Νέα βαθμολόγηση από NGC
20/11/22 09:06:10
(19/11/22 11:38:19)PANAGIOTIS Έγραψε: Έλα ντε, τι γίνεται; Και καλά στα άλλα αντικείμενα βάζουν έναν βαθμό και τελείωσε. Στο νόμισμα που έχει details από καθάρισμα μέχρι ότι θέλεις τι γίνεται; Τα σύγχρονα αμερικάνικα που είναι 69άρια και 70άρια αξιολογούνται και από αρχάριο στα συλλεκτικά, ποιός ο λόγος να πληρώσεις για να στο πει ο "ειδικός"; Παρακάτω τι γίνεται; Παλαιότερα είχα παρακολουθήσει αξιολόγηση σε κόμικ-αμερικανικό της δεκαετίας του 50, από εδώ το έβλεπε από εκεί το κοιτούσε, μετρούσε τσακίσεις στις σελίδες (όπως βλέπουν στα χαρτονομίσματα), έβλεπε την ποιότητα του χαρτιού και στο τέλος του έβαλε 9,6 γιατί δεν είχε το αρχικό πλαστικό σελοφάν στο οποίο αρχικά κυκλοφόρησε. Δηλαδή μύλος, αυτός βέβαια πληρωνονταν για τις ειδικές του γνώσεις...
Παναγιώτη, θα μου επιτρέψεις να σου απαντήσω κι εδώ και σε προηγούμενες αναρτήσεις σου στο ίδιο θέμα.
Και ξεκινώ με μια απάντηση στον Νίκο. Δεν θα υπάρχει ούτε au54,55,56 πχ , ούτε details. Αυτό το σύστημα αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από όσο κατάλαβα, τα bullion νομίσματα, κομμένα μετά το 1982, που όμως συλλέγονται με ημερομηνίες και νομισματοσημα πια, και άρα η βαθμολογία τους κατά 99% είναι παρά πολύ υψηλη. Αν και δεν το αναφέρει, δεν θα περιλαμβάνει πχ νομίσματα της Μεταπολίτευσης (η αντίστοιχα νομίσματα που κυκλοφόρησαν σε άλλες χώρες μετά το 1982, εκτός κι αν στέλνονται στην αρχική τους συσκευασία) , διότι αυτά κυκλοφόρησαν. Χρησιμοποιήθηκαν, φθαρηκαν, και άρα εμπίπτουν στην γνωστή εως τώρα αξιολόγηση νομισματων. Θα περιλαμβάνει όμως πέραν από τα χρυσα και αργυρά bullion νομίσματα, και όλα τα αναμνηστικά, οτιδήποτε κυκλοφόρησε σε κουτάκι με πιστοποιητικό και το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτε για συναλλαγές.
Η πιστοποιηση bullion νομισματων (η όχι) αποτελούσε και θα αποτελεί για πολλά χρόνια ακόμη σημείο διαφωνίας μεταξύ των συλλεκτών. Οι εταιρείες όμως δέχονται απίστευτους αριθμούς τέτοιων φρεσκο κομμένων νομισματων για πιστοποιηση, με τεράστια έσοδα και με άλλη μια διαστρέβλωση της αγοράς, όπου ένα άψογο 70 καταλήγει να στοιχίζει 3-4 φορές πιο πάνω από τα 69 και είναι ο κύριος λόγος για τις τεράστιες καθυστερήσεις στις αποστολές των προ 1960 νομισματων, οι οποίες ξεπερνάνε πια κατά πολύ και το εξάμηνο, είτε το νόμισμα σταλεί από την Ελλάδα είτε από την Αμερική.
Εγω Παναγιώτη , είμαι ΑΝΙΚΑΝΟΣ να ξεχωρίσω ένα 69 από ένα 70 κι ούτε με απασχόλησε ποτε γιατί δεν έχει σχέση με το χομπυ που διάλεξα. Δεν γνωρίζω να αξιολογώ τέτοιες μικροδιαφορές σε αναμνηστικά που αγόρασα με κουτί και καψουλα, εκτός πια κι αν έχουν εμφανή σημάδια στις επιφάνειες από την κακομεταχείριση, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την έλλειψη κάψουλας και κουτιού σε δραχμικά κυρίως αναμνηστικά αν το παρατηρήσει κανεις και που για διαφορους λογους πωλουνται σε χαρτονακια 2x2.
