάποια από αυτά τα νομίσματα βγαίνανε PL. Αυτό το καταλαβαίνω.
Πώς βγαίνουνε PL από μήτρες για UNC (δηλαδή πώς δημιουργειται το καθρεφτισμα από μόνο του)... ελπίζω να βρεθεί κάποιος να μου το εξηγήσει.
ΥΓ. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις θυμάμαι τη βοηθό εισαγγελέα Λόγκι με την περίφημη ατάκα της "πείτε μου εσείς τι να υποθέσω".
Ξεκινάμε από το δοσμένο (sic) ότι το βασικό χαρακτηριστικό του PL είναι το καθρέφτισμα του πεδίου. (Αν κάνω λάθος, διορθώστε με.)
Ξέρουμε ότι:
- Οι μήτρες που φτιάχνονται για τα νομίσματα PF υφίστανται κάποια ειδική επεξεργασία, ώστε να δώσουν καθρεφτίζον πεδίο στα νομίσματα (και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που δε μας ενφιαφέρουν αυτήν τη στιγμή).
- Το ίδιο και οι δίσκοι / blanks.
- Λογικά, κατά τη διαδικασία κατασκευής νομισμάτων PF, προσπαθούν να αποφύγουν τη δημιουργία "λούστρου", γιατί τα μικροσκοπικά αυλάκια του λούστρου χαλάνε το καθρέφτισμα.
- Οι μήτρες που φτιάχνονται για τα νομίσματα "στάνταρ βιομηχανικής παραγωγής" (και δίνουν νομίσματα UNC / MS) δεν υφίστανται καμιά από τις παραπάνω επεξεργασίες, γι' αυτό φτιάχνουν νομίσματα με λούστρο.
Η απορία μου:
- Εφόσον ούτε οι μήτρες που προορίζονται για νομίσματα UNC / MS έχουν υποστεί την επεξεργασία που θα οδηγήσει στη δημιουργία καθρεφτίσματος, ούτε οι δίσκοι, πώς στα κομμάτια γίνεται, έστω και τυχαία, να δημιουργηθεί καθρέφτισμα στο πεδίο του νομίσματος;
Ξέρουμε ότι σε παλαιότερες εποχές το βρετανικό νομισματοκοπείο (για παραδειγμα) έφτιαχνε νομίσματα PL από μήτρες για PF. Δηλαδή, έφτανε Δεκέμβριος, χάλαγε η μήτρα, οπότε, σου λέει "μ@λ@κία είναι να φτιάξουμε καινούρια μήτρα, να χρησιμοποιήσουμε αυτή για τα proof, να βγάλουμε τη χρονιά και του χρόνου χρησιμοποιούμε τις καινούριες".
Κάποια από αυτά τα νομίσματα βγαίνανε PL. Αυτό το καταλαβαίνω.
Πώς βγαίνουνε PL από μήτρες για UNC (δηλαδή πώς δημιουργειται το καθρεφτισμα από μόνο του)... ελπίζω να βρεθεί κάποιος να μου το εξηγήσει.
ΥΓ. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις θυμάμαι τη βοηθό εισαγγελέα Λόγκι με την περίφημη ατάκα της "πείτε μου εσείς τι να υποθέσω".
Μηνύματα μέσα σε αυτό το θέμα
Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από E.X.N - 07/08/21 01:54:21
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από sac - 07/08/21 12:11:07
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από sac - 07/08/21 12:23:09
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από sac - 07/08/21 12:39:19
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από NUMI MEDAL - 09/08/21 13:23:03
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από exmim - 07/08/21 14:07:56
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από E.X.N - 07/08/21 15:19:35
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από sac - 07/08/21 16:47:24
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από sac - 07/08/21 16:21:28
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από E.X.N - 07/08/21 17:08:49
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από sac - 07/08/21 17:50:33
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από sac - 07/08/21 19:05:00
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από sac - 07/08/21 19:08:31
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από solferino - 08/08/21 12:14:43
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από sac - 08/08/21 14:27:39
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από solferino - 08/08/21 18:44:35
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από sac - 08/08/21 19:17:53
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από sac - 08/08/21 22:00:01
RE: Συζήτηση για to PL στα Ελληνικά νομίσματα? - από digo - 11/08/21 18:52:25
Νήματα που είναι πιθανώς σχετικά...
Νήμα / Συγραφέας
Απαντήσεις
Θεάσεις
Τελευταία ανάρτηση
Χρήστες που παρακολουθούν το Νήμα: 1 Επισκέπτες
© Συλλεκτικό Στέκι 2018
Designed & Developed by NeuroSynthesis