Αντιθετα παίρνω πολύ στα σοβαρά την αξιολόγηση των κόμικς η/και των καρτών baseball που κατά την άποψη μου είναι μια δουλειά εξ ίσου αν όχι περισσότερο απαιτητική με την αξιολόγηση χαρτονομισμάτων αφού πάμε προς το χαρτί και μόνον στα αστεία δεν το παίρνω, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για κάρτες του μπεηζμπωλ που κλείνουν 70-80 χρόνια και που κοστίζουν ασύλληπτα ποσα, η γραμματόσημα, και αλλα συλλεκτικά αξίας όσο ένα μικρό η μεγάλο διαμέρισμα. Οι δε γνώσεις του αξιολογητή είναι κι αυτές απαιτητικές, όπως και των αξιολογητών χαρτονομισμάτων.
Άποψη μου είναι ότι οι εταιρείες ψάχνουν μια χρυσή τομή: και να μην χάσουν τα τεράστια έσοδα που έχουν από αυτήν την (για πολλούς άχρηστη) αξιολόγηση bullion και αναμνηστικων νομισματων αλλά και να την αποσπάσουν από την αξιολόγηση νομισματων κυκλοφορίας , μειώνοντας τις τεράστιες καθυστερήσεις που πλέον ξεπερνούν και το εξάμηνο. Είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί έμποροι, συχνα αποφασίζουν να μην στείλουν κάποια νομίσματα τους για πιστοποιηση, ακριβώς λόγω της τεράστιας αυτής καθυστέρησης στην επιστροφή τους. Και αυτό σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο από τα λογιστήρια της PCGS και NGC.
Και επιτέλους τέθηκε το θέμα επι τάπητος: μπορούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε για τον αρχικό μας σκοπο (την «αμερόληπτη» αξιολόγηση νομισματων κυκλοφορίας και την διευκόλυνση συλλεκτών και εμπόρων στις συναλλαγές τους), χωρίς όμως να χάσουμε την κότα με τα χρυσα αυγά που αποτελούν οι αποστολές bullion και αναμνηστικων; Αν δεν απατώμαι, κάπου διάβασα ότι τα έσοδα των εταιρειών, από εκατοντάδες μασούρια με silver eagles η golden eagles η οιουδηποτε άλλου νομίσματος που εμπίπτει στην κατηγορία bullion και αποστέλλεται μαζικά, έχουν φτάσει να αποτελούν τα μισα περίπου έσοδα της κάθε εταιρείας. Άρα δεν διανοούνται καν να εγκαταλείψουν αυτήν την δραστηριότητα, με όσα κακα κι αν φέρνει.
Να είναι δηλαδή,μια άλλη ομάδα αξιολογητών, μια άλλη εντελώς κατηγορία, που θα απελευθερώσει την αξιολόγηση των νομισματων κυκλοφορίας, που ήταν και παραμένει ο βασικός αρχικός σκοπός ύπαρξης των εταιρειών αυτών.Και η βαθμολογία τους θα είναι η ίδια με αυτήν που χρησιμοποιείται σε όλα τα υπόλοιπα συλλεκτικά, με την οποία δεν είμαστε καθόλου εξοικειωμένοι στην Ελλάδα διότι κανένας δεν πιστοποιεί κομικς, η δεν συλλέγει κάρτες του μπεηζμπωλ, είναι όμως μια ευρέως χρησιμοποιούμενη και αποδεκτή κλίμακα αξιολόγησης.
Στην ουσία, μόνον τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα έχουν την κλίμακα 1-70, κι αν προσέξετε και στα σλαμπαρισμενα αρχαία, κι εκεί η κλίμακα, που αφορά και στην φθορά αλλά και στην ποιότητα του κτυπήματος, είναι σε κλίμακα από το 1 έως το 5.
Ούτε η κλίμακα λοιπόν με ανησυχεί κι ούτε συγκρίσεις κάνω με το πως επεκτάθηκε η κλίμακα του Sheldon. Την κλίμακα αυτή την «ξεχείλωσε» η ίδια η ΑΝΑ (American Numismatic Association). Τα πρώτα πιστοποιημένα νομίσματα, επέστρεφαν σε ένα μαλακό πλαστικό φλιπ που άνοιγε εύκολα και που εκτός από το νόμισμα, συνοδευόταν από το χαρτονακι της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας με το λογότυπο, έναν αύξοντα αριθμό και τον βαθμό που πήρε το νόμισμα σε κλίμακα 1-70 ,καθώς και μιας (φωτοτυπιας μιας) ασπρόμαυρης φωτογραφίας του νομίσματος για να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης. Το μέσον προστασίας αυτο βέβαια ήταν πολύ ανεπαρκές κι ένα δυο χρόνια αργότερα εμφανίστηκε η PCGS και η NGC οι οποίες εισήγαγαν τις πλαστικες θήκες.
Το ζήτημα εδώ, είναι ότι οι ίδιες οι εταιρείες, αντιλήφθηκαν ότι ο κύριος λόγος ύπαρξης τους, η αξιολόγηση δηλαδή νομισματων κυκλοφορίας από 70-80 έως και 300+ ετών, γίνεται παρά πολύ δύσκολη και αργή, από την απίστευτα προσοδοφόρα αποστολη (από telemarketers και άλλους παράγοντες που δεν είναι ξεκάθαρα έμποροι νομισματων με παρουσία στα σόου και μαγαζιά) bullion και σε μικρότερο βαθμό αναμνηστικων νομισματων, η οποία γίνεται κυρίως για κερδοσκοπικούς λόγους (το ένα η τα 5-6 MS/PR70 από τα 100 η 200 που στείλαμε υπερκαλύπτουν το κόστος όλης της αποστολής και αφήνει και διόλου ευκαταφρόνητο κέρδος, ιδιαίτερα σε απίστευτα υπερτιμημένες πωλήσεις μέσω τηλεόρασης κυρίως).
Η ιδέα λοιπόν, είναι να γίνει η ένταξη αυτής της μικρής αλλά απίστευτα προσοδοφόρας κατηγορίας σε άλλο σύστημα αξιολόγησης, αποδεκτό από όλα τα υπόλοιπα συλλεκτικά, πλην νομισματων και χαρτονομισμάτων, η οποία μπορεί να είναι η λύση που περιμένουν και οι υπόλοιποι συλλεκτες αλλα και οι εταιρείες ώστε να αδειάσει το backlog, ξεχωρίζοντας εντελώς τα bullion και αναμνηστικά νομίσματα, από τα νομίσματα κυκλοφορίας. Με αποκλειστικούς γι αυτή τη δουλειά graders και χωριστά από το κομματι των νομισματων κυκλοφορίας.
Και το πιάτο γεμάτο,και το σκύλο χορτάτο.
Οι απορίες που εκφράστηκαν πιο πάνω -πως θα κάνουνε κρος τα υπάρχοντα κλπ- σίγουρα ετέθησαν και στην ίδια την NGC όταν αποφάσισαν να παρουσιάσουν αυτή την ιδέα.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά για τους συλλεκτες νομισματων κυκλοφορίας είναι πολύ δελεαστικό να ξεφορτωθεί το χομπυ όλη αυτή την αγορά και την καθυστέρηση στις αποστολές που προκαλεί. Αν δείτε και την PCGS να το υιοθετεί σε λίγο καιρό , θα είναι πολύ καλό σημάδι. Πρέπει όμως να δοθούν κάποιες εγγυήσεις για τα υπάρχοντα μοντέρνα νομίσματα μη κυκλοφορίας σε κλίμακα 65-70, ώστε να ενοποιηθεί ο κλάδος, να ξηλώσουμε τα registry αυτής της κατηγορίας και να τα στείλουνε στην νέα και κυρίως (κατά την ταπεινή μου αποψη), να δοθεί ένα γενναιόδωρο οικονομικό κίνητρο στις αρχές που θα στείλει αυτούς που ασχολούνται με αυτά τα νομίσματα στην νέα αυτή κατηγορία.
Ιδωμεν.
20/11/22 19:15:17
Μακάρι οι σκέψεις των εταιρειών για την καινούργια ταξινόμηση να έχουν να κάνουν με τα έσοδά τους από την αξιολόγηση bullion νομισμάτων....πολύ σωστά ο digo λέει ότι έτσι θα μικρύνει ο χρόνος αναμονής για τα προς αξιολόγηση νομίσματα κυκλοφορίας. Θα δούμε τους επόμενους μήνες ή χρόνια.......
21/11/22 19:02:39
Δημήτρη διάβασα με προσοχή την ενδιαφέρουσα προσέγγιση και άποψή σου επι του θέματος και το μόνο που μπορώ να σχολιάσω είναι “too good to be true”, αλλά πραγματικά μακάρι!
24/11/22 09:42:23
(21/11/22 19:02:39)nikos11 Έγραψε: Δημήτρη διάβασα με προσοχή την ενδιαφέρουσα προσέγγιση και άποψή σου επι του θέματος και το μόνο που μπορώ να σχολιάσω είναι “too good to be true”, αλλά πραγματικά μακάρι!
Νίκο μου σε ευχαριστώ πολύ αλλά το παρατραβηξα.
Πιο συνοπτικά, η NGC κάνει μια προσπάθεια να ξεχωρίσει τα νομίσματα κυκλοφοριας κρατώντας τα στην ίδια κλίμακα (1-70) και να στείλει όλα τα νομίσματα που δεν κυκλοφορούν (κυρίως bullion silver eagles αλλα και αλλα της ιδιας κατηγοριας) στην νεα αυτη κλιμακα.
Αρχικά δεν νομίζω ότι ούτε οι ίδιες οι εταιρείες περίμεναν τόσο τεράστιο τζίρο από τέτοιου είδους νομίσματα αλλά να που έφτασαν να αποτελούν ένα τεράστιο μέρος των εσόδων τους. Κι ο λόγος γιατί αποστέλλονται πχ 500 silver eagles με bulk grading, οπου μονον οτι πιστοποιειται 69 και 70 μπαινει σε κουτι και χρεωνεται πολυ φτηνα, ενω τα αλλα μενουν απιστοποιητα και δεν χρεωνονται.
Για τους telemarketers ειδικα ειναι μια απιστευτα επικερδης επιχειρηση, και οχι μονον. Η χρονια 1982 μπηκε νομιζω γιατι τοτε βγηκε το πρωτο χαλκονικελινο Αμερικανικο αναμνηστικο. Τα μετα το 1982 αναμνηστικα στην Αμερικη, συμπεριλαμβανομενων των χρυσων, δεν παιρνουν υπεραξιες και συχνα τα βλεπεις σε δημοπρασιες με τιμες σποτ χωρις προμηθεια αγοραστη, οπως αυτες που κανει ο Στακς. Αλλα η νεα προταση ειναι για τα αργυρα και χρυσα bullion κομματια κυριως απ᾽οτι καταλαβα.
Μακάρι να πετύχει, να αποσπστει αυτός ο επικερδής βραχίονας και να ξεκολλήσουν και τα νομίσματα κυκλοφοριας που καθυστερούν απίστευτα ακριβώς λόγω των bullion.
Νήματα που είναι πιθανώς σχετικά...
Νήμα / Συγραφέας
Απαντήσεις
Θεάσεις
Τελευταία ανάρτηση
Χρήστες που παρακολουθούν το Νήμα: 3 Επισκέπτες
© Συλλεκτικό Στέκι 2018
Designed & Developed by NeuroSynthesis